SRL

Kerro kaverille:
23.03.2017


K-18 ryhmästä Asta Aaltonen, Saija Okker, Pähkel, Leena Vilkka, Kapsu,
Tarmo Reunanen, Minna Nuora ja Maria Wakeham-Hartonen.

Elämän huippuhetkiä Heponiityssä - ihmisen ja hevosen ystävyys kantaa

Harmaa, hyytävän kolea talvipäivä. Tallin ovi aukeaa, ja ilma täyttyy lämpimästä tunnelmasta täynnä ystävyyttä, yhdessäolon leppoisuutta ja iloisia naurun kuplia. Täällä ei tunneta titteleitä, paikalla on joukko hevosia ja niiden ihmisystäviä.

Heponiityn Ratsastuskoulu on toiminut Hyvinkään Hyyppärässä vuodesta 1985. Se aloitti toimintansa nimellä Hyvinkään Ratsastuskeskus mastertason ratsastuksenopettaja, ammattivalmentaja Riitta Holopaisen vetämänä, nykyään puolet tallista on masteropettaja Sanna Jahnukaisella.

Paikalle on kokoontunut K-18 ryhmä. Kyllä, kyseessä ovat aikuisharrastajat, mutta nimi juontuu alun perin keskiviikosta ja tunnin alkamisajasta kello 18. Perustajajäsenistä Tarmo Reunanen, 72, on ratsastanut samalla tallilla 28 vuotta.

- Harrastuksen taika on hevonen, sen ihanuus sekä ystävät, jotka ovat suuri rikkaus. Hevosten, ihmisten ja ystävyyden luoma tunnelma on ainutlaatuinen. On kiva tulla tallille ajoissa, että saa hoitaa hevosen rauhassa ja puhua samalla kaiken maailman asiat. Ja hevosen selässä arki unohtuu. Keskiviikko on hienoin päivä viikossa, Tarmo toteaa.

Minna Nuora, 49, aloitti ryhmässä 25 vuotta sitten. Hän on ratsastanut seitsenvuotiaasta, taukoa on tullut vain murkkuvuosina sekä vauvalomien yhteydessä.

- Silloin minulla oli kolme pientä lasta, tallilla pääsi kotiasioista irti kolmeksi tunniksi viikossa. Täällä tulee aina hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on, huonokin huumori kestetään ja jaetaan iloja ja suruja, isojakin asioita.

- Täällä on ollut aina todella hyvät ja vaativat opettajat, ensin Riitta ja sitten ”Jahnu” vuodesta 2004 alkaen. Välillä on vähän kerätty itsetunnon rippeitä kaviouran pohjalta ja kun tunti on ohi, käydään huumorilla asiat läpi ja terapoidaan toisiamme, Minna virnistää.


Ratsailla Asta Aaltonen Lissulla sekä Leena Vilkka Pähkelillä.

Tallilla ollaan tasa-arvoisia kaikenlaisten ja -ikäisten ratsastajien kesken.

- Kun tänne tullaan, sukunimillä ja ammateilla ei ole väliä. Oli veikeä tunne, kun kakkosluokkalainen Julia viime syksynä pysähtyi viereen jututtamaan, että millä sä meet ja onks se kiva heppa. Ikäeroa meillä on 65 vuotta, mutta samalla viivalla ollaan saman harrastuksen parissa, Tarmoa hymyilyttää.

Leena Vilkkaliittyi ryhmään 17 vuotta sitten.

- Aloitin ratsastuksen tyttäreni synnyttyä. Tämä on minulle pikkutytön unelma, mitä toteutan edelleen. Ratsastus on huippujuttu elämässäni.

Asta Aaltonen, 68, tunnetaan ryhmäläisten - ja hevosten - keskuudessa taskuista, jotka pullistelevat täynnä huolella kuorittuja ja pilkottuja porkkanoita.

- Tämä on tosi ihana harrastus!


Samuel, Mari, Venla ja Miika Kylmälä sekä Arla.

