SRL

Kerro kaverille:
05.09.2017

Ratsastajainliiton hallituksen päätöksiä 7/2017


Suomen Ratsastajainliiton hallitus kokoontui kesätauon jälkeen Helsingissä 30.8.

Kokouksessa käsiteltiin liiton tiukkaa taloustilannetta. Kipan uudistaminen, ensi vuoden MM-kilpailut ja jäsenmäärän kehitys johtavat haastaviin päätöksiin.

Liiton uuden pääsihteerin hakuprosessin aloitus siirrettiin alkuvuoteen. Nykyinen pääsihteeri jatkaa palkatta uuden pääsihteerin valintaan saakka.

Hallitus vahvisti uudet jäsentallikriteerit. Kriteerit astuvat voimaan vuoden 2018 alusta.
Liiton toiminta ja talous: haastava vuosi edessä

Hallitus kävi läpi liiton taloustilannetta. Vuoden 2018 ennuste näyttää noin 100 000 euroa alijäämäiseltä. Alijäämä johtuu budjetoitua heikommasta varainhankinnasta, mikä johtuu jäsenmäärän laskusta ja parin yhteistyökumppanin menettämisestä. Kipan uudistaminen ja ensi vuoden MM-kilpailut asettavat todellisia haasteita, mikäli liiton jäsenmäärä ei käänny nousuun. Kipan kassavaikutuksen johdosta liiton tulee tehdä ylijäämäiset tulokset vuosina 2018, 2019 ja 2020. Näistä vuosi 2018 on kaikkein haasteellisin.

Uuden Kipan suunnittelun osalta toteutettiin digityöpaja 25.8.2017. Vuosikokouksen vahvistamaa työryhmää kuullaan päätösesitystä laadittaessa. Tavoitteena on saada uusi Kipa käyttöön vuoden 2020 alusta.

Hallituksen kokoukseen mennessä ratsastusseuran jäseniä oli 42 193 (2016: 43 485), Green Card -harrastajia 2481 (2668), Green Card Plus -harrastajia 128. LähiTapiolan lisävakuutuksen lunastaneita oli 5912 (7148). Jäsenmäärä on edelleen laskussa, mutta kilpailuluvissa (etenkin D-luvissa) on nähtävissä pientä piristystä.

Hallitus on käynyt läpi eri vaihtoehtoja taloustilanteen ratkaisemiseksi. Nykyinen pääsihteeri on tarjoutunut jatkamaan pääsihteerin tehtävissä suunnitellun eläkkeelle siirtymisen (5.2.2018) jälkeen palkatta. Hallitus päätti, että tiukan taloustilanteen ja vaihtuvan puheenjohtajan vuoksi toimiston organisaatiouudistusta lykätään, kunnes uusi hallitus ja puheenjohtaja aloittavat kautensa. Uuden pääsihteerin haku toteutetaan alkukeväästä. Uusi pääsihteeri aloittaa kesälomakauden jälkeen syksyllä 2018. Tällä päätöksellä hallitus saa lisäaikaa talouden seurantaan ja pystyy tarvittaessa tekemään toiminnassa muutoksia heti alkuvuodesta.


Ratsastajainliiton syyskokousviikonloppu marraskuussa

Ratsastajainliiton syyskokousviikonloppu järjestetään 25.-26.11. Helsingissä. Lauantaina pidetään Urheilufoorumi Scandic Park -hotellissa ja sunnuntaina syyskokous Radiokadulla.
Urheilufoorumin ohjelma on viimeistelyvaiheessa. Foorumin luennoitsijoina toimivat mm. Eamon McLaughin ja Laura Lepistö. Foorumin teemana on hevosen hyvinvointi ja Reilu Peli eri näkökulmista.

Haku hallitukseen on parhaillaan käynnissä. Syyskokouksen henkilövaaleissa valitaan liitolle uusi puheenjohtaja ja kaksi jäsentä kolmivuotiskaudelle.

