SRL

Kerro kaverille:
09.05.2018

Hevosten pääntautia liikkeellä Suomessa, tarkkaavaisuus tarpeen!

Suomessa on tullut ilmi pääntautitapauksia. Pääntauti leviää herkästi ja aiheuttaa voimakkaat oireet. Taudin ensimmäinen oire on korkea kuume.

Hevosalan toimijat ja eläinlääketieteen asiantuntijat ovat laatineet tallien ja eläinlääkärien käyttöön oppaan, miten toimitaan hevostalleilla pääntautitapauksissa ja miten taudin leviämistä ehkäistään.

Toimenpiteet leviämisen ehkäisemiseksi aloitetaan heti tautia epäiltäessä. Tallin hevosliikenne pysäytetään ja sairaat hevoset eristetään. Tallinpitäjä tiedottaa kaikille vierailijoille tautitilanteesta. Avoin tiedottaminen pääntaudista on tärkeää, sitä varten oppaassa on liitteinä mallitiedotteita ja ovitauluja.

Tartunta leviää suoraan hevosesta toiseen, mutta myös ihmisten, kuljetuskaluston, varusteiden tai bakteerilla saastuneen veden välittämänä. Erityisesti tautia kantavilla tuontihevosilla pitkä kuljetus voi johtaa piilevän tartunnan puhkeamiseen.

Pääntaudin tyypilliset oireet ovat kuume, paksu sierainvuoto ja pään alueen imusolmukkeiden turvotus sekä paiseet. Alttiimpia sairastumaan ovat 1-2-vuotiaat varsat. Suurin osa sairastuneista toipuu ilman lääkitystä ja hoidoksi riittää lepo, mutta tauti voi olla tappava etenkin nuorilla hevosilla.

Oppaan ovat laatineet Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry, Suomen Eläinlääkäripraktikot ry, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta sekä Elintarviketurvallisuusviraston Eviran eläintautien valvonnasta ja diagnostiikasta vastaavat asiantuntijat. Opas tehtiin maa- ja metsätalousministeriön tuella osana hanketta ”Tarttuvien tautien hallinta hevostalouden tukena.”

Tietoa pääntaudista Eviran sivuilta:
www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/hevoset/paantauti