SRL

Kerro kaverille:

Merkkisuoritukset

Merkkien suorittaminen
Suurin osa ratsastusmerkeistä suoritetaan joko ratsastustuntien/-leirien tai ratsastuskilpailuiden yhteydessä. Hevostaitomerkkisuoritukset tehdään useimmiten hevoskerhoissa tai ratsastusleireillä.

Merkkisuorituksia saavat järjestää SRL:n jäsenseurat ja -tallit. Suomen Hippoksen nuorisoravikerhot ja Suomen 4H-liiton jäsenyhdistykset voivat lisäksi järjestää hevostaitomerkkisuorituksia. Merkkisuoritusmahdollisuuksia kannattaa tiedustella omalta tallilta tai seurasta.

Ratsastus- ja hoitomerkkejä voivat suorittaa vain SRL:n jäsenseurojen jäsenet sekä Green Card ja Green Card Plus -jäsenet. Hevostaitomerkkejä voivat lisäksi suorittaa 4H-liiton jäsenyhdistysten jäsenet sekä Suomen Hippoksen nuorisoravikerhot yhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa. Merkkisuorituksen järjestäjän on varmistettava jäsenyys esimerkiksi jäsenkortin avulla. Ratsastusmerkkien osasuoritukset eivät vanhene, ja ne voidaan suorittaa eri paikkakunnilla eri järjestäjien valvonnassa. SRL:on merkkisuoritukset ilmoitetaan kuitenkin vasta sitten, kun kaikki osasuoritukset on tehty.

Merkkityypit

Hevostaitomerkit
Hevostaitomerkkejä on seitsemän eritasoista: minimerkki, perushoitomerkki, hoito I -merkki, hoito II -merkki, lääkintämerkki, ruokintamerkki ja maastakäsittelymerkki.

Ratsastusmerkit
Ratsastusmerkkejä on 11: perusmerkki, ratsastajamerkki erityisryhmille, C-merkki, aikuisratsastusmerkki, B-merkki, A-merkki ja taitomerkki. Lisäksi kilpailutulosten perusteella voi anoa pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä. Erittäin ansioituneille kilparatsastajille SRL:n hallitus voi myöntää mestariratsastajamerkin.

Lajimerkit
Lajimerkit ovat ratsastuksen eri lajien omia "perusmerkkejä". Lajimerkeistä valmiina ovat maastoratsastusmerkki, valjakkomerkki ja lännenratsastusmerkki. Jatkossa on suunnitteilla omia merkkejä myös muille ratsastuksen lajeille. Merkit eivät ole vaatimusasteikoltaan rinnakkaisia eli kahden eri lajimerkin suorittaminen ei kerro, että suorittaja on samalla tasolla kyseisissä lajeissa.

Merkkisäännöt ja merkkien ilmoittaminen

Merkkisuoritussäännöt ja merkkilomakkeet
Viralliset Ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöt voi lukea ja halutessasi tulostaa SRL:n nettisivujen materiaalit -osion sääntösivulta: www.ratsastus.fi/kilpailusaannot. Merkkisuorituksiin liittyviä lomakkeita löytyy materiaalit -osion lomakkeita -sivulta: www.ratsastus.fi/Lomakkeita.

Merkkisuorituksien ilmoittaminen ja merkkien tilaaminen
Hevostaito-, ratsastus- ja lajimerkeille sekä kilpailusuorituksiin perustuville ratsastusmerkeille on omat ilmoituslomakkeensa. Lomakkeista on sekä sähköisesti täytettävät että tulostettavat versiot. Merkkitilausten toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Tilaukseen lisätään postituskuluja 7 euroa/lähetys riippumatta merkkien määrästä. Tilaukset kannattaa siis hoitaa keskitetysti seuran tai tallin kautta, jolloin tulee huomattava säästö postikuluissa. Tilaukset toimitetaan postiennakolla. Merkin hintaan kuuluu todistus.

