SRL

Kerro kaverille:

Vammaisratsastus - erityisryhmien ratsastus


Ratsastus harrastuksena tarjoaa kaikille avointa, esteetöntä ja elämyksellistä liikuntaa, myös erityisryhmille. Tavoitteena voi olla ratsastus- ja hevostaitojen opettelemisen rinnalla mielenvirkistys tai kunnon kohottaminen.
Ratsastus voi olla kunto-, hyöty- tai terveysliikuntaa ja se voi olla jopa valmentautumista huippu-urheilutasolle asti. Ratsastuksessa voi asettaa itselleen monenlaisia haasteita. Henkilökohtaiset tavoitteet määrittyvät ratsastajien toimintaedellytysten mukaan. Ratsastuksessa on mahdollisuus kokeilla omia rajojaan.

Taitojen kehittymistä voidaan seurata ja arvioida niin ratsastustunneilla kuin kilpailutilanteissakin. Vammaiskilpaurheilussa on mahdollista edetä paralympiatasolle asti. Ratsastuksessa paralympialaji on vammaisratsastus, jossa kilpaillaan kouluratsastuksessa ja suomalaiset kilpailijat ovatkin menestyneet hyvin kansainvälisellä tasolla.

Erityisryhmille sopivia ratsastuksen muotoja ovat niin sanotun tavallisen ratsastuksen lisäksi myös mm. matkaratsastus, lännenratsastus, vikellys sekä valjakkoajo.

Erityisryhmien ratsastuksessa ratsastuslajia ei sinänsä muuteta, mutta opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan järjestää tilanteen mukaan sopiviksi. Myös avustajia voidaan käyttää tarvittaessa.

Lisätietoa vammaisratsastuksesta harrastuksena ja kilpalajina: LINKKI