FRF

Finlands Ryttarförbund

Radiokatu 20, 00240 HELSINKItelefon +358 9 2294 510fax +358 9 1496 864ratsastus@ratsastus.fi Kontaktuppgifter
Kerro kaverille:

Ridning är en mångsidig hobby

Man kan rida tillsammans med familj och vänner, för sig själv och sitt eget nöjes skull eller tävla, i naturen eller i ridhall i skydd för dåligt väder - möjligheterna är praktiskt taget obegränsade.

Finlands Ryttarförbunds verksamhet omfattar tio grenar. De traditionella Olympiska grenarna är dressyr, hoppning och fälttävlan som också finns på de flesta ridskolors program. Övriga grenar, som vandrings-, distans- och western ridning kan mestadels utövas på specialiserade stall. Voltige är gymnastik till häst och i körning körs hästen från en vagn. Islandshästar rids i sina egna speciella gångarter. Ridning passar även t.ex. rörelse hämmade och används också som en mångsidig terapimetod. Även tolknings- och galopptävlingar arrangeras.

Suomen Hippos svarar för hästutställningsverksamheten, delvis tillsammans med uppfödarföreningarna och Ridhästavelsförbundet. De för alla ridsportens grenar gemensamma reglerna finns i Ryttarförbundets Tävlingsreglemente, den allmänna delen (KS I), dessutom har de olika grenarna egna grenspecifika reglementen. Det allmänna reglementet samt reglementet för banhoppning finns även att tillgå på svenska. Alla reglementen finner Du här.

Det är lätt att komma igång
Alla kan börja rida. Lättast och säkrast är att börja på en av Ryttarförbundet godkänd ridskola eller hobbystall. Det finns cirka 290 sådana runtom i landet. Det ordnas kurser och läger för ryttare på alla nivåer från nybörjare till tävlingsryttare. Det är också möjligt att koncentrera sig på en speciell gren. Det finns undervisningsgrupper för både fullvuxna, ungdomar och barn.

Välj en godkänd skola eller ett godkänt stall
När Du väljer en godkänd ridskola eller ett godkänt hobbystall får Du en kompetent lärare, en för ridskoleverksamhet passande skolad häst eller ponny och trygga förhållanden för Din hobby. Dessutom vet Du att hästarna blir väl omskötta och att Du har försäkringsskydd ifall det skulle ske en olycka.

För att bli godkänd av Ryttareförbundet bör ett stall uppfylla noggranna kriterier vars efterlevnad övervakas årligen genom inspektioner på ort och ställe. I ridskolan svarar en yrkesutbildad ridlärare eller -instruktör för den klassiska ridundervisningen. Hobbystallen är ofta specialiserade på en viss gren och undervisningen sköts av en hobbyinstruktör eller en person med annan lämplig utbildning.

En förmånlig hobby
Ridning är en förmånlig hobby, en ridlektion kostar i medeltal 30 €, i huvudstadsregionen och i de stora städerna är priset högre. Priset varierar också beroende på stall. I priset ingår en yrkeskunnig lärares tjänster, trygga och för ridning lämpliga förhållanden och en skolad häst.

Man behöver inte göra några dyra inköp för att kunna börja rida. Vad som behövs är passliga skodon, t.ex. stadiga skor med låg klack, gummistövlar går bra. Bekväma, gärna stretch, byxor utan skavande sömmar passar bäst för ridning. Handskar är bra att ha. Alla godkända ridskolor och stall kräver att man använder ridhjälm och hjälmar finns i allmänhet att tillgå, men en egen välsittande hjälm är bäst.

Ryttarens säkerhetsutrustning: Hjälmen och säkerhetsvästen bör sitta rätt
Det lönar sig att sätta tid på att skaffa en lämplig hjälm. Den tryggaste är en hjälm som sitter rätt på ryttarens huvud. Lika viktigt är att säkerhetsvästen sitter rätt. Köp inte en väst "på växten". Alla ridhjälmar som saluförs idag har CE märkning. Gammaldags tunna hjälmar får inte mera säljas som ridhjälmar utan säljs under beteckningen ridhuvudbonad.
En hjälm är trygg om den har trepunkts fäste. Materialet är oftast ABS plast och det finns ett stort antal modeller från ca. 50 € och uppåt.

Då Du väljer hjälm är det ytterst viktigt att prova att den sitter rätt. Det finns hjälmar av olika form och djup. För vinterbruk kan det vara bra att ha en hjälm med plats för en värmande hjälmhuva. En hjälm är en ypperlig present men då är det viktigt att se till att den kan bytas om den inte skulle passa perfekt. Hjälmens inre trycks i allmänhet ihop en aning vid användningen och därför är det bättre att den vid provningen är aningen trång. Den får absolut inte sitta löst på huvudet och om det vid provningen känns som om man skulle måsta trycka hjälmen djupare på huvudet sitter den inte på rätt sätt.


