SRL

Kerro kaverille:
Vammaisratsastuksen kilpailutoiminta


Suomessa järjestettävät vammaisratsastuskilpailut ovat kouluratsastuskilpailuja. Vammaisratsastuskilpailuja järjestetään samoin kuin muitakin kilpailuja viidellä tasolla. Vammaisratsastuskilpailuihin on omat kilpailusäännöt. 1-tason vammaisratsastuskilpailuissa järjestäjä voi tarjota hevosten lainamahdollisuutta. 2-5 tason kilpailuissa ratsastajilla on oma tai itse järjestetty vuokrahevonen.

Ratsastajat kilpailevat viidessä eri ryhmässä: I, II, III, IV ja V. Ryhmän päättää koulutuksen saanut luokittelija ratsastajan toimintakyvyn perusteella. Luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi. Kehitysvammaisten omissa kilpailuissa valmentaja määrittää ratsastusryhmän ratsastajan taitotason mukaan. Lisätietoja luokituksesta: www.ratsastus.fi/lajit/vammaisratsastus/kilpaileminen/luokitus

Jokaiselle ryhmälle on omat kouluratsastusohjelmansa. Ryhmän I ohjelmat ovat käyntiohjelmia. Ryhmien II ja III ohjelmat sisältävät käyntiä ja ravia. Ryhmien IV ja V ohjelmiin kuuluu myös laukka. Kehitysvammaisten kilpailuissa on käynti-, ravi- ja laukkaluokat. Linkit kilpailusääntöihin ja -ohjelmiin löytyvät täältä: www.ratsastus.fi/lajit/vammaisratsastus/kilpaileminen/kilpailusäännöt


Uudet kilpailemisesta ja valmentautumisesta kiinnostuneet ratsastajat voivat ottaa yhteyttä SRL:n vammaisratsastuskoordinaattoriin tai vammaisratsastuskomitean kilpailutoiminnasta vastaaviin. Yhteystiedot löytyvät täältä: www.ratsastus.fi/lajit/vammaisratsastus/vammaisratsastuskomitea/komitean_jasenet

Lisätietoja vammaishuippu-urheilusta: www.paralympia.fi


Vammaisratsastajat kaikille avoimissa ratsastuskilpailuissa


Osa vammaisratsastajista kilpailee myös kaikille avoimissa ratsastuskilpailuissa, eikä tätä säännöissä rajoiteta. Jos heillä on voimassa oleva luokittelu, he voivat käyttää näissäkin kilpailuissa luokittelussa määriteltyjä apuvälineitä ja -keinoja.


Kansainvälinen kilpailumenestys vammaisratsastuksessa

Suomi on saanut mukavasti menestystä kansainvälisistä arvokilpailuista, ja menestys on tavoitteena myös tulevaisuudessa.


Tutustu ratsastajaesittelyihin: www.ratsastus.fi/pararatsastajia


MM- ja EM-mitalit sekä Paralympiamitalit ja -sijoitukset:

2016 Rio de Janeiro paralympialaiset:
Katja Karjalainen - Woikoski High Flow, ryhmä Ia: vapaaohjelma 7. (mitaliluokka), henkilökohtainen ohjelma 7. (mitaliluokka) sekä joukkueohjelma 6. (henk. koht. sijoitus luokasa, Suomella ei joukkuetta)
2012 Lontoo paralympialaiset: Katja Karjalainen - Rosie: hopeaa vapaaohjelma, 5. henkilökohtainen ohjelma sekä joukkueohjelma 4. (henk. koht. sijoitus luokassa, Suomella ei joukkuetta)
2012 Lontoo paralympialaiset: Jaana Kivimäki - Grivis: 7. vapaaohjelma sekä 10. henkilökohtainen ohjelma
2011 Moorsele (Belgia) EM-kilpailut: Katja Karjalainen - Rosie EM-pronssi, vapaaohjelma
2010 Kentucky MM-kilpailut: Katja Karjalainen - Rosie MM-pronssi, vapaaohjelma
2009
Kristiansand (Norja) EM-kilpailut: Jaana Kivimäki - Collected Canter EM-hopea, vapaaohjelma
2008 Hong Kong Paralympiakilpailut: Katja Karjalainen - Callan 4. ja 7. sija
2000 Sydney Paralympiakilpailut: Marita Tevali paralympiapronssi

2000 Sydney Paralympialaiset: Hanna Fält, 4. ja 7. sija
1996 Atlanta: Hanna Fält (ent. Paasonen), 8. sija

Special Olympics -maailmankilpailut
2015 Los Angeles, tulokset omissa divisioonissa


Kouluratsastus
Kultaa: Jenny Kärkkäinen
Hopeaa: Klaus Müller

4. sija: Toomas Lahtinen

English Equitationissa (ryhmäratsastus)
Kultaa: Jenny Kärkkäinen
Hopeaa: Anna-Maija Pyy

Pronssia: Klaus Müller

5. sija: Toomas Lahtinen

Team Relayssa (pariratsastus)
Kultaa Jenny Kärkkäinen, Anna-Maija Pyy ja Klaus Müller
Hopeaa: Toomas Lahtinen