SRL

Kerro kaverille:
07.04.2015

Aluevalmennettava esittelyssä: Moona Bäck, 11, vikellysAluevalmennettavien esittelyssä vuorossa on vikeltäjä. Moona Bäck on aktiivinen 11-vuotias hevosharrastaja, joka on mukana myös Sorin Sirkuksessa.


Mikä tekee vikellyksestä hyvän harrastuksen? Annetaan Moonan kertoa:


Olen kesällä 12 vuotta täyttävä tyttö Ylöjärveltä. Aloitin vikellyksen tammikuussa 2013. Tutustuin vikellykseen ensimmäisen kerran ratsastusleirillä. Emme tienneet, että Tampereella olisi mahdollisuus harrastaa vikellystä, mutta olisin kovasti halunnut.
Puolen vuoden kuluttua vihdoin löysimme netistä TRS-vikeltäjät ja sain aloittaa vikeltämisen. Samalla lopetin kilpatelinevoimistelun. Vikellys vastaa toiveitani mukavasta harrastuksesta, koska se on yhdistelmä kahdesta kiinnostuksenkohteestani: hevosista ja akrobatiasta.


Lajissa tapaa hyviä ystäviä. Samoin luovuus on tärkeässä roolissa. Sitä pääsee käyttämään esimerkiksi vapaaohjelman koreografian suunnittelussa sekä kilpailuasujen, -kampauksien ja -meikkien kokonaisuudessa.


Valmentajani on alusta asti ollut Viivi Koivu. Hän on entinen vikeltäjä ja kilpaillut muun muassa PM-kilpailuissa. Viivillä on riittänyt luottoa alusta saakka antaa minun suunnitella kisaohjelmat itse. Apua ja vinkkejä on myös tarvittaessa saanut. Viivi on kaikkea sitä, mitä omalta valmentajalta voi toivoa. Treeneissä kokoamme mieluisista liikkeistä vapaaohjelman, jota harjoitellaan pitkäjänteisesti. Lisäksi kilpailukokonaisuuteen kuuluvat perusliikkeet kaikissa laukkaluokissa sekä käyntiluokan joukkuekisassa ja niitä täytyy myös harjoitella.

Tällä hetkellä treenaamme kahdella tallilla, Equillence Center Tavelassa sekä Niihaman Ratsastuskeskuksessa. Aluevalmennus tuo monipuolisuutta, sillä toisilta valmentajilta saa aina uusia ideoita ja ajatuksia. Samalla omalla valmentajalla on aikaa kirjoittaa muistiinpanoja muiden valmentajien antamista vinkeistä ja ideoista. Tavallisissa treeneissä muistiinpanoja voi sitten hyödyntää vapaaohjelman ja perusliikkeiden kehittämisessä.


Aloitin säännöllisen ratsastamisen 7-vuotiaana Vahannan ratsastuskoululla. Kesästä 2013 alkaen pidin ratsastuksesta vuoden taukoa, mutta palasin lajin pariin taas alkusyksystä 2014. Koska harrastan vikellyksen ohella ratsastusta ja sirkusta, niin vikellän talvella kolme kertaa viikossa. Kesällä, kun sirkus on tauolla, vikellän neljä kertaa viikossa.


Kisat ovat menneet tähän asti ihan kivasti, mutta virheiden mahdollisuus kasvaa, kun mennään ylempiin kisaluokkiin. C-luokassa yv sijoituksina on 1. ja 2. oman vikellystiimin käytössä olleilla hevosilla sekä pukkikisoissa 1. sija. Kerran olin 4. lainahevosella Amperilla. Pariluokkaa olen kisannut aina pikkusiskoni Saagan kanssa ja olemme voittaneet ja olleet kakkosina.


Joukkueen kanssa hienoin kisa on ollut Tampereella järjestetyt pukkikisat, joista tuli voitto. B-luokassa olen ehtinyt vasta kerran kisata yv:tä. Silloin tuli pronssia Kaapon kanssa ja se on ehkä henkilökohtaisesti tärkein saavutus. Seuraavaan eli A-luokkaan tarvittavasta pistemäärästä jäi puuttumaan vain 0,043 pistettä ja tämä viiden pisteen raja on tavoitteena ylittää mahdollisimman pian.

Kaksi lempihevostani ovat ehdottomasti käytössämme olevat vikellyshevoset Al Capone IV "Kaapo" ja Alina III "Alina". Niihamassa meillä on käytössä Horse Forten Alina, joka on aiemminkin ollut vikellyshevosena. Viime kesästä lähtien olemme saaneet käydä treenamassa myös Equillence Center Tavelassa, Kangasalla. Siellä meillä on hevosena Kaapo.

Ratsastuskoulun yrittäjänä toimiva Karoliina Kovanen on tukenut vikellystoimintaa ja antanut Kaapon myös pitkille kisareissuille mukaan. Kaapo on kokenut vikellyshevonen joten pääsimme aloittamaan laukkaluokkaan treenaamisen heti yhteistyön alettua. Syksyllä kisasin laukassa kerran yv:tä sekä joukkuetta ja kaksi kertaa käyntiluokan paria.

Kisareissuista on tullut koko perheen yhteisiä matkoja. Isä on ajanut traileria ja äiti on ollut auttamassa hevosen hoidossa. Siskon kanssa on kisattu sekä yhdessä että erikseen.

Kaapon säkä on 176cm ja pitkäaikainen tavoite päästä laukassa itse selkään toteutui elokuussa. Tällä hetkellä suosikkiliikkeeni on etuperinheitto. Siinä heilautetaan jalkoja edestä taakse, tavoitteena päästä istuma-asennosta käsilläseisontaan saakka ja takaisin pehmeästi alas.

Vikellys on itsessään upeaa ilman kisaamistakin. Tietenkin kilpailuissa sitten pyritään parhaaseen, mutta se ei ole harrastamisen pääasia. Tulevaisuuden haaveena olisi päästä mukaan maajoukkueeseen.

Moona


Kuvan, jossa seison laukkaavan Kaapon selässä on ottanut Niina Virtanen Equillence Center Tavelan avajaisissa. Muut kuvat Maria Bäck. Toisessa kisaan paria Karjaalla 2014 siskoni Saagan kanssa Kaapolla. Toinen on otettu Tampereen pukkikisoissa 2014.