Lisätietoja ja hakuohjeet: www.ratsastus.fi/srl/srl_tiedottaa/101/0/srl_n_vaalivaliokunta_tiedottaa_henkilovaaleihin_pyydetaan_jaseniston_ehdotuksia


URHEILUASIAT


Raportti ratsastuksen EM-kesästä

Kenttäratsastuksen EM-kilpailut järjestettiin Puolassa Strzegomissa 17.-20.8. ja este-, koulu- ja pararatsastuksen sekä nelivaljakoiden EM-kilpailut Göteborgissa 21.-27.8.

Hallitukselle esiteltiin liiton urheilujohtajan ja joukkueenjohtajien raportit kesän kilpailuista. Kolme pararatsastajaa selviytyi finaaliin. Pauliina Swindellsin kenttäratsastuksen 35. sija oli ensikertalaiselle EM-tasolla hyvä tulos. Kouluratsastuksessa oli vastoinkäymisiä hevosten myyntien, loukkaantumisten ja ratsastajien vetäytymisten johdosta jo ennen kilpailuja. Kilpailut olivat kuitenkin tärkeä kokemus nouseville ja kokemattomille ratsukoille ja investointia tulevaisuuteen. Juulia Jyläs oli esteratsastuksen menestyksekkäin suomalainen ja kokonaissijoituksessa 40:s.MUUT URHEILUASIAT LYHYESTIo Esteratsastuskomitean puheenjohtaja Harri Nordström osallistui hallituksen kokoukseen kilpailukalenterin 2018 laatimisen tiimoilta. GP-sarjaa uudistetaan ensi vuodelle.

o Liiton hallitus ottaa kantaa FEIn esteratsastussääntöjen muutosehdotukseen.

o Hallituksen suunnittelukokouksessa 25.9.2017 käydään läpi suomalaisen huippu-urheilun suuntaviivoja 2017-2024 sekä ratsastuksen tulevaisuutta Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön muuttaessa kehittämis- ja tukiprosessejaan.

o Uudistuvat kurinpitosäännöt ovat lausuntakierroksella 15.9. asti.


SEURA- JA TALLIPALVELUT


Uudet jäsentallikriteerit

Ratsastajainliiton tallijärjestelmää on uudistettu tallitoiminnan kehittäjän johdolla vuoden alusta alkaen. Liiton hallitukselle esiteltiin uudet jäsentallikriteerit.

Uudet kriteerit painottavat toiminnan ammattimaisuutta ja turvallisuutta, hevosen hyvinvointia ja asiakaspalvelua:

Ratsastajainliiton jäsentallit tarjoavat monipuolisia ja laadukkaita hevosalan palveluita. Jäsentallit ovat palveluyrityksiä, jotka pohjatuvat vahvaan ammatilliseen osaamiseen, hevosten hyvinvointiin, turvalliseen toimintaan sekä laadukkaaseen asiakaspalveluun.


Merkittävänä muutoksena aikaisempaan on, että talliluokitukset (harrastetalli, yksityistalli, hevosavusteiset palvelut ja vaellustallit) poistuvat käytöstä. Jatkossa käytetään termiä ”Ratsastajainliiton jäsentalli” riippumatta tallin tarjoamasta toiminnanmuodosta. Liiton jäsentalli voi kuitenkin määritellä toimialansa ratsastuskoulutoiminnaksi, mikäli peruskriteereiden lisäksi koulutusvaatimus täyttyy.

Hallitus vahvisti kriteerit. Uudet jäsentallikriteerit julkistetaan loppuvuodesta. Jäsentallikriteerejä esitellään syksyn tapahtumissa ja tilaisuuksissa, mm. seura- ja talliristeilyllä ja Urheilufoorumissa. Jokaiseen liiton jäsentalliin tehdään vuonna 2018 erillinen tallikäynti uudistuksen tiimoilta.

Laatutallikriteerit ovat vielä viimeistelyvaiheessa, ja ne esitetään vahvistettavaksi hallituksen lokakuun kokoukseen.Seura- ja talliristeily syyskuussa

Ratsastajainliiton suosittu seura- ja talliristeily järjestetään 22.-24.9. Risteily kokoaa yhteen seura- ja tallitoimijat ympäri Suomen. Risteilyn teemana on hyvinvointi. Ilmoittautuminen risteilylle on edelleen käynnissä. Liiton hallitusta risteilyllä edustaa Osmo Metsälä ja/tai puheenjohtaja.


