SRL

Kerro kaverille:
25.06.2014


Ratsastajainliiton hallituksen päätöksiä 7/2014


Suomen Ratsastajainliiton hallitus kokoontui Helsingissä 18.6.

Kokouksessa käytiin läpi liiton taloustilannetta, jäsenmäärän kehitystä ja ensi vuoden toimintaa. Kuultiin tilannekatsaus kilpailujärjestelmän uudistamisesta ja keskusteltiin lähestyvistä MM-kilpailuista.

Liiton urheilun organisaatiouudistuksesta keskusteltiin. Kari Niemi-Nikkolan loppuraportti valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Organisaatioasiaa käsitellään uudelleen elokuussa.

Tallipalveluihin palkataan kaksi uutta tallineuvojaa.

Liiton vuoden 2014 taloustilanne huolestuttaa – säästötoimiin on ryhdyttävä
Pääsihteeri esitteli hallitukselle tulosennusteen vuodelle 2014. Tälle vuodelle on tehty 100 000 euroa alijäämäinen budjetti, joka näyttää ennusteen mukaan ylittyvän. Päätettiin ryhtyä säästötoimiin.

MM-kilpailuihin on varattu 150 000 euroa. Tarkempi budjettiennuste saadaan elo-syyskuussa, kun MM-kilpailujen kokonaiskustannukset selviävät.

Kilpailujärjestelmän (KIPA) uudistaminen rasittaa ensi vuoden likviditeettiä ja sen johdosta vuoden 2015 tulos ei saa olla alijäämäinen. Ensi vuoden toimintasuunnitelma on rakennettava taloustilanne huomioiden.Liiton jäsenmäärä kasvaa aikuisten osalta, Green Card laskussa
Hallituksen kokoukseen mennessä ratsastusseuran jäseniä oli 43 121 (2013: 43 000). Green Card -jäseniä oli 2653 (2013: 3030). Lisävakuutuksen lunastaneita oli 6049 (2013: 5962).

Lasten ja nuorten osuus on pienoisessa laskussa. Green Card -jäsenten määrä on vähentynyt merkittävästi. Tallineuvojien tallikäyntien mukaan taloudellinen taantuma on hiljalleen näkymässä yrittäjien arjessa. Jäsentalleille teetetään kysely, jossa kartoitetaan tallien asiakasmäärien kehitystä, lasten ja nuorten osuutta, Green Card- ja seurajäsenyyden tarkastamista sekä tallien taloudellista tilannetta.Vuosi 2015 on valmennuksen teemavuosi, urheilun uudistukset valmistumassa
Hallitus päätti, että vuoden 2015 teema on valmennus ”Valmentaudu tavoitteellisesti” -kirjan mukaisesti. Urheilun kehitysohjelmaa, Talent Programia, harrasteratsastajan tavoitteellista valmentautumista ja seurakehittämisvalmennusta nostetaan erityisesti esille teemavuonna.

Kari Niemi-Nikkolan konsulttisopimus päättyy 30.6. Niemi-Nikkolan loppuraportti urheilun organisaatiosta ja valmennusjärjestelmästä valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Hallitus käsittelee loppuraportin yhteenvetoja elokuun kokouksessa. Urheilun kehitysohjelma valmistuu syksyyn mennessä. Kehitysohjelma sisältää myös näkökulmia liiton valmennusjärjestelmään. Valmennusjärjestelmän kehitysehdotuksia hyödynnetään teemavuoden suunnittelussa.URHEILUASIAT:


Kilpailujärjestelmän uudistus kommenttikierroksella

Kilpailujärjestelmän uudistustyö on edennyt termistön, sääntömuutosten ja kilpailulupien osalta seuraavaan vaiheeseen. Luonnos uudesta järjestelmästä on laajalla kommenttikierroksella. Uudistukseen voi tutustua liiton nettisivuilla, jonne kootaan järjestelmään liittyvät materiaalit. Jokaisella jäsenellä on myös mahdollista vaikuttaa.

Lisätietoja: www.ratsastus.fi/kilpailut/kilpailujarjestelman_kuvaus/uudistusRusettiluokkien kilpailumaksuasia uudelleen esillä
Esteratsastussäännöissä on vuoden 2014 alusta astunut voimaan maksimimaksut luokissa, joissa palkintoina jaetaan pelkät ruusukkeet. Team Eurohorses ry oli hakenut poikkeuslupaa järjestää luokat neljä euroa korkeammalla hinnalla. Kevätkokous päätti siirtää asian takaisin esteratsastuskomitean ja liiton hallituksen käsiteltäväksi.

