SRL

Kerro kaverille:
22.04.2015

Ratsastajainliiton hallituksen päätöksiä 3/2015


Suomen Ratsastajainliiton hallitus kokoontui Lahdessa kevätkokousviikonlopun tunnelmissa perjantaina 17.4. klo 12.00 alkaen.

Kokouksessa käytiin keskustelua liiton taloudellisesta tilanteesta sekä jäsenmäärän ja kilpailulupien tilanteesta. Hallitus linjaa loppuvuotta täsmällisemmin toukokuun suunnittelukokouksessa.

Vuoden 2016 kevätkokousviikonlopun ajankohta vahvistettiin.Ratsastajainliiton talous: säästötoimia jatketaan

Pääsihteeri raportoi hallitukselle liiton taloudellista tilannetta. Tässä vaiheessa vuotta tuloja on sisällä 60 %, kuluja vain 30 %:n osalta. Kaikesta toiminnasta säästetään edelleen -10 %. Pääsihteeri luki hallitukselle liiton toiminnan- ja tilintarkastajien tilintarkastuskertomuksen. Huomautettavaa löytyi ainoastaan aluejaostojen kirjanpidosta. Konsernikirjanpito otetaan käyttöön alueiden kohdalla. Alueiden tilit lakkautetaan ja aluejaostot siirretään kustannuspaikoiksi.


Jäsenmäärää seurataan, kilpailuluvat tavoitteessa

Hallituksen kokoukseen mennessä ratsastusseuran jäseniä oli 40 988 (2014: 41 727). Green Card -jäseniä oli 2342 (2014: 2552). Lisävakuutuksen lunastaneiden määrä oli 5217 (2014: 5258). Tulokertymän analyysi osoittaa, että kilpailulupien osalta ollaan lähes viime vuoden tasolla. D-luvissa ollaan hiukan tavoitetasosta.

Jäsenmäärän pudotus on suhteellisen marginaalinen. Jäsenpotentiaalia on edelleen, haasteena on paikantaa kohderyhmä. Erityisesti lasten ja nuorten osuus on vähentynyt. Taloudellinen tilanne on vaatinut perheiltä kipeitä ratkaisuja lajivalinnoissa lasten harrastuskustannusten vuoksi. Alueita ja seuroja kannustetaan aktiiviseen jäsenhankintaan.

Jäsenmääräkeskustelua jatketaan hallituksen suunnittelukokouksessa toukokuussa.URHEILUASIAT:


Kurinpitoasiat

Keltaisia kortteja ei ole annettu tällä kaudella. Valituslautakunnassa on ollut käsittelyssä yksi tapaus. Matkaratsastuskilpailuista tehdyt valitukset on siirretty kurinpitolautakunnan käsittelyyn.

Hallitus on tutustunut Valon kurinpitosääntöohjeisiin. Päätettiin koota työryhmä, joka laatii ratsastukselle uuden ohjeiston. Liiton uusi kurinpitoa koskeva ohjeisto astuu voimaan 2016 alusta.


Kilpailujärjestelmäuudistuksesta palautetta

Kilpailujärjestelmäuudistuksen työryhmä kokoontuu seuraavan kerran 12.5. Kokouksessa arvioidaan uudistuksen toteutumista käytännössä. Kokouksen aiheina ovat myös kilpailuluvat, kvaalit ja saatu palaute järjestelmästä. Palautetta voi antaa liiton nettisivujen linkin kautta: http://www.ratsastus.fi/kilpailupalaute. Järjestäjälle suunnattu kisaopas on julkaistu netissä osoitteessa: http://kilpailuopas.ratsastus.fi.


Kilpailu- ja valmennustoiminta Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa

Hallitusta on lähestytty asian tiimoilta uudelleen. HUJO on käsitellyt asiaa kokouksessaan. Ratsastajainliitto noudattaa FEIn linjausta. Pohjoismaiden linja ei ole yhteneväinen. Ruotsi ja Norja ovat ottaneet tiukemman linjan. Tanska sallii omilla hevosilla kilpailemisen kansallisissa kilpailuissa. Urheilujohtaja ottaa asian esille FEIn Sports Forumissa. Tarvittaessa hallitus ottaa asiaan uudelleen kantaa ja tiukentaa linjaustaan.