Lisätietoja risteilyn ohjelmasta: www.ratsastus.fi/EnrolmentClient/info.aspx?Key=769629F3CA740867F8341370117C12EEMUUT ASIAT:


o Ratsastajainliiton hallitus ja toimiston edustajat osallistuvat alueiden syyskokouksiin. Hallitus päätti edustuksesta eri alueiden tilaisuuksissa.

o Alueiden puheenjohtajisto ja liiton hallitus kokoontuvat yhteisen suunnittelupäivään 9.9.2017. Suunnittelupäivässä käydään läpi Kaviouralla-strategiaa ja sen mahdollista tarkentamista muuttuneessa ympäristössä.

o Ratsastajainliiton Reilu Peli -työryhmä kokoontuu syyskuussa. Liitto toteuttaa uuden yhdenvertaisuuskyselyn jäsenistölle syyskuussa. Reilu Peli -teemaa käsitellään syksyllä mm. seura- ja talliristeilyllä sekä Urheilufoorumissa. Ratsastajainliitto on myös aloittanut yhteistyön Folkhälsanin kanssa ruotsinkielisten Reilu Peli -koulutusten järjestämiseksi.


ILMOITUSASIAT


Lausunnot ja lausuntopyynnöt

Ratsastajainliitto antaa lausunnon eläinlääkäreiden auton hankintaan liittyvän verovapauden poistamista vastaan.

Yksityistielain osalta toteutuu uusi lausuntokierros. Ratsastajainliitto antaa lausunnon yhdessä Ulkoilufoorumin ja hevosalan järjestöjen kanssa jokamiehenoikeuksien varmistamiseksi.


Ansiomerkkien myöntäminen

o Myönnettiin Suomen Matkaratsastusseura ry:n hakemuksesta pronssinen ansiomerkki Katrin Aialle.

o Myönnettiin Husaariratsastajat ry:n hakemuksesta hopeinen ansiomerkki Marit Sivénille.

o Päätettiin esittää syyskokoukselle, että Christina Sillmanille myönnetään kultainen ansiomerkki Ypäjän Ratsastajat ry:n hakemuksesta.

Juhlivat yhteisöt, seurat ja henkilöt

o Harjun Urheiluratsastajat ry:n 30-vuotisjuhlat 16.9.2017: Osmo Metsälä edustaa liittoa juhlissa.

o Ratsastusseura Primus ry:n 20-vuotisjuhlat sekä Primus Tallin 10-vuotisjuhlat 16.9.2017: Pääsihteeri edustaa liittoa juhlissa.

o Ypäjän Ratsastajat ry:n 70-vuotisjuhlat 23.9.2017: Pirkko Herd edustaa liittoa juhlissa.

o Suomen Eläinlääkäriliiton 125-vuotisjuhlavastaanotto 30.9.2017: puheenjohtaja osallistuu tilaisuuteen.Kokoukset, edustajien nimeäminen

o EEF (European Equestrian Federation), Luxemburg, 9.-10-10.2017: pääsihteeri edustaa liittoa kokouksessa.

o FEI General Assembly, Uruguay 18.-21.11.2017: pääsihteeri edustaa liittoa kokouksessa.Uudet jäsenseurat ja -tallit toivotetaan tervetulleiksi liittoon

Uudet jäsentallit:
o Hertsby Stallgård Oy Ab, harrastetalli, Etelä-Suomi
o Kojolan Ratsupalvelut Oy, harrastetalli, Pohjanmaa
o Kouvolan Ratsastuskeskus, ratsastuskoulu, Kaakkois-Suomi
o Hevospalvelut Puusaari, hevosavusteiset palvelut, Pohjanmaa
o Merenrannan Ratsutila, ratsastuskoulu, Pohjois-Suomi

