SRL

Kerro kaverille:


Ratsastusvarusteet


Alkuun pääsee ilman isoja hankintoja

Ratsastuksen voi aloittaa ilman kalliita välinehankintoja. Tarvitset sopivat jalkineet, kuten leveä- ja matalakorkoiset kengät, esimerkiksi kumisaappaat käyvät hyvin. Mukavat ja joustavat housut, joissa ei ole hankaavia saumoja, käyvät ratsastukseen parhaiten. Lisäksi on hyvä olla käsineet. Ratsastajainliiton jäsentalleissa kypärän käyttö on pakollista. Kypärän voi lainata tallilta, mutta oma, hyvin istuva kypärä on yleensä ensimmäinen varustehankinta.

TIETOA TURVAVARUSTEISTA

Ratsastuskypärien uudet testausstandardit

EU-komissio on uudistanut ratsastuskypärien testausstandardeja. Komission mukaan vanhat testausstandardit eivät ole riittävät. Päätös vaikuttaa kypärien valmistajiin, myyjiin ja ratsastajiin, joilta edellytetään hyväksytyn ratsastuskypärän käyttöä.

Uusien standardien mukaisissa ratsastuskypärissä on parempi kestävyys eri suunnilta kuin vain suorassa putoamisessa ja kovalla voimalla. Kypärissä on parempi vastus teräviä objekteja vasten, parempi sivusuoja sivulta tulevaa iskua vasten ja suurempi suojapinta-ala, joka ei häiritse kuuloa. Lisäksi kypärä ei saa vaikuttaa näkökenttään, eikä liikkua ratsastuksen aikana.

Lisätietoja täältä

Kypärien ja turvaliivien tulee istua

Kypärän ostamiseen kannattaa käyttää aikaa. Turvallisin on se, joka istuu päähän parhaiten. Myöskään turvaliiviin ei pidä jättää kasvun varaa. Uusi kypärä kannattaa valita uudet standardit täyttävästä mallista.

Kypärää valitessa on ensiarvoisen tärkeää sovittaa sitä päähän. Muun muassa kypärien soikeus ja syvyys vaihtelevat. Lahjakypärä on hyvä idea, mutta silloin kannattaa varmistaa vaihto-oikeus tai käyttää lahjakorttia. Talvikäyttöä varten kannattaa harkita toista kypärää, jonka alle mahtuu lämmittävä kypärämyssy tai alushuppu.

Käytössä kypärän sisukset litistyvät hiukan, joten kypärä saa mieluummin olla aavistuksen tiukka kuin turhan väljä. Sitä pitää pystyä liikuttamaan päässä, mutta se ei saa hölskyä tai pudota päätä liikuteltaessa. Jos kypärää sovitettaessa tuntuu siltä, että sitä pitää työntää syvemmälle päähän, ei kypärä ole oikein istuva.

Perusmallin kypärä on hyvä ja turvallinen kun siinä on kolmipistekiinnitys. Malleja on erilaisia, ja hinnat vaihtelevat 50 eurosta ylöspäin. Lisäksi saatava on kevyitä ja ilmastoituja malleja.Käytetyn ostoa ei suositella - kolauksen saanut kypärä täytyy vaihtaa!

Ratsastuskypärä tulee uusia aina kovan kolauksen aiheuttaman putoamisen jälkeen, koska isku yleensä vahingoittaa kypärän rakennetta. Muutokset ovat usein mikroskooppisia, vaimentava aine painuu iskussa kasaan, jolloin kypärän kyky vaimentaa seuraava isku heikentyy. Tämän takia ei kannata ostaa käytettyä kypärää tuntemattomalta. Saappaat ja ratsastushousut ovat eri asia.

Kenttäratsastajille on oma kypäränsä, jossa ei ole lainkaan lippaa. Kenttäkypärän kanssa käytetään silkkistä tai samettista päällystettä, jossa sitten saattaa olla lippakin. Kypärän pinta on karhea, jotta silkki pysyy hyvin paikoillaan.Turvaliivi on tyköistuva

Kypärän ohella toinen tärkeä turvallisuusvaruste on turvaliivi. Liiviä voi käyttää koko ajan tai vain todennäköisemmissä putoamistilanteissa, esimerkiksi esteillä, maastossa tai nuorilla hevosilla ratsastettaessa. Liivi suojaa kylkiluita, selkärankaa, sisäelimiä ja kaikkea niillä seutuvilla. Sitä käytetään maun mukaan takin alla tai päällä. Liiviin voi kiinnittää erikseen myytävät olkasuojat ja niskasuojan.

Kaikissa kenttäkilpailuissa ja useissa maastoesteharjoituksissa turvaliivi on pakollinen, samoin valjakkoajossa maratonosuuksilla. Turvaliivin käyttöä suositellaan myös muissa lajeissa, kuten esteratsastuksessa. Kilpailusäännöissä, jotka löytyvät materiaalisalkusta, kerrotaan tarkemmin säännöistä ja suosituksista eri lajeissa.

Turvaliivejä löytyy mm. kiinteää ja palaliiviä. Turvallisuusominaisuudet eivät juuri eroa, mutta palaliivi on mukavampi päällä liikkuvuutensa ansiosta. Molemmat liivit kuitenkin pehmenevät lämmetessään.

Liivi joko pujotetaan päälle, tai siinä kulkee vetoketju edessä. Joidenkin mallien istuvuutta parantaa nyöritys sivuilla. Turvaliivin tulee olla mahdollisimman tyköistuva ollakseen turvallinen. Se ei saa esimerkiksi nousta ylös olkapäistä. Takana liivin pitää jäädä tarpeeksi ylös, ettei liivi ota satulan takakaareen kiinni. Joskus asiaa auttaa se, että liivin takaa leikataan pala pois.

Turvaliivit on luokiteltu kolmeen eri turvallisuusluokkaan, joista turvallisin on luokka Beta III. Lisäksi myös turvaliiveille annetaan CE-hyväksyntä. Osa CE-hyväksytyistä turvaliiveistä on luokkaa Beta II.Muut turvavarusteet

Ratsastajan käsien suojaamiseksi kannattaa aina ratsastaessa käyttää hansikkaita. Myös tukevat jalkineet ovat välttämättömyys. Jalkineissa on tärkeää se, että ne yltävät nilkan yli ja että niissä on matala korko, jotta jalka ei luiskahda jalustimesta läpi. Jalustinten pitää olla niin leveät, että talvijalkineetkaan eivät jää niihin kiinni. Turvajalustimien käyttö on suositeltavaa, sillä ne on suunniteltu estämään jalan kiinni jääminen.

Ennen ratsaille nousua kannattaa tarkistaa, että päällä ei ole mitään, mistä voi maastossa tai putoamistilanteessa jäädä kiinni hevoseen tai esimerkiksi oksaan. Sopimattomia ratsastusvarusteita ovat esimerkiksi hupparit tai muut kiinteän hupun sisältävät takit. Kaulaliinan paikka on puseron tai takin alla, takin pitää olla kiinni. Ratsastushousuiksi soveltuvat kaikki materiaalit, jotka joustavat eivätkä ole liukkaita.