Lätt är bekväm
En s.k. lättvikts hjälm kan man få för ca. 80 € och uppåt. De görs av varierande material, bl.a. kolfiber och styrox och de dyraste märkshjälmarna kan kosta upp till 500 €. En del modeller har ett inbyggt järn nät och även fästena varierar, vilket gör att hjälmen sitter ännu stadigare. Priset påverkar dock inte säkerheten, däremot kan det påverka bekvämligheten. Lättvikts hjälmarna är som namnet säger en hel del lättare än vanliga hjälmar och har ofta ventilations hål, mjukare insida och ofta även remmar av läder.

Begagnat inte att rekommendera
En hjälm som fått ett hårt slag t.ex. vid ett fall från hästryggen bör bytas ut eftersom slaget kan påverka hjälmens hållbarhet i fortsättningen. Av den här orsaken är det bäst att inte köpa en begagnad hjälm av en ökänd. Begagnade ridstövlar eller -byxor är en helt annan sak. En hjälm blir inte "gammal" om den förvaras rätt, men om den utsatts för mycket regn och kyla och "knarrar" och för ljud då man böjer på den är det ett tecken på att den inte mera uppfyller alla säkerhetskrav. Fälttävlansryttarna har speciella hjälmar som inte här någon skärm. På dessa används ett hölje av siden eller sammet som kan ha skärm. Hjälmens yta är sträv så att höljet hålls fast.

Säkerhetsvästen sitter rätt
Förutom hjälmen är säkerhetsvästen en viktig säkerhetsutrustning. Västen kan användas alltid, eller endast då risken för att ramla av är större, t.ex. vid hoppning, ridning i terrängen eller på unga hästar.
Säkerhetsväst är obligatorisk i fälttävlan och i många terrängövningar. Lämpliga hjälmar och västar för fälttävlan finns uppräknade i tävlingsreglementet som finns i "materiaalisalkku". Västen skyddar revbenen, ryggraden, de inre organen och den övriga kroppen i dessa regioner. Den kan bäras antingen under eller ovanpå ridrocken. Västen kan även förses med axel och nackskydd.

Det finns två typer av säkerhetsvästar, fasta och sådan som gjorts av sammanfogade bitar. Säkerhetsegenskaperna är i stort sätt desamma men en väst gjord av bitar är bekvämare tack vare sin flexibilitet. Båda typer mjuknar dock då de blir varma. En fast väst kostar från 130 € och en "bitväst" från 250 € uppåt. Västen träs antingen över huvudet eller är försedd med dragkedja framtill. Västen bör sitta möjligast tätt inpå kroppen för att vara säker. En del västar är försedda med snörning på sidorna för att göra dem mer åtsittande. Västen får inte tryckas loss från axlarna men inte heller komma för långt ned på ryggsida så ett den tar i sadelns bakvalv då man sitter i sadeln. En annars välsittande väst som är för lång i ryggen kan eventuellt förkortas genom att klippa bort en bit vid den nedre bakkanten.

Det finns västar i de flesta storlekar, från 6 -7 åriga barn till XL. En späd vuxen kan ofta hitta en lämplig väst i större barnstorlek. Säkerhetsvästarna klassificeras i tre kategorier av vilka Beta III är den säkraste. Västarna förses även med CE märkning. En del CE märkta västar är av kategori Beta II.

Säkerhets stigbyglar
En ryttare som blir hängande i en stigbygel löper en stor olycksrisk. För att förhindra detta finns det olika slag av säkerhets stigbyglar som antingen är flexibla eller har delar som lossar vid visst tryck. Det finns också stigbyglar med gummilänkar på utsidan.

Övrig säkerhetsutrustning
Det är skäl att alltid använda handskar då man rider. Även stadiga skodon är nödvändiga. Det är viktigt att de når över vristen och att de har låg klack så att de inte glider igenom stigbygeln. Stigbyglarna bör vara så breda att inte ens vinterskodon fastnar i dem.

Innan man stiger upp i sadeln är det viktigt att kontrollera att man inte har något på sig som kan fastna antingen man skulle ramla av eller fastna t.ex. i en gren i terrängen. Tröjor eller rockar med huva inte lämpliga ridkläder och halsduken skall vara innanför jackan som skall vara knäppt. Alla flexibla material som inte är hala är lämpliga för ridbyxor.