Esteratsastuskomitea on kokouksessaan 26.5. päättänyt yksimielisesti pysyä aikaisemmassa päätöksessään pitää kilpailumaksurajat voimassa. Hallitus keskusteli esteratsastuskomitean päätöksestä. Päätettiin, että tämän vuoden osalta jatketaan esteratsastuskomitean päätöksen mukaisesti. Hallitus ehdottaa sääntövaliokunnalle, että eläinlääkäri- ja turvallisuusmaksut sisällytetään osaksi ilmoittautumismaksua.Kurinpitoasiat

Hallitukselle annettiin tiedoksi (hallituksen kokoukseen 18.6. mennessä tulleet, edellisen kokouksen jälkeen todetut) kilpailuissa annetut rangaistukset:

o Eskelinen Elina, keltainen kortti, hevosen sopimaton kohtelu, epäurheilijamainen käytös

o Karhapää Aki, keltainen kortti, suorituksen jatkaminen 3 tottelemattomuuden jälkeen maastokokeessa

o Lehtolainen Ulla, keltainen kortti, suorituksen jatkaminen 3 tottelemattomuuden jälkeen maastokokeessa

o Perälä Mette, keltainen kortti, hevosen omistajan sopimaton kohtelu

o Renvall Marika, keltainen kortti, hevosen epäasiallinen kohtelu lastaustilanteessaMUUT URHEILUASIAT LYHYESTI:

• Hallitukselle esiteltiin vuoden 2015 Tähtikilpailujen hakemustilanne. Esteratsastuskomitea pitää GP-sarjasta kokouksen viikolla 26. Hallitus vahvistaa Tähtikisakalenterin tämän jälkeen sähköpostitse.

• Keskusteltiin Odensen kilpailuiden nostattamista eläinsuojelukysymyksistä. Ratsastajainliitto on kutsunut koolle työryhmän (Alitalo, Harmo, Katila, Borup, Myrskog, Ylänne, Seppälä), joka käy läpi hevosen hyvinvointiin liittyviä asioita kilpailutoiminnan, lainsäädännön ja eläinsuojelun näkökulmasta. Työryhmä kokoontuu 23.6. Työryhmän toiminnasta raportoidaan hallituksen elokuun kokouksessa.

• Kenttäratsastajien kuolemantapaukset 14.6. huolestuttivat hallitusta. Pääsihteeri ja puheenjohtaja ovat olleet yhteydessä FEI:n edustajiin ja odottavat virallisia tutkimustuloksia onnettomuuksista.

• Käytiin läpi urheilujohtajan alustavaa ennustetta koskien suomalaisten ratsastajien osallistumista MM-kilpailuihin. Nominated entry on 21.7. Lopulliset päätökset tehdään elokuussa.SEURA- JA TALLIPALVELUT:Kaksi uutta tallineuvojaa
Ratsastajainliitto etsi kevään aikana uutta tallineuvojaa erityisesti Keski-Suomen alueelle. Tallineuvojan toimenkuvaan kuuluvat tallikäynnit ja neuvonta SRL:n jäsentalleilla. Haku päättyi 15.5. Tallineuvojan työ herätti valtavasti kiinnostusta ja paikasta kiinnostui yli 30 alan ammattilaista. Haastatteluiden perusteella loppusuoralle ylsi viisi ehdokasta, josta valittiin kaksi uutta toimijaa.

Hallitus vahvisti uusiksi tallineuvojiksi seuraavat:

Rosali Kivitie, master-ratsastuksenopettaja Savijoelta, Forssasta. Kivitie on myös näyttötutkintomestari, ratsastuksen lajivalmentaja, ja hän on suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon.

Tero Kortelainen, -ratsastuksenopettaja Liperistä, Pohjois-Karjalasta. Kortelainen on kouluttautunut IV- tason koulutuomariksi, estetuomariksi, ratamestariksi ja II- tason lajivalmentajaksi. Kortelaisella on oma ratsastuskouluyritys Liperissä, ja hän on toiminut ratsastuksenopettajana Ylä-Savon ammattioppilaitoksessa ja ottaa edelleen näyttöjä vastaan Kiuruvedellä.Helsinki Horse Show Kävijäkisa syksyllä

Helsinki International UB Horse Show’n ja Ratsastajainliiton yhteinen Kävijäkisa alkaa jälleen alkusyksystä. Horse Show’n juhlavuotena Kävijäkisan edut liiton jäsenseuroille ja -talleille ovat paremmat, palkintokategorioita on entistä enemmän ja kilpailun konseptia on kehitetty saadun palautteen mukaisesti.

Lisätietoja: www.ratsastus.fi/_kavijakisaNuorisopilottihankkeeseen yli 30 hakemusta

Ratsastajainliitto järjestää osana ratsastuskoululaisen teemavuotta nuorisoprojektin vähävaraisten ja syrjäytyneiden lasten ja nuorten mukaan saamiseksi lajin pariin. Projekti aloitetaan vähävaraisten lapsiperheiden tukemisella syksyllä 2014. Mukaan etsittiin seuroja ja talleja. Yli 30 seuraa ja tallia haki mukaan vähävaraisten lasten ja nuorten harrastamisen turvaamiseksi. Hakemuksia käsitellään kesäkuun aikana Hope-yhdistyksen edustajien kanssa. Päätökset ja toimintaohjeet viimeistellään kesäkuun loppuun mennessä.Hevostaitoliitto Ratsastajainliiton jäsenseuraksi
Ratsastajainliitto on aloittanut yhteistyön valtakunnallisen Hevostaitoliiton kanssa. Hevostaitoliitto liittyi Ratsastajainliiton jäsenseuraksi. Jatkossa suunnitellaan yhteistoimintaa liittyen hevostaitokoulutuksiin, hevostaitokisoihin ja merkkisuorituksiin liittyen.
ALUETOIMINTA:


Perehdytysopas työn alla aluetoimijoille
Ratsastajainliiton seura- ja aluepalveluissa on työstössä uusi perehdytysopas uudelle aluejaoston jäsenelle. Oppaan tarkoituksena on toimia uuden luottamushenkilön apuna ja taustatukena sekä pidempään toimineiden muistilistana ja apuna aluetoiminnan suunnittelussa ja organisoinnissa. Opasta työstetään erillisessä pienryhmässä, joka koostuu aluetoimijoista ja liiton henkilökunnasta. Oppaan toimittaa alueassistentti Sanna Sassi. Opas valmistuu alueiden syyskokouksiin.MUUT ASIAT:


• Hippolis kokoaa tulevaa hallitusohjelmaa varten hevosalan viestin, joka sisältää seuraavat osa-alueet:
1) arpajaislaki
2) yleiset toimintaedellytykset sisältäen maankäyttö ja kasvatusasiat
3) koulutus sisältäen eläinlääkäreiden erikoistuminen ja hevosalan tutkintojen haasteet
4) lannan hyötykäyttö myös energiana


• Ypäjän Hevosopisto, Suomen Hippos ja Ratsastajainliitto ovat mukana pyrolyysiin liittyvässä kehityshankkeessa, jossa kehitetään hevosenlannan hyödyntämistä energialähteenä.

• Liiton kevätkokousviikonlopun ajankohdaksi vahvistettiin 17.–19.4.2015.ILMOITUSASIAT:


Ansiomerkkien myöntäminen


Myönnettiin Riihimäen Ratsastajat ry:n hakemuksesta hopeinen ansiomerkki Markus Lindblomille.

Myönnettiin Auranmaan Ratsastajat ry:n hakemuksesta pronssinen ansiomerkki Jarmo Lehtimäelle.Kokoukset ja edustajien nimeämiset
o EEF, Riika, 26.7. Puheenjohtaja osallistuu.Uudet jäsenseurat ja -tallit toivotetaan tervetulleiksi liittoonUusi jäsenseura:

Hevostaitoliitto ry, Häme

Jäsenseuran nimenmuutos:
Jyväskylän Urheiluratsastajat ry, Keski-Suomi (entinen nimi: Pihlavan Seudun Ratsastajat ry, Lounais-Suomi)

Uudet jäsentallit:
HevosAitta, harrastetalli, Pohjois-Suomi
Riding Club Tahko Areena, ratsastuskoulu, Itä-SuomiLopettavat/lepäävät seurat ja tallit


Toimintansa lopettanut jäsentalli:

Lohjan Alueen Ratsastuskeskus, ratsastuskoulu, Etelä-SuomiVahvistettiin seuraavat toimihenkilöoikeudet


o Paloheimo Ville, HR, esteratamestari, alue
o Kungas Toni, LaSeR, estestewardi
o Kuoppamäki Mervi, JsR, estestewardi
o Rönnbacka Johanna, K-GR, estestewardi
o Losoi Anne, EQ, estetuomari
o Vainio Tuulikki, UPSR, estetuomari
o Vallema Miia, ESRC, koulustewardi
o Vekka Sari, K-HR, koulutuomari, taso III
o Multanen Annastiina, MRS, steward, kansallinen (este, koulu)
o Pellinen Tiina, HanRa, steward, kansallinen (koulu)
o Artiola Anna, Urat, stewardi
o Kämäläinen Tiina, PIR, stewardi
o Konkari Nina, SRC, stewardi
o Lohikoski Hanna, KuRat, stewardi
o Yli-Vainio Janni, KuRat, stewardi
o Himberg Jukka, SR, valmentaja, taso I
o Kaikkonen Emilia, DTT, valmentaja, taso I
o Sikström Jasmin, Korsholms, valmentaja, taso I
o Valli Nina, SR, valmentaja, taso I
o Ylänne Sanna, TORA, valmentaja, taso IHallituksen seuraava kokous elokuussa
Hallitus kokoontuu seuraavan kerran suunnittelun merkeissä Lahdessa 20.8. klo 10.00 alkaen. Hallituksen syksyn kokousaikataulu on julkaistu täällä: www.ratsastus.fi/srl/organisaatio/hallitus


Ratsastajainliiton hallitus toivottaa kaikille oikein iloista kesää!Kokouksessa läsnä:

Hallituksesta: Jukka-Pekka Leskinen, pj, Laura Airaksinen, Osmo Metsälä, Carina Nyholm ja Johanna Örndahl

Mukana etäyhteyden kautta: Antti Linna ja Marjukka Manninen

Toimiston edustajat: Fred Sundwall, Marian Seppälä ja Nina Kaipio (kokouksen sihteeri)