Ratsastus yhdistää Kylmälän perheen

Venla Kylmälä, 11, aloitti ratsastuksen Heponiityssä kesällä 2014 viiden päivän ponialkeiskurssilla ja jatkoi syksyllä ponitunneilla. Eikä aikaakaan, kun satulaan kipusivat myös isä Miika ja äiti Mari. Myös pikkuveli Samuel, 8, on kokeillut ratsastusta.

- Hienoa tässä lajissa on monipuolisuus, voi mennä koulua, esteitä ja käydä maastossa. Hevoset ovat kivoja, eläviä olentoja, joiden kanssa on mukava touhuta. Kaikki hevoset ovat erilaisia ratsastaa ja hoitaa, Venla kertoo.

- Pääasiassa ensin kuskasin Venlaa tallille, mutta olen nuoresta pitäen ollut kiinnostunut hevosista, ja kun oli tilaisuus kokeilla tyttären siivellä, tartuin siihen. Nyt olen käynyt aktiivisesti tallilla kaksi vuotta. Yhteinen harrastus tyttären kanssa on hirmu tärkeää ja kun ratsastuksessa tulee onnistumisen tunne, hanskaa 600-700-kiloisen eläimen, se koukuttaa, Miika Kylmälä sanoo.

Äiti liittyi kaviouralle puolitoista vuotta sitten.

- Ratsastus vei minut täysin. Näinä ruuhkavuosina osa ratsastuksen viehätyksestä on irtiotto arjesta ja täysi keskittyminen ihan muuhun. Perjantaina työasiat jäävät täysin tallille tullessa. Ja vanhemmallakin iällä talliporukkaan pääsee hyvin mukaan, Mari iloitsee.


Miika Kylmälä ja lempeä Arla.

Samuel vielä miettii ratsastusta.

- Kun kokeilin, se oli kivaa, vaikka vähän jännitti. Kokeilen ehkä uudelleen vielä Rolek-ponilla, se on kiltti ja kiva ratsastaa.

Venla ratsastaa kaksi kertaa viikossa, vanhemmat kerran, minkä lisäksi pohditaan Venlalle vuokraponikuvioita. Reippaaseen lisäliikuntaan voi ottaa seuraksi myös keppihevosen.

- Täällä on saanut myös kivoja kavereita, joiden kanssa jutellaan hevosista ja voidaan leikkiä keppareilla. Hyppään niillä esteitä, rakennan esteitä myös itse ja käyn maastoilemassa.

Venla saa keppareineen kutsun tulla mukaan Suomen suurimmalle keppariareenalle, joka pystytetään Hevoset Kaivarissa -tapahtumaan 20.-21. toukokuuta. Kaivopuisto täyttyy silloin myös ihka elävillä hevosilla. Ne esittelevät näytöksissä ja kilpailuissa mitä kaikkea mahtavaa hevosten kanssa voi tehdä. Hevosia pääsee myös tervehtimään lähietäisyydeltä, ja talutusratsastusta pääsevät kokeilemaan sekä lapset että aikuiset. Koko perheen tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Kahden masteropettajan Laatutalli

Talliyrittäjä Sanna ”Jahnu” Jahnukainen on kotoisin Hyvinkäältä ja ratsasti nuorena Hyvinkään Ratsastuskeskuksella Riitta Holopaisen oppilaana, joka omistaa ratsastuskoulusta toisen puolikkaan. Holopainen tunnetaan myös olympiaratsastaja Emma Kanervan ensimmäisenä valmentajana. Jahnukainen teki pitkän kierroksen maailmalla sekä opiskelemassa, ratsastamassa, valmentamassa ja opettamassa ennen paluutaan kotikonnuille. Osakkaaksi ratsastuskouluun hän lähti vuonna 2005.

- Meidän toiminnassamme on sekä leveyttä että syvyyttä. Täällä voi käydä viihtymässä ilman paineita, ja jos haluaa panostaa enemmän ja rahkeet riittävät, voi edetä kilpauralle esimerkiksi Talent-ryhmästämme alkaen. Ketään ei hätyytetä, mutta innostuneita tuetaan, Sanna kertoo.

Masteropettaja Sanna Jahnukainen.