Talliluokituksen muutokset:

o Kantelesärkän Talli, Itä-Suomi, muutos ratsastuskoulusta yksityistalliksi
o Ratsutila Kemppi Ky, Pohjanmaa, muutos ratsastuskoulusta yksityistalliksiLopettavat/lepäävät seurat ja tallit ja mahdolliset erottamiset

Jäsenyytensä irtisanoneet tallit:
o Aramaran Ratsutila, ratsastuskoulu, Keski-Suomi
o Stall Rabbelugn Oy, yksityistalli, Kaakkois-Suomi

Lepäämään jäänyt jäsentalli:

o Ratsastuskoulu Ponikoulu, ratsastuskoulu, Etelä-Suomi

Toimintansa lopettanut jäsentalli:

o Vesalan Ratsastuskoulu, ratsastuskoulu, HämeVahvistettiin seuraavat toimihenkilöoikeudet

o Gustavsson Maaret, ToRa, esteratamestari C
o Härkönen Meri, SAHU, esteratamestari C
o Levänen Mari, HoR, esteratamestari C
o Piha Eeva, EVR, esteratamestari C
o Aitta-aho Minna, EnRa, estetaitotuomari B
o Järvinen Johanna, RuR, estetaitotuomari B
o Autio Tarja, PRIMA, estetuomari
o Huhtala Tiina, PRIMA, estetuomari
o Kihlström Hannele, KRS, estetuomari
o Mäkilä Laura, VUR, estetuomari
o Norbäck Kaisu, FR, estetuomari
o Järvinen Heidi, HeWi, estetuomari
o Immonen Alexandra, LoR, estetuomari C-PJ
o Tuokila Hanna, TRS, estetuomari C-PJ
o Rantanen Susanne, E-KR, koulustewardi
o Kostiainen Inkeri, DC, koulutuomari, taso I
o Kiuttu Hanne-Mari, TS Ratu, koulutuomari, taso II
o Nordström Marina, NuR, koulutuomari, taso III
o Tuominen Tuija, LAHARA, koulutuomari, taso III
o Palin Pauliina, Lu-SaR, koulutuomari, taso IV
o Ranta Tiina, Lu-SaR, koulutuomari, taso IVK
o Renko Ella, He-Ra, koulutuomari, taso IVK
o Renko Kati, He-Ra, koulutuomari, taso IVK
o Finell Ann-Katrin, V-NR, stewardi
o Halttunen Riikka, KoRa, stewardi
o Hökkä Minna, LidRid, stewardi
o Jokela Kaija, DTT, stewardi
o Nyman Sirkka-Heleena, SuoRa, stewardi
o Nyman Sirkka-Heleena, SuoRa, valjakkotuomari C
o Haila Heidi, TSR, valmentaja, taso I
o Lindeman Essi, TSR, valmentaja, taso I
o Lyyra Iiris, TS Ratu, valmentaja, taso I
o Wilhelmi Pia, COW, valmentaja, taso I
o Vuohelainen Pia, RCC, valmentaja, taso I
o Järvinen Johanna, RuR, valmentaja, taso II (koulu)
o Vetämäjärvi Kirsi, TRS, vammaisratsastusohjaajaHallituksen suunnittelukokous syyskuussa

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran Helsingissä 25.9.2017 klo 13.00 suunnittelukokouksen merkeissä. Seuraava päätöskokous pidetään Helsingissä 3.10.2017.

Hallituksen syksyn kokouspäivät on julkaistu liiton nettisivuilla: www.ratsastus.fi/srl/organisaatio/hallitus


Kokouksessa läsnä: Laura Airaksinen, pj, Pirkko Herd, Marjukka Manninen, Osmo Metsälä, Thomas Stenius ja Satu Väihkönen

Poissa: Sofia Vikman

Toimiston edustajat: Fred Sundwall, Aki Ylänne ja Nina Kaipio (kokouksen sihteeri)

Esteratsastuskomitean puheenjohtaja Harri Nordström vieraili kokouksessa urheiluasioiden yhteydessä.