SRL

Kerro kaverille:

Ratsastusradan liikennesäännöt

Perusohjeet harjoitteluun oman tai vuokrahevosen kanssa. Ratsastuskouluissa tunnin opettaja ohjeistaa tarkemmin tallin periaatteiden mukaisesti.Saapuessasi maneesiin tai ratsastuskentälle, jossa ratsastaa muita ratsukoita, kysy, voitko tulla paikalle. Saat luvan, kun harjoitus on turvallisessa vaiheessa sisääntuloon. Maneesiin tultaessa on aina varoitettava tulosta viheltäen tai huhuillen. Näin et säikäytä muita ratsukoita. Hyviin tapoihin kuuluu myös tervehtiä muita paikallaolijoita.

Selkäännousu, selästä laskeutuminen, hevosten taluttelu, loimen laitto, käynti ja käännökset tehdään aina kaviouran sisäpuolella niin, että muut mahtuvat kulkemaan uralta ohi. Myös siirtymiset käyntiin ja pysähdykset tehdään uran sisäpuolella, ei uralla.

Uralla mennään ravia ja laukkaa. Näissä askellajeissa ohitus tapahtuu aina vasemmalta, kuten maantieliikenteessäkin. Vastaan tultaessa ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat. Tästä säännöstä on olemassa poikkeus: jos joku selvästi pysyy pääty- tai keskiympyrällä, ohitetaan hänet uralta ulkokautta. Ratsastussuunta pyritään pitämään samana kuin vanhimmalla/kokeneimmalla ratsastajalla.

Älä laukkaa ohi toisen takaa, vaan ratsasta laukka toiseen suuntaan niin, että ohitat muut laukasta päin. Takaa laukkaava hevonen voi saada muut hevoset mukaan.

Anna tilaa tai väistä, jos jollakin on esimerkiksi nuori hevonen tai ori, jota ei voi ohittaa läheltä tai jos joku harjoittelee hetken kouluratsastusrataa tai laukanvaihtosarjaa lävistäjällä tms. Näiden ratsastajien asiana on informoida muita esimerkiksi kysymällä: "Minulla olisi nuori hevonen, jolla haluaisin laukata uralla muutaman kierroksen, voisitteko sen aikaa väistää, kiitos." Tai "Menisin seuraavaksi lävistäjän, kiitos".

Älä juoksuta/taluta/ratsasta rinnakkain/hyppää useampia esteitä, jos maneesissa tai kentällä on useampia ratsastajia. Yritä ajoittaa nämä toiminnat rauhalliseen aikaan ja ilmoita niistä etukäteen sovitulla tavalla.

Yleisesti ottaen pidä silmät auki. Jos hevosesi potkii muita hevosia, laita sen häntään punainen nauha tai rusetti, tällöin muut tietävät kiertää sen kauempaa.

Ilmoita poistumisestasi, varsinkin jos jätät jonkun yksin maneesiin tai kentälle. Poistu rauhallisesti.

Katsomossa, tallissa ja tallin pihalla liikutaan rauhallisesti.