SRL

Kerro kaverille:

Ratsastuksen kilpailutoiminta

Ratsastajainliiton tehtävä on toteuttaa kansainvälisen liiton (FEI) linjauksia ja strategiaa liiton toiminnassa. Liitto linjaa urheilutoimintaa, asettaa sille tavoitteet ja valvoo niiden toteuttamista. Laji-imagoa vahvistamalla luodaan toimintaedellytyksiä kansainvälisesti ja kotimaassa. Laadukas ja määrällisesti riittävän suuri kotimainen hevoskasvatus on hevosalan kehittymisen perusedellytyksiä.

Toiminnan tavoitteita

Toiminnan päätavoite on menestyminen kansainvälisissä kilpailuissa. Ratsastus on merkittävä, kiinnostava ja puhdas suomalainen urheilulaji. Ratsastus on mukana suomalaisen huippu-urheilun kehityksessä. Liiton kilpailu-, valmennus- ja koulutusjärjestelmät luovat edellytykset jatkuvalle kansainväliselle menestykselle huippu-urheilussa. Kansainväliset yhteydet, kotimaassa järjestettävät kansainväliset kilpailut, yhteistyökumppanit, kotimainen hevoskasvatus sekä yksittäiset hevosenomistajat edesauttavat tavoitteisiin pääsyä. Ratsastus- ja kilpailupaikat ovat korkealaatuisia olosuhteiltaan ja asiakaspalvelultaan. Laji tarjoaa urakehitysmahdollisuuden kaikille ikäryhmille ratsastajien omien lähtökohtien ja valmiuksien mukaisesti. Järjestelmät tukevat yksilön kehittymistä ja kannustavat huippu-urheilijaksi ryhtymistä.

Lajit ja kilpailutasot

Ratsastuksessa naiset ja miehet kilpailevat tasavertaisina samoissa luokissa lukuun ottamatta vikellystä. Ratsastuksen olympialajeja ovat este-, kenttä- ja kouluratsastus sekä paralympialaji vammaisratsastus. Muita kilpailulajeja ovat islanninhevos-, lännen- ja matkaratsastus, valjakkoajo sekä vikellys. Vaellusratsastus on laji, jossa toistaiseksi ei kilpailla. Ensimmäiset ratsastuskilpailut Suomessa järjestettiin vuonna 1911. Ratsastajainliiton valmennuskeskus on Ypäjän Hevosopisto, jossa järjestetään mm. maajoukkuevalmennukset.

Ratsastuskilpailuita järjestetään viidellä tasolla:

• 1-taso (ent. seurakilpailu)
• 2-taso (ent. aluekilpailu)
• 3-taso (ent. kansallinen)
• 4-taso (ent. kansallinen, SM-kilpailut)
• 5-taso (ent. kansallinen, tähtikilpailut, kv-kilpailut)

Toimintaperiaatteet

Puhdas urheilu
Kilpailu-, valmennus-, ja koulutustoiminnassa sekä eri sopimuksissa painotetaan puhtaan urheilun merkitystä. Liiton antidopingohjelma sisältää koulutusta ja tiedotusta sekä ratsastajien ja hevosten testausta. Tavoitteena on pysyvä dopingvapaa toiminta. Eettisten asioiden valmistelusta vastaa hallituksen nimeämä valiokunta.

Reilu peli
Reilun pelin henkeä tuodaan esiin maajoukkuetoiminnan ohjeissa, urheilija- ja valmentajasopimuksissa, kilpailuja toimihenkilölisensseissä sekä valmennus- ja koulutustoiminnassa. Lajisäännöt varmistavat kaikille tasapuoliset toimintaedellytykset. Kurinpito-ohjeet huomioivat urheilijoiden ja muiden toimijoiden oikeusturvan. Urheilujuridisissa asioissa pystytään antamaan asiantuntijaneuvontaa tai ohjaamaan avun piiriin. Lisätietoa: http://www.ratsastus.fi/reilu_peli

Hevosen hyvinvointi
Hevosen hyvinvointi ja luonnon kunnioittaminen ovat liiton perusarvoja. Niiden toteutumista edistetään koulutuksella ja ohjeistetaan ja valvotaan lajisääntöjen ja ohjeiden avulla.

Turvallisuus
Ratsastuksen opetuksessa ja valmennus- sekä kilpailutoiminnassa huomioidaan turvallisuusnäkökohdat ratsukon valmiuksien mukaan. Kilpailulupien ja toimihenkilölisenssien sekä koulutusten kautta jaettavalla tiedolla edistetään lajin turvallisuutta. Kilpailukalusto ja kilpailuvarusteet täyttävät turvallisuusnormit.

Tavoitteellisuus
Kilpailu-, valmennus- ja koulutusjärjestelmät, ratsastajan urakehityksen suunnittelu sekä liiton tukitoimet huomioivat urheilijan eri kehitysvaiheet ja tarjoavat kehitysmahdollisuuden huippu-urheilu-uraan asti. Lue lisää urapolusta!

Kilpailukalenterit ja tulokset

Kaikkien lajien kilpailukutsut ja tulokset julkaistaan KIPAssa.

Säännöt ja kouluohjelmat

Kaikkia lajeja koskevat yleismääräykset on koottu Suomen Ratsastajainliiton sääntöjen yleiseen osaan. Lisäksi jokaisella lajilla on omat lajikohtaiset säännöt, joissa määritellään kilpailuluokat ja kullakin kilpailutasolla vaadittavat asiapaperit ja varusteet. Kaikkien lajien kilpailusäännöt, sääntöjen yleinen osa ja sarjakilpailusäännöt sekä kouluohjelmat löytyvät materiaalisalkusta: Materiaalit

Sporttikaupasta voi tilata myös Ratsastajan oppaan kilpailumaailmaan, joka on sääntökooste yleisistä sekä koulu- ja esteratsastussäännöistä. Helppolukuinen, kuvitettu opas on erityisen suositeltava kilpailu-uraansa aloitteleville ratsastajille.