SRL

Kerro kaverille:
08.10.2017


Ratsastajainliiton hallituksen päätöksiä 8/2017

Suomen Ratsastajainliiton hallitus kokoontui Helsingissä 3.10.2017.

Kokouksessa valmistauduttiin marraskuun syyskokoukseen.

Hallitus iloitsi, että kilpailulupien määrä on kasvanut. Kasvu näkyy myös hevosten vuosimaksuissa. Syksyn jäsenmäärässä on nähtävissä myös piristymistä.

Hevosalan yhteisen valmennuskeskuksen toiminta kehittyy ja laajenee.

Liiton toiminta ja talous: piristymistä näkyvissä

Pääsihteeri selvitti hallitukselle liiton taloustilannetta. Ennuste vuodelle 2017 näyttää 80-100 000 euroa alijämäiseltä.

Urheilutoiminnassa EM-kilpailut alittivat budjetin. Jäsenmäärän laskua on saatu hieman kurottua sisään. Hallituksen kokoukseen mennessä ratsastusseuran jäseniä oli 43 083 (2016: 43 485), Green Card -harrastajia 2563 (2668), Green Card Plus -harrastajia 138. LähiTapiolan lisävakuutuksen lunastaneita oli 5987 (7148).

Kilpailulupien määrä on kasvussa. Erityisesti D-lupien nousu on merkittävä edellisvuosiin verrattuna. Myös hevosten vuosimaksut ovat nousseet.Ratsastajainliiton syyskokous 26.11.

Ratsastajainliiton syyskokousviikonloppu järjestetään 25.-26.11. Helsingissä. Lauantaina pidetään Urheilufoorumi Scandic Park -hotellissa ja sunnuntaina syyskokous Radiokadulla.
Ilmoittautuminen Urheilufoorumiin on käynnistynyt: www.ratsastus.fi/urheilufoorumi

Syyskokouksen materiaalit julkaistaan liiton nettisivuilla 10.11. osoitteessa www.ratsastus.fi/syyskokous2017. Syyskokouksen kutsu lähetetään samana päivänä jäsenseuroille ja yhteisöjäsenille.

Haku hallitukseen on käynnissä. Satu Väihkönen vetäytyy ehdokkuudesta eikä asetu ehdolle hallituksen jäseneksi tai puheenjohtajaksi henkilökohtaisista syistä.

Lisätietoja: www.ratsastus.fi/srl/srl_tiedottaa/101/0/srl_n_vaalivaliokunta_tiedottaa_henkilovaaleihin_pyydetaan_jaseniston_ehdotuksia
URHEILUASIAT


Huippu-urheilun kehitystyö

Paralympiakomitean ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö uudistaa suomalaisen huippu-urheilun suuntaviivoja sekä kehittämis- ja tukiprosessejaan vuoteen 2020. Strategisina valintoina ovat edelleen kansainvälinen menestys, korkeatasoinen osaaminen ja urheilun arvostus.

Uudistustyötä tehdään urheilullisen menestyksen varmistamiseksi. Jokaisessa lajissa tehdään kokonaisvaltainen arviointi lajin huippu-urheilusta ja määritellään menestyspotentiaali. Lajin valmennus- ja koulutusjärjestelmiä, osaamista ja resursointia tarkastellaan tästä näkökulmasta.

Lajiliitoilta pyydetään arviointia omasta huippu-urheilutoiminnasta ja toimenpide-ehdotuksia sen kehittämiseksi. Urheilijoita on lähestytty erillisellä kyselyllä. Lajit kutsutaan yhteiseen paneeliin/lajiriiheen, jossa käydään läpi jokaisen lajin kehityssuunnitelmat. Tukipäätökset tehdään 30.11. mennessä.

Hallitus hyväksyi huippu-urheilun johtoryhmän esityksen lajin suunnitelmista ja tavoitteista vuoteen 2020.Valmennuskeskuksen toiminta laajenee

Hevosalan valtakunnallisen valmennuskeskuksen toiminnalle on rakennettu vuosikello, johon on kirjattu liiton ja valmennuskeskuksen merkittävimmät koulutukset ja tapahtumat sekä suunnitteluajankohdat.

Valmennuskeskuksen toimenpideohjelmassa on kokonaisvaltaisen 365-valmennuksen ja siihen liittyvien lajivalmennuspalveluiden kehittäminen. Valmentajien ammattitutkintoa suunnitellaan yhteistyössä Eerikkilän valmennuskeskuksen kanssa. Urheilijoiden tueksi luodaan Sports Management -toiminta ja valmennus-/harjoittelukeskusverkosto tukemaan tavoitteellisia urheilijoita kansainvälisen uran rakentamisessa. Verkosto tukee myös valmentajien osaamista ja ammattitaitoa valmentaja-/kouluttajavaihdon kautta.

Valmennuskeskuksen edustaja osallistuu HUJOn kokouksiin ja toimii valmennustoiminnan asiantuntijana HUJOssa. Aluevalmennustoimintaa tarkennetaan yhdessä alueiden kanssa mm. aikataulujen täsmentämiseksi. Vuorovaikutusta maajoukkue- ja aluevalmentajien välillä parannetaan. Yhteistyötä ravipuolen ja muiden lajien kanssa on kartoitettu.

