SRL

Kerro kaverille:
13.11.2017

Hevosten kanssa tekeminen innostaa nuoria – hevostaitoja harjoiteltiin viikonloppuna Jyväskylässä


Teksti: Sanna Sassi, kuva: Anu Kämäräinen

Hevosia harrastavat nuoret tapasivat Jyväskylässä Keski-Suomen raviradalla ja Jyväskylän ratsastuskoululla lauantaina 11.11. Maksuttomaan ja kaikille 12 -vuotta täyttäneille nuorille avoimeen tapahtumaan osallistui parinkymmentä innokasta 12 – 16 -vuotiasta hevosia harrastavaa nuorta. Pääosin osallistujat tulivat lähialueilta, mutta saapui paikalle vierailijoita kauempaakin, pisimmän matkan kulkija tuli päivään Kajaanista asti.

Tekeminen innostaa


Tapahtuman tavoitteena oli viettää kivaa aikaa yhdessä saman henkisten nuorten kanssa ja samalla harjoitella hevostaitoja. Paikalliset toimijat kokosivat raviradan tiloihin Ratsastajainliiton hevostaitomerkkeihin liittyviä tehtävärasteja. Lukuisten tunnistus- ja hevosen hoitotehtävien lisäksi paikalla olivat myös ensiapuosaajat, joiden kanssa pääsi harjoittelemaan tajuttoman auttamista ja kyljelle kääntöä.
Osa tehtävistä toteutettiin talliympäristössä, jossa nuoret pääsivät viettämään aikaa hevosten kanssa. Tallilla tutustuttiin hevosen ravi- ja ratsastusvarustamiseen, loimiin ja hevosen osiin. Tallilla sai myös harjata hevosia.
Osallistujilla oli halutessaan mahdollisuus suorittaa tapahtumassa hevostaitomerkki. Merkin osasuorituksia sai toteuttaa myös etukäteen ja tuoda videoitu suoritus näytille tapahtumaan. Yhdeksän nuorta vei päivän aikana haluamansa hoitomerkin maaliin. Merkkiä tärkeämpää oli kuitenkin päästä tekemään ja harjoittelemaan taitoja turvallisten ja osaavien aikuisten ollessa läsnä.

Reilua meininkiä


Hevostaitojen lisäksi tapahtumassa pelattiin Reilun Pelin peliä Ratsastajainliiton Nuorten Päättäjien kanssa. Kysymyksiin heittäytyminen oli aluksi vähän jännittävää, mutta oli hieno huomata, kuinka nuoret uskaltautuivat heittäytymään ja puhumaan vaikeista ja vakavistakin asioista, kuten hetkistä, jolloin tuntuu pahalta. Ratsastajainliiton Yhtä jalkaa – Reilun Pelin oppaassa on kysymyksiä, joita voi käydä läpi myös omissa seuroissa ja talleilla. Tähän nuorten tapahtumaan Nuoret Päättäjät muotoilivat kysymyksiä nuorten kielelle ja nuorten maailmaan sopiviksi.

Mitä nuoret toivovat?


Päivään osallistuneita nuoria pyydettiin ideoimaan tapahtumia, joita he toivoisivat jatkossa omilta seuroilta, talleilta, alueilta tai valtakunnallisella tasolla järjestettäviksi. Lisää nuorille suunnattuja hevosenhoito- ja ratsastustapahtumia toivottiin, toisaalta nuoria kiinnosti myös kaikenikäisille suunnatut tapahtumat, joissa pääsee tekemään.
Ratsastus ja raviajotaidot, sekä kaikenlaiset tapahtumat, joissa saa harjoitella hevosten käsittelyä maasta käsin kiinnostavat. Hevosen hoitoon liittyvät asiat, varusteet, ruokinta ja lääkintä kiinnostavat myös ja merkkisuoritustapahtumia toivottiin lisää. Leirityyppinen tapahtuma, jossa olisi ratsastusta, hevosen hoitoa ja teoriaa kutsuu nuoria ja myös kepparikilpailut nousivat esiin.
Naamiaiskilpailut tehtävä- tai estekilpailuina esimerkiksi vappuna tai halloween-tapahtumana nousi esiin useamman toivojan kertomana ja pikkujoulut mainittiin myös. Ratsastuksen lajeista mainittiin koulu- ja esteratsastus.

Mitä tästä eteenpäin?


Tapahtuman järjestäjille jäi toive toteuttaa hevostaitopäivä myös jatkossa. Yhtenä ajatuksena olisikin kokeilla hevostaitotapahtumaa tai kilpailua siten, että sama tapahtuma järjestettäisiin samaan aikaan useammalla alueella. Näin matkan pituus ei muodostuisi ongelmaksi. Jos tapahtumaan saataisiin ohjelmaa myös aikuisille, nuorilla voisi olla helpompi saada myös kyytejä.


Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä Mahdollisuuksien Hevonen nuorisotyön ryhmä (Ratsastajainliitto, Hippos ja Hippolis), Poneista Potkua -hanke, Keski-Suomen Hevosjalostusliitto, Jyväskylän Ratsastuskoulu, SRL Keski-Suomen alue ja paikalliset ratsastusseurat.