SRL

Matkaratsastuksen kilpailumuodot

Ihanneaikakilpailussa kaikki ratsukot, jotka suorittavat kilpailun ihanneajassa (8-16 km/h), saavat hyväksytyn tuloksen. Voittaja voidaan valita pisteyttämällä hevoset. Matkan pituus on 12-79 km.

Nopeusluokissa suoritusaika ratkaisee voittajan. Vähimmäisnopeus on 10-12 km/h matkan pituudesta (80-160 km) riippuen.

Aluemestaruus ratkotaan n. 60 km:n matkalla. SM-tittelistä kilpaillaan n. 100 km:n matkalla.

Matkaratsastuskomitea tiedottaa

Kerro kaverille:

Matkaratsastus

Matkaratsastus (engl. endurance riding tai distance riding) on kilpailumuoto, jossa mitataan hevosen nopeutta ja kestävyyttä pitkillä matkoilla. Laji pohjautuu Puolan ja Venäjän armeijan ratsuväki- ja jalostusohjelmaan. Nykymuotoisena matkaratsastusta on Suomessa harrastettu vuodesta 1987.

Suomessa järjestetään 1- ja 2-tason kilpailuissa ihanneaikaratsastusluokkia (alle 80 km) joiden keskinopeudet on erikseen määritelty välille 8-16 km/h. 3-5 tasoilla nopeuskilpailuja järjestetään yli 80 kilometrin matkoilla. Näissä luokissa ratsukon vähimmäisnopeuden tulee olla 10 km/h.

Matkaratsastuksessa edellytetään sekä hevoselta että ratsastajalta hyvää, huolella rakennettua kuntoa. Ratsukot saavat kilpailuoikeuden pitkille matkoille vasta suoriuduttuaan hyväksytyin tuloksin lyhyemmistä kilpailuista. Tärkeä osa matkaratsastusta on myös huolto matkan varrella: kullakin ratsukolla on oma autolla liikkuva huoltojoukkonsa, joka huolehtii muun muassa ratsukon juottamisesta, syöttämisestä ja viilentämisestä matkan varrella. Erityisesti kesäkuumalla - ja pitkillä matkoilla aina - huollon rooli on ratkaisevan tärkeä.

Matkaratsastuksessa käytettävät sääntökokonaisuudet
löytyvät materiaalisalkusta kohdasta
Kilpailusäännöt .

Linkkejä