SRL

Kerro kaverille:

Varusteet

Matkaratsastuksen pukeutumismääräykset ja varustesäännöt eivät ole yhtä tiukat kuin muissa ratsastuksen lajeissa. Hevosen varusteilta ei edellytetä muuta kuin sitä, että ne ovat hevoselle sopivat ja että ne eivät tuota hevoselle kipua.Raippa ja kannukset ovat kiellettyjä. Apuohjista sallitaan vain vapaajuoksuiset martingaalit. Ratsastajalla kypärä on pakollinen varuste. Ratsastusasun on oltava asiallinen (hihat ja kaulus). Jalkineiden tulee olla kannalliset. Monet suosivat lenkkikenkiä, jolloin taluttaminen ja juoksuttaminen on miellyttävämpää. Tällöin on käytettävä matkaratsastajien varvaskoppajalustimia.

Suitsitus on vapaa. Kuolainten suhteen tilanne on sama ja myös kuolaimettomilla suitsilla voi kilpailla. Tärkeää kuitenkin on, että hevonen voi helposti syödä ja juoda matkan edetessä. Tämä seikka tekeekin suitsimisen jonkin verran haastavaksi ja vaatii ehkä tiimeiltä kompromisseja.

Monet matkaratsastajat käyttävät lajiin suunniteltuja erityissatuloita, jotka ovat kevyitä ja mukavia. Satuloissa on normaalia leveämmät paneelit jotka jakavat ratsastajan painon tasaisemmin. Kilpailuissa näkee myös lännensatuloita, rungottomia ja joustorunkoisia. Harrastuksen alkuvaiheessa mukaan voi lähteä hevosen normaaleissa varusteissa. Luokkien kasvaessa moni kuitenkin alkaa hankkia lajiin suunniteltuja varusteita.

CEI* - CEI****-luokissa seniorien painoraja on 70-75kg, satulan kanssa. Mikäli vaadittu paino ei täyty, tulee satulaan, satulahuopaan tai –vyöhön lisätä tarvittava määrä lisäpainoja. Kilpailija voidaan punnita useampaan kertaan kilpailun kuluessa ja painovaatimuksen tulee aina täyttyä.

Hevosen jaloissa voidaan käyttää erilaisia suojia, mutta suojat voivat myös kerätä likaa, hiekkaa, kiviä tai kosteutta ja näin ärsyttää ihoa, joka taas voi johtaa hevosen epäpuhtaaseen liikkumiseen, joka puolestaan aiheuttaa suorituksen hylkäämisen. Muutenkin jokaisen mukana kulkevan varusteen tärkeys täytyy pohtia tarkkaan. Kaikki ylimääräinen lisää hevosen taakkaa ja saattaa aiheuttaa hankaumia. Eläinlääkäri tarkistaa hevosen aina ilman satulaa ja suojia, joten niiden riisuminen vie myös vähän kallisarvoista aikaa.