SRL:n jäsentallin/-seuran tekemä merkki-ilmoitus
Merkkisuorituksen järjestäjä ilmoittaa suoritetut merkit SRL:on mahdollisimman pian suoritustilaisuuden jälkeen merkki-ilmoituslomakkeella. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään. Lomake palautetaan SRL:on joko sähköpostitse tai maapostitse. Ilmoituslomakkeen liitteeksi ei tarvitse laittaa pöytäkirjoja. Merkit voi tilata merkki-ilmoituksen yhteydessä. SRL:n tallit ja -seurat voivat ostaa merkkejä myös ennakkoon ja sen jälkeen myydä tai luovuttaa niitä hyväksyttäjä merkkisuorituksia vastaan. Myös näin toimiessa merkki-ilmoitus on tehtävä SRL:on, jotta suoritukset rekisteröityvät jäsenten tietoihin. Pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä ei voi tilata ilman jo olemassa olevia, merkkiin oikeuttavia tuloksia.

Merkkisuorittajan itse tekemä merkki-ilmoitus

Suorittaja voi tehdä merkki-ilmoituksen itsenäisesti toimittamalla SRL:on merkki-ilmoituslomakkeen joko postitse tai sähköpostin liitteenä. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään. Merkki-ilmoituslomakkeessa tulee olla merkkisuorituksen tuomarin/tuomareiden allekirjoitus/allekirjoitukset tai vaihtoehtoisesti tuomarin allekirjoittamat pöytäkirjat kaikista osasuorituksista.

Merkkien hinnat

Merkkien hintoihin sisältyy diplomit.

  • Hevostaitomerkit 5 e/kpl (Perushoitomerkit loppu!)
  • Ratsastusmerkit 8 e/kpl
  • Lajimerkit 8 e/kpl
  • Kilpailusuorituksiin perustuvat ratsastusmerkit:
    Kultamerkki: 75 e
    Hopeamerkki: 67 e
    Pronssimerkki: 50 e

SRL:n jäsentallit ja -seurat saavat merkkitilauksista alennusta, jos tilauksen loppusumma ylittää 100 euroa.

Alennukset:
Yli 100 €:n tilaus -10 %
Yli 200 €:n tilaus -15 %
Yli 300 €:n tilaus -20 %

Lisäksi Tähtiseurat ja Laatutallit saavat merkeistä alennusta -1 €/merkki sekä tilaukset ilman postikuluja.


HUOM.
Olemme pikku hiljaa siirtymässä sähköisiin merkkeihin. Myymme sitä ennen kuitenkin kaikki perinteiset merkit loppuun, eikä niitä tilata lisää. Tällä hetkellä (11.4.2018) tilanne on se, että kaikkia muita paitsi perushoitomerkkiä löytyy vielä. Perushoitomerkkien suorittajille lähetetään maksuton diplomi, eli suorituksia kannattaa edelleen tehdä ja ilmoittaa ne meille.

Merkkisuoritusten rekisteröinti

Kaikki SRL:on ilmoitetut merkkisuoritukset tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin seuraavan vuoden jäsenkorttiin. Suoritusmerkinnät säilytetään SRL:n jäsenrekisterissä viisi vuotta jäsenyyden päättymisen jälkeen. Jäsenkorttiin mahtuu korkeintaan 10 merkkisuoritusta. Merkkisuoritukset myös tilastoidaan.

Merkki-ilmoitukseen merkitään myös ne hyväksytysti merkkikokeen suorittaneet, jotka eivät lunasta merkkiä. Näin suoritukset saadaan rekisteriin, ja he voivat lunastaa halutessaan merkin myöhemmin.


Lisätietoja ja merkkitilaukset:
Suomen Ratsastajainliitto ry / Merkki-ilmoitus, Radiokatu 20, 00240 HELSINKI, ratsastus@ratsastus.fi, puh. 09 2294 510.