SRL

Kerro kaverille:

Maraton eli kestävyyskoe

Vauhdikas ja näyttävä kestävyyskoe suoritetaan vaihtelevassa maastossa, joka edellyttää valjakolta hyvää kuntoa, rohkeutta ja yhteistyötä kuskin ja groomin välillä. Groomin työ korostuu kestävyyskokeessa, jossa groomi seisoo vaunujen takaosassa vaihtaen painoa puolelta toiselle kaarteiden mukaan tasapainottaen vaunua kaatumasta tiukoissa ja vauhdikkaissa kaarteissa.

Kestävyyskoe on kolmiosainen ja luokan vaikeustasosta riippuen matkan pituus vaihtelee 4-18 kilometrin välillä. Matkan aikana voi olla myös pakkoportteja, jotka on ajettava oikeassa järjestyksessä.

Kestävyyskoe alkaa luokasta riippuen A-osuudella, joka ajetaan annetussa ihanneajassa merkityllä reitillä teitä pitkin. A-osuuden pituus on 3-8 kilometriä, lukuun ottamatta noviisi- luokkia, joissa A-osuutta ei ole lainkaan. Tämän jälkeen on siirtymäosuus, joka on 500-1500 metriä käyntiä. Siirtymän jälkeen seuraa 10 minuutin pakollinen tauko. Tauolla eläinlääkäri tarkistaa hevosen kilpailukelpoisuuden.

Viimeinen osuus eli B-osuus sisältää 4-8 maastoon rakennettua estealuetta. Estealueiden määrät vaihtelevat kilpailuluokan vaativuuden mukaan. Estealueet voivat muodostua esim. vesiesteestä, kivistä, puista tai muureista, jotka voivat olla kaltevalla tai tasaisella maalla. Ratamestari on merkinnyt estealueille kirjaimin portteja, jotka ajetaan määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti. Virhepisteitä tulee ylitetystä enimmäisajasta, esteporttien väärästä tievalinnasta, putoavista esteen osista, groomin tai kuskin poistuessa vaunuista.

Teksti © Taija Raatikainen
Kuva © Liana Savela