SRL

Kerro kaverille:


Anna-Julia Kontio - Lorenzo, Leipzigin maailmancup 2018, kuva Outi Räisänen

Anna-Julia Kontio

Ylöjärveläinen esteratsastaja Anna-Julia "Juuli" Kontio, (s. 1991), on saavuttanut huikean kansainvälisen menestyksen jo nuorella iällä. Hän on kilpaillut menestyksellä voitoista ja sijoituksista maailmancupin kilpailutapahtumissa sekä muissa kovimmissa, viiden tähden kilpailuissa maailman ykkösnimiä vastaan. Kontio nousi maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon vuonna 2016.

Kontiolla oli syksyyn 2016 asti yhteinen kilpa- ja valmennustalli Sveitsissä yhdessä sikäläisen huippuratsastaja Martin Fuchsin kanssa, mutta yhteistyön päätyttyä hän menetti silloiset kärkihevosensa. Sen jälkeen hän toimi kilparatsastajana ja valmentajana keskieurooppalaisilla kilpatalleilla. Syksyllä 2017 Kontio aloitti yhteistyön suomalaisomisteisen ER Horse valmennus- ja kilpatallin kanssa, joka sijaitsee Belgian Meeuwenista. Yrityksen takana on Esa Ranta-aho, jonka tytär Jasmin Ranta-aho on myös kilparatsastaja. Kontio vastaa tallin valmennuksesta ja tähtäimessä on kansainvälinen menestys huippu-urheilussa.

Kontion isä on tunnettu raviohjastaja Jorma Kontio ja hänen äitinsä, Tuula Kontio, on myös kilpaillut esteratsastuksessa. Kontio kuuluu Tampereen Ratsastusseuraan (TRS).

Kontio valittiin keväällä 2010 vasta 19-vuotiaana Suomen Nations Cup -joukkueeseen. Hän kilpaili menestyksellä nuorten esteratsastuksen EM-kilpailuissa ollen vuonna 2012 Itävallassa kuudes hevosella Le Prestige St. Lois ja vuotta aiemmin kymmenes Portugalissa Escapella. Vuonna 2014 Kontio edusti Suomea MM-kilpailuissa Normandiassa, Ranskassa. Ratsastaja sijoittui Fardonilla kansainvälisellä gp-tasolla hienosti ottaen kolmannen sijan Arezzossa ja Gorla Minoressa ja seitsemännen sijan Linzissä. Kausi 2014 huipentui 10. sijaan Helsingin maailmancupin osakilpailussa.

Vuonna 2015 Kontio ratsasti Fardonilla ja orilla Pacific des Essarts lukuisia viiden tähden kilpailujen pääluokkien sijoituksia keräten huomattavan määrän maailmanlistan pisteitä. Kauden kruunasi heinäkuinen gp-voitto Pacific des Essarts´lla Asconan kolmen tähden kilpailuissa Sveitsissä.

Kausi 2016 lähti upeasti käyntiin tammikuussa voitolla Pacific des Essartsilla Zürichin viiden tähden kilpailujen päivän 150 cm:n pääluokassa, minkä ohella hän otti kioissa kolme muuta kovaa sijoitusta. Toinen ratsukon huomattava voitto tuli maaliskuussa Pariisissa 160 cm:n pariluokassa, mitä täydensi kaksi maailmanlistasijaa 150-luokissa Fardonilla. Hong Kong Mastersissa helmikuussa tuloksena oli upeasti toinen sija Pacific des Essartsin kanssa 150 cm:n päivän pääluokassa ja 12. sija 160 cm:n GP:ssä. Baselissa Kontio oli viides Pacific des Essarts 155 cm:n esteillä.

Vuoden 2017 syksystä Kontio aloitti rivakan nousun takaisin maailman kärkeen yhdessä vasta kymmenvuotiaan holsteinruuna Lorenzon kanssa. Hevonen hyppäsi ensimmäisen oman 150-tason luokkansa Kontion kanssa marraskuussa Belgiassa kolmen tähden tasolla, tuloksena vain kolmen viikon tuttavuuden jälkeen hienosti toinen sija. Sen jälkeen Kontio on hionut yhteistyötä ja pari eteni nousujohteisesti maailmancupeihin tehden lupaavaa työtä Lontoossa ja Mechelenissä joulukuussa, kunnes tammikuussa Leipzigissä tuloksena oli vakuuttava mc-rata, yksi pudotus pienellä hipauksella. Viikkoa myöhemmin ratsukko sijoittui huikeasti viidenneksi Zürichin viiden tähden GP:ssä ja selvitti myös maailmancupin yhdellä puomilla. Helmikuussa viiden tähden Hong Kong Masterissa ratsukko oli kymmenes GP:ssä ja perjantain 150-tason pääluokassa.

Ennen maailmalle lähtöään Kontio menestyi kotimaan kisakentillä voittaen 2011 mm. Tapiola GP avoimen sarjan sekä kaksoisvoiton Volkswagen Leading Rider -finaalissa. Hänellä on myös nuorten SM-kultaa 2009 ja pronssia 2010, junioreiden SM-kultaa 2007 sekä ponien SM-hopeaa 2006 ja 2007.

Kontio nousi FEIn maailmanlistalla sadannelle sijalle maaliskuun lopussa 2016.

Kansainväliset tulokset ja esittely FEIn sivuilla: LINKKI
Kontion Facebook-sivu: https://www.facebook.com/AnnaJulia.Kontio/?fref=ts


Anna-Julia Kontio ja Fardon Helsinki Horse Show´n esteillä 2015, kuva Hanna Heinonen.

Arvokilpailuedustus
2014 MM Caen, Ranska, 111. joukkue 26. Fardon
2012 Nuorten EM Ebreichsdorf, Itävalta 6. Le Prestige St. Lois
2011 Nuorten EM Comporta, Portugali 10. Escape
2009 Junioreiden EM Hoofddorp, Alankomaat 45. Escape
2007 Junioreiden EM, Auvers Ranska, Escape 27


Anna-Julia Kontio ja Pacific des Essarts, kuva Zürichin voittoradalta 2015, kuva Outi Räisänen.