Kypäräsääntö sääntövaliokunnassa

Ratsastuskypäriltä vaaditaan jatkossa aiempaa suurempaa turvallisuutta. EU-komission uusi standardi edellyttää parempaa suojaa kuin aiemmin käytössä olleet standardit. Kypärän tulee kestää, mikäli hevonen kaatuu tai astuu kypärän päälle. Uusi kypäräsääntö on ollut sääntövaliokunnan käsittelyssä. Uusien standardien mukaisten kypärien käyttövaatimus astuu voimaan vuoden 2017 alusta. Ratsastajainliitto antaa lausuntonsa Suomen Standardisoimisliitolle huhtikuun aikana.


MUUT URHEILUASIAT:o Hyväksyttiin sääntövaliokunnan esittämät sääntömuutokset lajien kilpailusääntöihin kuluvalle kaudelle.

o Hallitus vahvisti, että vammaisratsastuksen SM-kilpailut järjestetään Ypäjällä 11.–12.6.

o Suomen Antidopingtoimikunta on päivittänyt lajiliittojen antidopingohjelmien kriteeristön, jonka tarkoituksena on auttaa liittoja suunnittelemaan ja toteuttamaan omia antidopingohjelmiaan. Urheilujohtaja alkaa työstää ratsastuksen ohjelmaa.

o Hallitukselle on annettu kirjalliset raportit Ride My Horse -hankkeesta ja Jorma Vertaisen vetämästä 365-ohjelmasta. Nykytilannetta on kartoitettu maajoukkue- ja aluevalmentajien kyselyllä, johon saatiin valmentajilta hyvä palaute.SEURA- JA TALLIPALVELUT


Jäsenkysely käynnissä

Ratsastajainliiton Nuoret Päättäjät -ryhmä on laatinut kattavan jäsenkyselyn, johon oli tullut hallituksen kokoukseen mennessä yli 2500 vastausta. Jäsenkysely antaa suuntaviivoja liiton toiminnan näkyvyydestä ja avoimuudesta sekä antaa kehitysvinkkejä tulevaan. Jäsenkyselyn tuloksia käydään läpi hallituksen toukokuun suunnittelukokouksessa.

Jäsenkysely on käynnissä 1.5. saakka.

Lisätietoja: http://www.ratsastus.fi/srl/srl_tiedottaa/101/0/jasenkysely_-_vastaa_ja_voita_liput_horse_show_hunUusi talliluokitus työn alla

Hallitusta tiedotettiin uudesta jäsentalliluokituksesta, joka on suunnitteilla. Hyvinvointitalli -luokituksessa talli tai toimija tallissa tarjoaa erilaisia hevosavusteisia palveluja joko harrastamiseen, hyvinvointiin, kuntoutukseen tai terapiaan. Talli erikoistuu ohjaajan koulutuksen mukaisesti. Ohjaaja käyttää hevosta työssään ammatillisen viitekehyksensä mukaisesti. Luokitusta ja kriteeristöä suunnitellaan seura- ja tallipalveluiden johtoryhmässä vuoden 2015 aikana. Oman luokituksen sijaan mietitään myös laatusymbolin luomista sellaisille talleille, jotka järjestävät hevosavusteisia palveluja.


Hyvässä Seurassa Horse Show’hun

Ratsastajainliitto ja Helsinki Horse Show järjestävät yhteistyössä ratsastusseuroille ja -talleille suunnatun Hyvää Seurassa -kampanjan, jossa seurat ja tallit voivat lunastaa Horse Show-lippuja -25 %:n alennuksella. Kampanja alkaa huhtikuun lopussa.

Lisätietoja: http://www.ratsastus.fi/hyvassa_seurassaReilu Peli liiton toiminnassa

Ratsastajainliiton seura- ja tallipalveluiden johtoryhmä on perustanut Reilun Pelin työryhmän, jo-ka laatii ratsastukselle Reilu Pelin ohjeistuksen sekä valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriölle yhdenvertaisuussuunnitelmaa ratsastuksen näkökulmasta. Hallituksen Susanna Kallioinen vastaa ryhmän vetämisestä. Reilu Peli -työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 23.3.ILMOITUSASIAT


Lausunnot ja lausuntopyynnöt

Ratsastajainliitto on antanut lausunnon Nastolan kaatopaikkasuunnitelman hyllyttämiseksi sekä Opetushallituksen hevostalouden tutkintotoimikunnan muutosesityksestä. Tuomarinkylää koskien annetaan uusi lausunto.Juhlivat yhteisöt, seurat ja henkilöt


o Poni-Haan Ratsastajat ry 40 vuotta. Seurapalveluassistentti ja aluekoordinaattori osallistuvat juhlallisuuksiin.

