SRL

Kerro kaverille:

Kenttäratsastus

Kenttäratsastus: 24 maata, 13 joukkuetta, 65 ratsukkoa

Suomen edustaja Elmo Jankari

- Suomella yksi maapaikka, Rion olympiajoukkueeseen on nimetty 31.3.2016 Elmo Jankari, ratsuna Duchess Désirée ESITTELY

Aikataulu (Suomen aikaa)

Perjantai 5. elokuuta
Ensimmäinen hevostarkastus klo 14.30

Lauantai 6. elokuuta
Kouluratsastuskoe, 1. ryhmä, henkilökohtainen ja joukkuekilpailu klo 16.00-22.00

Sunnuntai 7. elokuuta
Kouluratsastuskoe, 2. ryhmä, henkilökohtainen ja joukkuekilpailu klo 16.00-22.00

Maanantai 8. elokuuta
Kestävyyskoe eli maastoesterata, henkilökohtainen ja joukkuekilpailu klo 16.00-21.00

Tiistai 9. elokuuta
Toinen hevostarkastus klo 14.00
Rataesteet, joukkuefinaali ja henkilökohtainen finaali 16.00–21.30

Kilpailun kulku

Kenttäratsastuksessa Riossa on mukana 24 maata, 13 joukkuetta ja kaikkiaan 65 ratsukkoa. Naiset ja miehet kilpailevat tasaveroisina toisiaan vastaan. Joukkueessa voi olla enintään neljä ratsukkoa, ja joukkuetulokseen lasketaan mukaan kolme parasta suoritusta. Henkilökohtainen ja joukkuekilpailu kilpaillaan samanaikaisesti.

Elmo Jankari - Duchess Désirée MM-radalla, kuva Sonja Holma

Kenttäratsastuksessa kaikki kolme osakoetta, kouluratsastus, maastoesterata ja rataesteet, ratsastetaan samalla hevosella. Ennen kilpailun alkua kaikkien hevosten on läpäistävä kilpailun eläinlääkärien ja tuomariston edessä kilpailukuntoa arvioiva hevostarkastus, jossa hevoset esitetään maasta käsin käynnissä ja ravissa.

Kilpailu käynnistyy kouluratsastuskokeella, joka on jaettu lauantaille ja sunnuntaille suuren osallistujamäärän vuoksi. Jokainen ratsukko suorittaa samat liikkeet samassa järjestyksessä 20 x 60 metrin radalla. Tuomaristo arvioi suorituksen kohta kohdalta ja saatu kokonaistulos muutetaan virhepisteiksi.

Maanantaina kilpaillaan haastava maastoesterata. Se on noin 5700 metrin pituinen sisältäen jopa 45 hyppyä. Radalla mennään kovaa, vauhti on 570 metriä minuutissa. Yksi rata kestää noin kymmenen minuuttia. Joillakin esteillä on vaihtoehtoja suorittamiseen, joista yksi saattaa olla nopeampi ja lyhyempi ja toinen pidempi ja helpompi. Ratsastajat pohtivat reittivalintoja hevostensa vahvuuksien mukaan.

Maastokoe on kenttäkilpailun sielu ja kokeista vaativin. Siinä punnitaan ratsukon kyky ylittää nopeasti kiinteitä maastoesteitä. Hevoset hyppäävät yli tukkien ja ojien, pudottautuvat ja kiipeävät penkereitä, hyppäävät veteen, vedessä ja vedestä pois. Sakkopisteitä saa enimmäisajan ylityksestä sekä estevirheistä. Jos hevonen kieltäytyy hyppäämästä tai menee esteen ohi, kiellosta seuraa 20 virhepistettä. Kolmannesta kiellosta tulee hylkäys. Suoritus keskeytetään välittömästi myös hevosen kaatuessa tai ratsastajan suistuttua satulasta.

Maastoradan on suunnitellut Ranskan Pierre Michelet, joka vastasi myös Normandian MM-radoista. Maastokokeessa testataan myös hevosen kestävyyttä ja palautumista, ennen ratkaisevaa rataestekoetta niiden on läpäistävä vielä toinen hevostarkastus.

Tiistaina rataesteillä ratkotaan joukkuemitalit ratkotaan ensin 125 cm:n kierroksella, minkä jälkeen seuraa toinen rataestekoe henkilökohtaisista mitaleista estekorkeuden noustessa 130 cm:iin. Mukaan siihen karsii 25 parasta ratsukkoa, kuitenkin enintään 3 maata kohti. Virhepisteitä kertyy pudotuksesta tai kiellosta neljä, lisäksi sakkopisteitä saa enimmäisajan ylittyessä.

Ratsastus on kuulunut olympialajeihin vuodesta 1912. Siinä kilpaillaan este-, koulu ja kenttäratsastuksessa henkilökohtaisista ja joukkuemitaleista. Riossa ratsastuksen areenana toimii Deodoro Olympic Park. Esteratsastuksessa mukana on 27 maata, 15 joukkuetta ja 75 ratsukkoa, kouluratsastuksessa 25 maata, 11 joukkuetta ja 60 ratsukkoa.

Edellisen kerran Suomea on edustanut olympialaisissa kenttäratsastuksessa Piia Pantsu vuonna 2000 Sydneyssa. Pantsu sai paikan myös Ateenaan neljä vuotta myöhemmin, mutta kilpailumatka keskeytyi hevosen loukkaantumiseen lastauksen yhteydessä.Rion maastorata

Lontoon vuoden 2012 olympialaisten kenttäratsastuksen mitalistit

Henkilökohtainen
1) Michael Jung – Sam, Saksa
2) Sara Algotsson Ostholt – Wega, Ruotsi
3) Sandra Auffarth – Opgun Louvo, Saksa

Joukkue
1) Saksa, 2) Iso-Britannia, 3) Uusi-Seelanti