Hevosopisto Oy:n omistajat kokoontuivat Ypäjälle 18.9.2017. Omistajakokouksen asialistalla oli hevosurheilun valmennuskeskuksen strategia ja kehittäminen sekä ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset tulevaisuuden näkymiin. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen ja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila osallistuivat kokoukseen.

Lisätietoja: www.ratsastus.fi/srl/uutiset/101/0/hevosopistolla_vahva_usko_tulevaanMUUT URHEILUASIAT


o Uudistuvat kurinpitosäännöt ovat olleet lausuntakierroksella. Osana uudistusta vuosikokoukselle esitetään, että valituslautakunta lakkautetaan. Tämä vaatii muutoksia myös toimintasääntöihin.

SEURA- JA TALLIPALVELUT


Uusi laatuohjelma seuratoimintaan

Olympiakomitea viimeistelee yhdessä lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen kanssa uutta seurojen laatuohjelmaa. Laatuohjelman toimii seuratoiminnan kehittämisen välineenä. Laatuohjelman avulla autetaan seuroja kehittymään eri osa-alueilla, joita ovat laadukas lasten urheilu, huippu-urheilu ja aikuisten harrasteliikunta. Seura voi erikoistua laadukkaaseen lasten urheiluun, huippu-urheiluun tai aikuisten harrasteliikuntaan tai vaikka kaikkiin osa-alueisiin seuran omien tavoitteiden ja toimintaedellytysten mukaisesti.

Ratsastajainliitto on ollut aktiivisesti mukana luomassa uutta laatuohjelmaa, joka käynnistyy vuoden 2018 alussa. Sinettiseuratoiminta tulee jatkossa olemaan osa järjestelmää, ja nykyiset Sinettiseurat pääsevät mukaan ohjelmaan automaattisesti. Sinettiseura-tunnustus muuttuu nimi-tasolla, itse kriteerit säilyvät jatkossakin.

Lisätietoja: www.ratsastus.fi/srl/srl_tiedottaa/101/0/urheiluseuroille_uusi_laatuohjelmaRatsastukselle kaksi uutta Sinettiseuraa

Ratsastajainliitto vahvisti seura- ja tallipalveluiden johtoryhmän esityksestä ratsastukselle kaksi uutta Sinettiseuraa:
• Luhtajoen Ratsastajat ry
• Suonenjoen Vasama Riders (emoseura Suonenjoen Vasama ry)

Seurat saavat Sinettiseura-tunnustuksen (tai uuden laatuohjelman vastaavan) vuoden 2018 alusta alkaen.

Lisätietoja Sinettiseuratoiminnasta: www.ratsastus.fi/lapset_ja_nuoret/sinettiseuratKevään hevosmessut

Ratsastajainliitto on edellisvuosien tapaan aktiivisesti mukana ensi kevään hevosmessuilla: Helsinki Horse Fair -messuilla 2.- 4.3.2018 ja Hevoset-messuilla Tampereella 7.-8.4.2018. Molempien messujen ohjelmia suunnitellaan parhaillaan.

Ratsastajainliitto järjestää yhdessä Tampereen Hevoset-messujen kanssa iltajuhlan 7.4.2018. Iltajuhlassa palkitaan liiton vuoden 2017 ansioituneita urheilijoita, seuratoimijoita ja talliyrittäjiä. Hevoset-messut viettävät samalla 10-vuotisjuhliaan.

Lisätietoja
Helsinki Horse Fair -messuista: http://helsinkihorsefair.messukeskus.com/
Hevoset-messuista: www.hevosmessut.fiMUUT ASIATo Eduskunnan Hevosystäväinseura, Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto ja Mahdollisuuksien hevonen -yhteistyöryhmä järjestävät juhlavuoden ja suomenhevosen kunniaksi Hevosvaltiopäivät eduskuntatalolla 15.11.2017. Hevosvaltiopäivillä esitellään hevosalaa ja -taloutta, suomenhevosta sekä harrastamista ja yrittäjyyttä useasta eri näkökulmasta. Pääsihteeri ja puheenjohtaja osallistuvat tilaisuuteen puhujina.


o Liiton Kaviouralla-strategian päivitystyö aloitettiin liiton hallituksen ja alueiden puheenjohtajiston yhteisessä suunnittelupäivässä 9.9.2017. Strategiatyön päivitystä jatketaan tammikuun aluepäivillä sekä keväällä eri tilaisuuksissa ja ryhmittymissä. Uusi hallitus aloittaa strategian päivityksen alkuvuodesta.


o Ratsastajainliiton Reilu Peli -työryhmä kokoontui syyskuussa. Liiton yhdenvertaisuus-suunnitelmaa päivitetään syyskuussa esillä olleen yhdenvertaisuuskyselyn mukaisesti. Yhdenvertaisuuskyselyyn vastasi yli 500 harrastajaa. Reilu Peli -teemaa käsitellään sosiaalisen median kautta muutaman alueen syyskokouksessa sekä hevosen hyvinvoinnin, valmentajan ammattietiikan ja kurinpitosääntöjen näkökulmasta marraskuun Urheilufoorumissa.


