SRL

Kerro kaverille:

Koulutuomarit arvostavat oppimista


Kouluratsastustuomarit kunnostautuvat olemalla erittäin innostuneita kehittämään omaa osaamistaan. Heistä moni käy kaikissa kotimaassa tarjolla olevissa koulutuksissa vuosittain, vaikka Ratsastajainliiton ohjeiden mukaan riittäisi joka toinen vuosi käytävä lisenssikoulutus, jota koulutuomareiden osalta kutsutaan skaalantarkistukseksi. Koulutuomareita on viiden tasoisia V-tasosta aina I-tasolle asti. Tasolta toiselle siirtymistä edeltää aina kokelasvaihe, jolloin koulutustasosta kertovaan numeroon liitetään k-kirjain, esimerkiksi IIk-tuomari. Suomessa on toista sataa aktiivista koulutuomaria.

Oppia maailmalta
Parin viime vuoden ajan koulutuomareiden skaalantarkistuksia on järjestetty myös ulkomailla, kansainvälisten kilpailujen yhteydessä. Tammikuun lopussa toistakymmentä koulutuomaria matkusti Amsterdamiin seuraamaan maailman cupin osakilpailua ja kouluttautumaan. Ohjelmassa oli myös hollantilaisia kansallisia luokkia, jotka antoivat hyvän käsityksen kouluratsastuksen huippumaan tilanteesta. Koulutusmatkalla kouluttajina toimivat suomalaiset kansainvälisen tason koulutuomarit Paula Nysten ja Irmeli Summanen. Molemmat ovat varsin kokeneita tuomareita, jotka arvostelevat ahkerasti niin koti- kuin ulkomaillakin. Summanen on arvostellut jopa 30 eri maassa ja hän muistuttaa, että laji on sama maasta riippumatta.

Arvostelulajissa kokemuksen kertyminen on tärkeää. Silmä harjaantuu vain suorituksia seuraamalla, Summanen toteaa. Amsterdamissa käytettiin apuna Ratsastajainliiton hankkimia langattomia kuulokkeita ja mikrofoneja, joiden avulla Summanen ja Nysten kommentoivat nähtyjä suorituksia. Yksi koulutuksen antoisimmista hetkistä oli hollantilaisen kansainvälisen tason tuomarin, Eddy de Wolff van Westerroden vierailu. Eddy arvosteli maailman cup ratoja ja analysoi nähtyä yhdessä suomalaisten tuomareiden kanssa. Hollantilainen neuvoi pohtimaan täysistä pisteistä alkaen. Why not 10? Eddy kysyi suomalaisilta.

Eddy de Wolff van Westerrod

Ajan hermolla
Arvostelu kehittyy koko ajan. On erittäin tärkeää, että seuraamme ahkerasti mitä maailmalla tapahtuu ja mihin arvostelussa ollaan menossa, Summanen pohtii. Arvostelu on olennainen osa kouluratsastusta, ellei se ole kohdillaan muun maailman kanssa, on suomalaisten urheilijoiden vaikea pärjätä maailmalla. Kävimme Paulan kanssa joulukuussa Lontoossa kansainvälisten tuomareiden seminaarissa ja nyt jaoimme kuulemaamme eteenpäin, Summanen kertaa.

Summanen suosittelee tuomareille kilpailujen ja valmennusten seuraamista. Suorituksia pitää nähdä myös siten, ettei itse arvostele. Koulutukseen kuuluvat niin kutsutut Sit-in harjoitukset, joissa joutuu harjoittelemaan ilman varsinaista kisapainetta, ovatkin tosi hyviä, Summanen toteaa. Kannattaa käydä istumassa näitä enemmän kuin pakolliset. Tänä päivänä on hienoa, kun voi katsoa jälkikäteen videolta suorituksia, mutta se ei aina ole ihan sama asia.

Arvostelujen purku keskustelemalla tuomarikollegoiden kesken, on tärkeä osa tuomaritoimintaa, Summanen muistuttaa.

Teksti ja kuva Marian Seppälä