SRL

Kerro kaverille:


Miksi harrastan ratsastusta?


Suomen Ratsastajainliitto toteutti vuonna 2015 laajan jäsen- ja harrastajatutkimuksen KPMG:n kanssa. Tutkimuksessa analysoitiin ratsastuksen harrastajakuntaa ja harrastamisen tulevaisuuden suuntauksia.

Perinteinen ratsastusharrastus jatkuu vahvana ratsastuskouluissa, mutta sen rinnalle on vahvistumassa kysyntä rauhalliseen ja luontokeskeiseen harrastamiseen, jossa pääasiana on hevosen kanssa toiminen itse ratsastuksen lisäksi. Luonnossa liikkuminen ja hevosen kanssa ajanviettäminen ovat suurimmalle osalle harrastajista tärkeimmät syyt ratsastuksen harrastamiseen.

Harrastuksen ydin kumpuaa rakkaudesta hevoseen, haluun toimia yhdessä hevosen kanssa. Yhteys ainutlaatuiseen luontokappaleeseen koetaan tärkeäksi. Hevosen hyvinvointi, hevostaidot ja hevosen ymmärtäminen kiinnostavat iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Talliyhteisö ja seuraporukka nousivat myös vahvasti esille harrastamisen tärkeinä puolina. Ratsastuksesta haetaan fyysisen kuntoilun ohella entistä enemmän myös henkistä hyvinvointia. Ratsastusharrastus toimii hyvänä vastapainona kiireelliselle arjelle. Ratsastus yhdistää eri-ikäiset ja luo yhteenkuuluvuutta hyvinkin erilaisten ihmisten kesken. Laji tarjoaa myös mielenkiintoisia tehtäviä ratsastusseuratoiminnan kautta. Lajin parissa voi kehittää ja kehittyä – koko loppuelämän ajan. Monien vastaajien joukossa korostuikin, että hevosista ja ratsastuksesta on tullut kokonainen elämäntapa.Tulostettava versioSuomen Ratsastajainliiton ja KPMG:n toteuttama selvitys pohjautuu liiton keväällä 2015 toteuttamaan jäsenkyselyyn, johon vastasi 2.814 harrastajaa sekä liiton vuonna 2014 ikääntyville harrastajille toteuttamaan kyselyyn, johon vastasi 136 harrastajaa. Selvityksessä huomioitiin myös Helsinki International Horse Show’n yleisögallup vuodelta 2014, johon vastasi 1.310 tapahtuman vierailijaa. KPMG toteutti oman kyselyn lajin harrastajille lokakuussa 2015. Kyselyyn vastasi 919 harrastajaa.