SRL

Kerro kaverille:

Esteratsastus oli olympialaisten päätöslaji

Helsingin olympialaisissa ratsastuksessa kilpailtiin koulu-, kenttä- ja esteratsastuksessa. Jokaisessa lajissa kilpailtiin henkilökohtaisista ja joukkuemitaleista. Kouluratsastukseen saivat osallistua ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa myös naiset. Aiemmissa olympialaisissa valtaosa kilpailijoista oli upseereita, mutta Helsingissä jo puolet kilpailijoista oli siviilejä. 138 ratsastajaa edustivat 25 maata. Ratsastuksen menestynein maa oli Ruotsi, jonka kilpailijat ottivat neljä kultamitalia kuudesta jaossa olleesta.

Esteratsastus oli vuoden 1952 olympialaisten päätöslaji. Kahden kierroksen Grand Prix -luokka, jossa jaettiin kaikki mitalit, kilpailtiin Olympiastadionin nurmella täyden katsomon edessä.

Esteratsastukseen osallistui 52 ratsastajaa 20 maasta. Suomea edustivat Henrik Lavonius – Lassi, Viktor Jansson – Jessa ja Mauno Roiha – Roa. Joukkueenjohtajana toimi Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth.

Kuvassa Suomen joukkueenjäsen Henrik Lavonius ja Lassi gp-radalla. Kuva Suomen Urheilumuseo.

Ratamestarina toimi sekä Berliinin että Lontoon olympiakisoissa kilpaillut vuorineuvos Björn Strandell. Esterata oli 786 metriä pitkä, siihen sisältyi 13 estettä ja estekorkeus oli maksimissaan 160 cm. Vesihaudan pituus oli viisi metriä. Radan enimmäisaika oli 1 min 57,2 sekuntia.

Esteratsastuksessa henkilökohtaista kultaa voitti ranskalainen Pierre Jonquères d'Oriola vasta 7-vuotiaalla hevosellaan Ali Baba, ja joukkuekullan otti Iso-Britannia. Kaikkien suomalaisratsukoiden suoritus hylättiin. Suomen estejoukkue oli 15. yhteensä 16 maan joukossa Prix des Nations -kilpailussa eli Nations Cupissa.

Sunnuntaina hypätään vuoden 1952 olympiarata

Sunnuntaina palataan ajassa taaksepäin, sillä Volkswagen Leading Rider finaalin ratsukot hyppäävät Helsingin olympialaisten Grand Prix -radan. Alkuperäinen Strandellin suunnittelema esterata oli 786 metriä pitkä. Siihen sisältyi 13 estettä, ja estekorkeus oli maksimissaan 160 cm. Vesihaudan pituus oli huimat viisi metriä.

- Teemme radasta soveltaen nykypäivään ja ratsukoiden tasoon sopivan. Myös estekalusto on moderni, kertoo radan toteutuksesta vastaava kansainvälinen ratamestari Aki Ylänne.

Tulokset

Helsingin olympialaiset, Olympiastadion v. 1952, esteratsastus

Henkilökohtainen kilpailu
Kultaa Pierre Jonquères d'Oriola / Ali Baba, Ranska
Hopeaa Óscar Cristi / Bambi, Chile
Pronssia Fritz Thiedemann / Meteor, Saksa

Joukkuekilpailu

Kultaa Iso-Britannia
Wilfred White / Nizefela
Douglas Stewart / Aherlow
Harry Llewellyn / Foxhunter

Hopeaa Chile
Óscar Cristi / Bambi
César Mendoza / Pillán
Ricardo Echeverría / Lindo Peal

Pronssia Yhdysvallat
William Steinkraus / Hollandia
Arthur McCashin / Miss Budweiser
John William Russell / Democrat

Helsingin Olympiastadion v. 1952, ja käynnissä olympialaisten päätöslaji, esteratsastus. Kuva Suomen Urheilumuseo.

Lähde: Erkki Vasara, Suomen ratsastusurheilun historia, 1987