SRL

Kerro kaverille:


Terhi Stegars ja Axis Aachenissa 2014, kuva Anna Aalto.

KOULURATSASTUS

Kouluratsastus on kaiken ratsastuksen perusta. Hevonen liikkuu notkeasti, joustavasti ja jäntevästi ratsastajan ohjatessa sitä pehmein, huomaamattomin avuin. Parhaimmillaan ratsukon yhteistyö on niin saumatonta, että hevonen näyttää suorittavan liikkeet ajatuksen voimalla.

Korkeimmalla tasolla GP-ohjelmissa ratsastetaan vaikeita liikkeitä, jotka vaativat hevoselta erittäin korkeaa, vuosien koulutusta sekä paljon voimaa ja kokoamista eli kykyä siirtää painopistettä takajalkojen päälle. Tällaisia liikkeitä ovat laukassa mm. sarjavaihdot, kuten laukanvaihto jokaisessa askeleessa, sekä laukkapiruetti. Piaffe erittäin koottua ravia lähes paikallaan ja passage erittäin koottua ravia korkein ja ilmavin askelin, lisätyssä ravissa hevonen venyttää askeltaan äärimmilleen. Suosituinta katsottavaa ovat yleensä finaalien vapaaohjelmat musiikin tahtiin, joissa ratsukko ratsastaa oman, mahdollisesti teknisesti vaikeutetun kporeografiansa. Kouluratsastus on arvostelulaji, jossa tuomarit pisteteyttävät suorituksen liike liikkeeltä, korkein arvosana on 10. Kokonaistulos ilmaistaan prosentteina mahdollisista maksimipisteistä. Vapaaohjelmissa puolet pisteistä muodostuu ns. taiteellisesta osuudesta.

Kouluratsastuksessa MM-kisoissa joukkuemitalit ratkaistaan Grand Prix’ssä ja kaksi henkilökohtaista mestaruutta ratsastetaan ohjelmissa GP Special ja GP vapaaohjelma eli kür. Kilpailijat lähtevät aina puhtaalta pöydältä, tulokset eivät kerry läpi kilpailun. Kilpailu ratsastetaan D’Ornano Stadiumilla.

Grand Prix, joukkuekilpailu
1. kilpailupäivä maanantaina 25. elokuuta klo 8.15–12.20 ja 13.45–17.50
2. kilpailupäivä tiistaina 26. elokuuta klo 8.15–12.20 ja 13.45–17.50
Joukkuekilpailu on jaettu kahdelle päivälle. Joukkuetulokseen lasketaan kolmen parhaan ratsukon tulos, mukana voi olla neljä ratsukkoa.

Grand Prix Special
Keskiviikkona 27. elokuuta klo 9.30–12.20 ja 13.45–16.35
Henkilökohtaiseen mitalikilpailuun ohjelmassa Grand Prix Special jatkaa Grand Prix´n 30 parasta ratsukkoa.

Grand Prix vapaaohjelma

Perjantaina 29. elokuuta klo 13.35–16.35
Henkilökohtaiseen mitalikilpailuun Grand Prix vapaaohjelmassa eli kürissä etenee 15 parasta ratsukkoa Grand Prix Specialista.

Huom! Ajat paikallista aikaa, muutokset mahdollisia!

Lisätietoja järjestäjän sivuilta: http://www.normandy2014.com/the-disciplines/2/dressage