SRL

Kerro kaverille:
08.05.2014

Kaukkalan Ratsastajat leikkimielellä liikuntakuukauden voittoon

Teksti: Sanna Sassi, kuva: Marissa Henttinen

Huhtikuussa ratsastusseuroilla oli mahdollisuus osallistua Ratsastajainliiton liikuntahaasteeseen. Tavoitteena oli kokeilla mahdollisimman useita liikuntalajeja. Haaste antoi kilpailun voittaneen Kaukkalan Ratsastajat –seuran jäsenistölle jotain voittoakin parempaa.


Liikunta osaksi kerhotoimintaa


Kaukkalan Ratsastajat on parikymmenhenkinen, vuoden ikäinen ratsastusseura Hämeestä. Seura tekee tiivistä yhteistyötä Luopioisten ratsastuskeskuksen kanssa järjestämällä tallilla muun muassa koko jäsenistölle avointa hevos- ja tallikerhoa. Kaukkalan Ratsastajien jäsen Virpi Pennanen kertoo, että liikuntakuukauteen lähdettiin luontevasti mukaan kerhon kautta, kun sen vetäjä, ratsastuksenopettaja Marissa Henttinen esitteli ajatuksen yhteisistä lajikokeiluista. ”Seuran kerhotoiminta on vireää ja mukana on myös alakouluikäisiä. Meitä ei ollut vaikea houkutella uusien lajikokeilujen pariin.” Virpi sanoo.


Perinteiset pihaleikit käyttöön


Mukaan kilpailuun lähdettiin matalan kynnyksen lajeilla, joita ehdittiin kuukauden aikana kokeilla peräti yhdeksän kertaa.
”Ajattelimme, että haluamme kokeilla perinteisiä pihaleikkejä, kun nykyään kaikki toiminta on niin ohjattua. Pihaleikit sopisivatkin ihan hyvin vaikka liikuntalajien alkuverryttelyksi tai yhdessä hevosten kanssa kokeiltavaksi.” Virpi sanoo. ”Kiva uusi kokemus oli tutussa väri- tai peilileikissä eteneminen lakanana. Vatsallaan maassa maaten kädet eteen venytettyinä on yksi lakana.”
Lajikokeiluihin ei tarvittu erityistä varustelua. Tallin läheisessä mäessä käytiin loikkaharjoituksissa ja kiipeilemässä keppihevosmaaston päätteeksi. Pussihyppelyssä käytiin läpi ratsastusratoja pomppimalla tyhjillä hevosten ruokasäkeillä.


Liika totisuus on vain haitaksi


Haasteen aikana Kaukkalan Ratsastajat oivalsivat, että motivaatio yhteiseen toimintaan löytyy porukasta itsestään, kun joku sysää ajatuksen liikkeelle. Virpi epäileekin, olisiko voittoon ylletty, jos tallin seinällä olisi ollut vain A4 kertomassa haasteesta.


Tärkeää on, ettei asioita oteta liian tosissaan, vaan mennään ja tehdään iloisella hauskanpidon asenteella. Kerhotoimintaan saa helposti lisättyä liikuntaa yhteiseksi toiminnaksi. Osallistuminen on helppoa, jos lajit eivät ole liian vaikeita, eikä liikuntatuokion järjestäminen vaadi kovaa työtä.

Kaukkalan Ratsastajien vinkit liikuntahetkiin talli- tai seuraympäristöön


- liikuntahetket osaksi kerhotoimintaa tai päivittäisiä tallitoimia
- helposti ja vähällä vaivalla järjestettäviä lajeja
- tarvitaan innostaja ja ideoija käynnistämään toiminta, sen jälkeen motivaatio löytyy porukasta itsestään
- unohdetaan liika totisuus
- pihaleikkejä on helppo järjestää talliympäristössä ja ne sopivat kaikenikäisille
- seuran jäsenten osaamista eri lajeissa kannattaa hyödyntää


Kaukkalan Ratsastajat palkittiin liikuntakuukauden voitosta Unikulman viiden tyynyn paketilla. Toiseksi kovassa kilpailussa sijoittui Tawast Riders Hämeestä. Parhaan liikuntablogitekstin kilvan voitti Jenni Tiipiö tekstillään ”Sovellettua hevospooloa”. Jenni palkitaan Horse show –lipulla. Blogitekstin pääsee lukemaan Kunnon Ratsut –blogissa, http://kunnonratsut.vuodatus.net/