o Mahdollisuuksien hevonen -juhlavuosi jatkuu mm. tutustumisravien muodossa eri puolella Suomea. Loppuvuoden kärkitapahtumia ovat Helsinki International Horse Show 18.-22.10., Hevosvaltiopäivät sekä itsenäisyyspäivä 6.12.


o Hevosen hyvinvointikysymyksiä nostetaan esille marraskuun Urheilufoorumissa. Joulukuussa järjestetään Equestrian Trainers Finland -palaveri, jossa yhdessä valmennuskeskuksen ja valmentajien kanssa työstetään mm. valmennuskoodia. Helmikuussa pidetään valmentajaseminaari, jossa valmennuskoodi on yksi kantava teema.


o Hallitus päätti, että liiton kevätkokous järjestetään Helsingissä 22.4.2018.


o Liiton nettisivut uusitaan ensi vuoden aikana.
ILMOITUSASIATLausunnot ja lausuntopyynnöt

Ratsastajainliitto on antanut lausunnon Helsingin kaupungille maneesin rakentamiseen liittyvästä hankkeesta.

Liitto on myös antanut lausunnon Raaseporin kaupungille ratsastuspalveluiden ja hevostalouden monipuolisten olosuhteiden varmistamiseksi kaupungin alueella.Ansiomerkkien myöntäminen


o Myönnettiin Ypäjän Ratsastajat ry:n hakemuksesta hopeiset ansiomerkit Susanna Freylle, Anu Korppoolle, Arto Vahteralle ja Anna-Mari Viitaselle.

o Myönnettiin Lakeuden Ratsastajat ry:n hakemuksesta pronssiset ansiomerkit Petra Haavistolle, Leena Hjeltille, Taina Mansikkamäelle, Anne Palohuhdalle ja Laura Ylä-Autiolle.

o Myönnettiin Hankasalmen Ratsastajat ry:n hakemuksesta hopeinen ansiomerkki Maarit Sormuselle.

o Myönnettiin Ratsastusseura Primus ry:n ehdotuksesta hopeinen ansiomerkki Kikka Suomiolle.Juhlivat yhteisöt, seurat ja henkilöt

o Alavuden Ratsastajat ry:n 30-vuotisjuhlat 7.10.2017: seurapalveluiden linjapäällikkö edustaa liittoa paikalla.

o Kuopion Ratsastajat ry:n 70-vuotisjuhlat 11.11.2017: puheenjohtaja tai pääsihteeri edustaa liittoa paikalla.
Uudet jäsenseurat ja -tallit toivotetaan tervetulleiksi liittoon

Uusi jäsenseura:

Riders of Olympos ry, Etelä-Suomi

Uudet jäsentallit:
Ponipalvelu A&K, harrastetalli, Keski-Suomi
Talli Taitavat Kaviot (uusi toimipiste), ratsastuskoulu, Pohjois-Suomi

Jäsentalliluokituksen muutos:
Talli Taitavat Kaviot, Pohjois-Suomi, muutos harrastetallista ratsastuskouluksiLopettavat/lepäävät seurat ja tallit ja mahdolliset erottamiset

Toimintansa lopettanut jäsentalli:
Alavuden Ratsastuskoulu, ratsastuskoulu, PohjanmaaVahvistettiin seuraavat toimihenkilöoikeudet

• Grönlund Jessica, V-NR, estetuomari
• Karhunen Anu, Valkür, estetuomari
• Lehtimäki Outi, JyR, estetuomari
• Snårbacka Sari, PER, estetuomari
• Tomperi Jenny, PoM, estetuomari
• Hattberg Laura, SBR, estetuomari C-PJ
• Kemppainen Kirsi, LuRa, koulustewardi
• Marttila Essi, JTEAM, koulutuomari, taso IVK
• Valkama Anita, TemRa, stewardi
• Eriksson Anne, RHR, valjakkotuomari C
• Eeva Sanna, YR, valmentaja, taso I
• Vainio Lisa, DTT, valmentaja, taso I
• Åttman Hillevi, AR, valmentaja, taso II (este, kenttä, koulu)
• Kvist Julia, LR, vikellysjuoksuttaja
• Kvist Julia, LR, vikellysohjaaja
• Tamminen Sanna-Kaisa, K-HR, vikellysohjaaja
• Myrskog Pia, KuuRa, vikellystewardiHallituksen kokous syyskokousviikonloppuna
Hallitus kokoontuu seuraavan kerran Helsingissä 24.11.2017 klo 12.00.

Hallituksen kokouspäivät on julkaistu liiton nettisivuilla: www.ratsastus.fi/srl/organisaatio/hallitus
Kokouksessa läsnä: Laura Airaksinen, pj, Marjukka Manninen, Osmo Metsälä, Thomas Stenius ja Satu Väihkönen

Mukana etäyhteydellä kokouksen alussa: Pirkko Herd

Poissa: Sofia Vikman

Toimiston edustajat: Fred Sundwall, Aki Ylänne ja Nina Kaipio (kokouksen sihteeri)