o Porvoon Mustang 40 vuotta. Kilpailuassistentti osallistuu juhlallisuuksiin.Kokoukset, seminaarit ja edustustehtävät

o Savon Eläinsairaala Oy:n yhtiökokous 24.4.2015 Kiuruvesi. Ei edustusta.

o Suomen Olympiakomitean valtuuskunnan kokous 28.4.2015 Vantaa. HUJOn puheenjohtaja Kristian Nyman osallistuu.

o Liikunnan järjestöpäivä 19.5.2015 Helsinki. Pääsihteeri osallistuu.Ansiomerkkien myöntäminen


o Myönnettiin Hämeenkosken Ratsastajat ry:n hakemuksesta pronssinen ansiomerkki Heidi Hiidenheimolle ja hopeinen ansiomerkki Mila Munsterhjelmille.

o Myönnettiin E.S. Riding Club ry:n hakemuksesta hopeinen ansiomerkki Hannu Pajulahdelle.MUUT ASIAT:


o Valmentajaan liittyvä oikeudenkäynti on hovioikeudessa toukokuussa. Toinen lehdissä esillä ollut tapaus on käräjäoikeudessa kesäkuussa.

o Vuoden 2016 kevätkokousviikonlopun ajankohdaksi vahvistettiin 22.–24.4.2016. Paikkakunta vahvistetaan myöhemmin.

o Pääsihteeri jatkaa Hevosurheilumuseon puheenjohtajana.

o Pääsihteeri raportoi hallitukselle, että perinneratsastuksen jaosto on perusteilla. Perinneratsastuksen edustajat kokoontuivat ensimmäisen kerran 11.4. Tampereen Hevoset-messuilla. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017 perinneratsastus nousee isosti esille.ILMOITUSASIAT


Uudet jäsenseurat ja -tallit toivotetaan tervetulleiksi liittoonUusi jäsenseura:

o Riding Team Reipas ry, Etelä-Suomi


Uudet jäsentallit:

o Hirvaskosken tila, ratsastuskoulu, Pohjois-Suomi
o Luomajärven Hevoskievari, vaellustalli, Häme
o MaJatalli, harrastetalli, Lounais-Suomi
o Uotilan Ratsastuskeskus, ratsastuskoulu, Etelä-Suomi
o Vahannan Ratsutila, yksityistalli, Häme


Lopettavat/lepäävät seurat ja tallitToimintansa lopettaneet jäsentallit:

o Ekan Talli, ratsastuskoulu, Kaakkois-Suomi
o Hietasaaren Ratsutallit, ratsastuskoulu, Pohjois-Suomi
o Uotilan Ratsastuskoulu, ratsastuskoulu, Etelä-Suomi


Erotettava jäsentalli:

o Leppävaaran Ratsastuskoulu, Etelä-SuomiVahvistettiin seuraavat toimihenkilöoikeudet

o Kela Heikki, UPSR, A-PJ-estetuomari
o Kiviranta Tomas, SRC, esteratamestari B
o Konkari Nina, SRC, estestewardi
o Frey Carl-Harry, YR, estetaitotuomari A
o Rautiainen Essi-Lotta, SVR, estetaitotuomari B
o Hietala Katri, VESRA, matkaratsastustuomari
o Björklöf Pia, KMR, stewardi
o Laaksonen Outi, DTT, valjakkokoulutuomari
o Astikainen Maria, WRS, valmentaja, taso I
o Halonen Hanne, KlaRa, valmentaja, taso I
o Mustonen Maria, WRF, valmentaja, taso I
o Vattulainen Jenni, RCM, valmentaja, taso I
o Vildén Minni, WRF, valmentaja, taso IHallituksen seuraava kokous toukokuussa

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran suunnittelukokouksen merkeissä Helsingissä keskiviikkona 13.5. klo 10 alkaen.

Kevään muut kokouspäivät on julkaistu täällä: http://www.ratsastus.fi/srl/organisaatio/hallitusKokouksessa läsnä:

Hallituksesta: Laura Airaksinen, pj, Susanna Kallioinen, Osmo Metsälä, Carina Nyholm

Poissa: Antti Linna, Sofia Vikman ja Johanna Örndahl

Toimiston edustajat: Fred Sundwall, Aki Ylänne ja Nina Kaipio (kokouksen sihteeri)