SRL

Kerro kaverille:

Teksti ja kuvat: SRL:n jäsenseura Monté Team Finland ry

Monté

Monté, suomennettuna raviratsastus on ravikilpailumuoto, joka suoritetaan ratsain ravikilpailusäännöillä pienin poikkeamin. Ranskan kielestä lainattu sana monté on vakiinnuttanut Suomessa paikkansa tarkoittamaan raviratsastusta. Monté on raviurheilun ja nopean kilparatsastuksen yhdistelmä yhdistäen raviurheilun ja ratsastusurheilun upealla tavalla.

Montén kotimaana pidetään Ranskaa, jossa ajettiin ensimmäiset montélähdöt vuonna 1836 Cherbourgin rannikolla hotellivieraiden viihdykkeeksi. Monté oli hallitseva raviurheilun muoto Ranskassa aina 1940-luvulle asti, ja nykyisinkin Ranskassa ajetaan 8-lähdön raveissa 1-4 montélähtöä.

Alun perin ranskalainen hevosrotu oli kehitetty armeijan tarpeisiin. Tarvittiin vahvoja hevosia, jotka kykenivät vetämään raskaita vaunuja sekä kantamaan ratsastajan painavine varusteineen. Kilpailujen avulla armeija piti hevosten ja miesten toimintakuntoa yllä. Hevosten väistyessä armeijan kalustosta kilpailut jäivät kuitenkin elämään.

Suomessa ajettiin ensimmäinen montélähtö 1979 Vermossa ja siitä asti monté on kuulunut myös suomalaiseen raviurheiluun. Montéa ratsastetaan kilpaa myös muualla maailmassa mm. Pohjoismaissa, Belgiassa, Saksassa, Italiassa ja USA:ssa.

Nykyisinkin Ranskassa arvostetaan suuresti sellaisia hevosia, joilla on huippusaavutuksia niin raviurheilun kuin monténkin puolella. Parhaat hevoset kilpailevat vaikeuksitta molemmilla tavoilla, jopa menestyen samana vuonna raviurheilun pääkilpailussa Prix du Ameriquessa ja siitä viikon päästä olevassa maailman kovimmassa montékilpailussa Prix du Cornulierissa.


Montéa ravikilpailuissa, kuva Suomen Hippoksen kuvapankki.

Suomessa SRL:n jäsenet voivat osallistua Monté Team Finland ry:n järjestämiin montéharjoituksiin, joita toteutetaan myös kilpailutilanteen mukaisesti. Tavoitteena on jatkossa saada kilpailuja myös SRL:n kilpailujärjestelmän alaiseen toimintaan seuratasolta aloittaen. Virallisesti tällä hetkellä montéssa voi kilpailla Suomen Hippoksen alaisissa harjoitusraveissa, paikallisraveissa ja toto-raveissa, joihin vaaditaan ravi- tai montéajokortti.

Monté on lajina haasteellinen niin hevoselle kuin sen ratsastajallekin. Montéa ratsastetaan montén kevyessä istunnassa, joka mukailee laukkajockeyn istuntaa. Tyylin kehitti belgialainen Philippe Masschaele. Jalustimet säädetään lyhyeksi, jolloin ratsastaja on irti satulasta omin lihasvoimin ja tasapainopisteen ollessa hallinnassa ratsastaja ei hae tukea ohjista. Montén kevyessä istunnassa hevosen selkä vapautetaan työskentelemään rauhassa ja ratsastajan matala asento vähentää ilmanvastuksen vaikutusta. Montén kevyt istunta tuo helpotusta hevoselle, mutta on raskasta ratsastajalle.

Monté parantaa treenimuotona ravihevosen koordinaatiota, tasapainoa ja liikkuvuutta. Treeneissä vauhdit ovat hyvin maltillisia ja montésta onkin tullut suosittu hevosten treenausmuoto. Montélla on myös hevosen mielialaan myönteinen vaikutus vaihteluna.


Montévarusteita

Montéen on helppo tutustua Monté Team Finland ry:n järjestämillä montékursseilla ja -leireillä. Monté on upea elämys niin katsojille kuin ratsastajillekin!

Tervetuloa montén kiehtovaan maailmaan!

Monté Team Finland ry (MonTe) on Suomen ensimmäinen SRL:n alainen montéen keskittyvä jäsenseura. Lisätietoa seurasta www.monteteam.fi