SRL

Kerro kaverille:

Matkaratsastuskilpailun kulku

Kilpailupaikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen luokan lähtöaikaa. Reittiselostuksessa osallistujille esitellään ratsastettavat reitit ja jaetaan kartat sekä ratsastajille, että huoltajille. Ensimmäinen eläinlääkäritarkastus suoritetaan ennen lähtöä. Tuolloin annetaan ratsukolle lähtölupa.

Kilpailumatka on jaettu 30-40 kilometrin osioihin. Jokaisen osion jälkeen eläinlääkäri tarkistaa hevosen kunnon. Jotta ratsukko voi jatkaa kilpailua, tulee hevosen läpäistä tarkastus ja sykkeen on oltava alle 64 iskua minuutissa niin nopeusluokissa, kuin ihanneaikaluokissakin

Tauolle tultaessa ratsukon suoritusajan mittaaminen pysähtyy hyväksyttyyn eläinlääkärin tarkastukseen. On erityisen tärkeää että hevonen on kunnossa ja palautuu nopeasti. Jos hevonen ei läpäise tarkastusta, vaan hylätään esimerkiksi ontumisen, liian korkean sykkeen tai väsymyksen merkkien vuoksi – ratsukko ei saa jatkaa kilpailua.

Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen ratsukolla on aina pakollinen 30-40min tauko. Tuona aikana hevosta juotetaan, syötetään ja viilennetään.

Ratsastaja saa itse valita maastoon ja omalle hevoselle parhaiten sopivan askellajin. Ratsastajan tulee matkan edetessä seurata ja kontrolloida vauhtia siten, että hän voi tarvittaessa hidastaa ja lisätä vauhtia. Ajantaju on hyvä ominaisuus ja etukäteistieto siitä, millaista vauhtia hevonen yleensä matkaa taittaa. Lisäksi ratsastajan tulee tuntea hevonen ja sen kunto niin hyvin, että ainakin väsymyksen merkit huomataan ajoissa. sääntöjen mukaan on sallittua laskeutua satulasta ja kävellä tai juosta hevosen vierellä. Lähtö- ja maalilinja tulee kuitenkin aina ylittää ratsain.

Maasto kilpailureiteillä on hyvin vaihtelevaa. Esteitä reiteillä ei saa olla, vaan ne tulee olla kierrettävissä. Asfalttia tai muuta kovapintaista tietä, jossa ei ole ratsastuskelpoista piennarta, saa matkasta olla korkeintaan 10%.

Voittaja

Nopeuskilpailussa ratsu joka ensimmäisenä ylittää maaliviivan ja läpäisee eläinlääkärin tarkastuksen, on voittaja.

Ihanneaikaratsastuksessa kaikki matkan ihanneajan puitteissa ratsastaneet (8-12km/h tai 10-16km/h) ja tämän jälkeen eläinlääkärin tarkastuksen läpäisseet, saavat hyväksytyn tuloksen.

Ihanneaikaluokissa kilpailun järjestäjä voi halutessaan käyttää lajikomitean suosittelemaa pisteytysjärjestelmää, jolloin myös ihanneaikaluokissa voidaan palkita voittaja.