- Tarjoamme myös monipuolista toimintaa. Meillä voi koulutuntien ohessa maastoilla ja hypätä esteitä, osallistua istuntapainotteisille pilatestunneille ja harjoitella hevostenkäsittelyä esimerkiksi hoitokerhossa. Pienemmille lapsille on omia tenavatunteja.

Sanna ratsastaa päivittäin kahdella omalla hevosellaan. Oma lempilaji on kouluratsastus, jossa hän on kilpaillut aina vaativalla tasolla asti.

- Minusta on innostavaa opettaa ratsastusta. Se on kuin opettaisi ihmisille uuden vieraan kielen, ja minä olen mukana tulkkina. Saan oivalluksia työhön omasta ratsastuksestani, ja tunnit ovat kuin laboratorio, jossa pääsen kokeilemaan niitä käytäntöön muiden kanssa. Tässä työssä kehittyy jatkuvasti.

Heponiityn hevoset asuvat pihatoissa

Vuonna 2014 tallille valmistuivat uuden tilat, ja nimeksi muuttui kuvaavasti Heponiitty. Tallin kaikki hevoset asuvat pihatoissa, joissa ne liikkuvat vapaasti ulkona ja pääsevät halutessaan myös sisätiloihin lämmittelemään ja sään suojaan. Kaikkiaan kaviokkaita on vajaat 40, joista 16 opetushevosia ja 12 poneja, loput ovat henkilökunnan omia ratsuja sekä nuoria hevosia, joita koulutetaan opetushevosiksi tai omaan käyttöön.

- Emme vaihtaisi takaisin karsinatalliin. Hevoset ovat tyytyväisen oloisia, letkeitä ja rentoja. Laumaelämässä ne eivät ole saaneet vammoja yhtään aikaista enempää, ja tuntuu että vanhat hevoset ovat myös vähemmän jäykkiä, kun ne jaloittelevat enemmän, Sanna Jahnukainen toteaa.

Hevoset elelevät pihatoissa omassa rauhassaan, ja ennen tunteja ne haetaan talliin, missä ne hoidetaan ja satuloidaan.

- Tarhat ja tallit siivotaan päivittäin, mutta kun hevoset ovat vapaalla heinällä, töiden järjestely on vapaampaa, ei ole esimerkiksi vapaapäivinä ja juhlapyhinä sidottu tarkkoihin aikatauluihin ruokinnoissa.


Mari, Samuel, Venla ja Miika Kylmälä sekä Arla.

Heponiityn Ratsastuskoulu sai Suomen Ratsastajainliiton Laatutalli -luokituksen vuonna 2015. Laatutallit ovat malliesimerkkejä hyvin toimivista yrityksistä, jotka ovat ammattimaisesti hoidettuja niin tilojen, ympäristön kuin hevosten hyvinvoinninkin suhteen. Laatutallien henkilökunta on monipuolisesti kouluttautunutta, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Heponiitty valittiin Ratsastajainliiton vuoden 2016 Laatutalliksi marraskuussa 2016.

Aktiivisena toimijana Heponiitty on mukana myös Ratsastajainliiton Tervetuloa ratsastamaan -kampanjassa, joka järjestetään Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Kampanjalla toivotetaan tervetulleiksi ratsastuksen pariin kaikki kiinnostuneet. Kokeilemisen kynnystä madalletaan mukavasti jokaisen tallin itse määrittelemällä etukupongilla.

Tervetuloa ratsastamaan: www.ratsastus.fi/tervetuloa_ratsastamaan
Laatutallit: www.ratsastus.fi/laatutallit

Tervetuloa ratsastamaan!

Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa voit liikkua harrastamisen ja kuntoilun ilosta tai huippu-urheilla olympialaiset mielessä. Tallilla vietetty aika antaa voimia myös muuhun elämään.

Ratsastus on vaativa taitolaji, jossa riittää aina uutta oivallettavaa. Ratsastus antaa läheisyyttä, opettaa vastuuntuntoa ja luo tasa-arvoa. Hevonen rakentaa ihmisen yhteyttä luontoon, antaa ihania muistoja ja elämän mittaisia ystävyyssuhteita.

Suomen Ratsastajainliiton jäsentalleilla on käynnissä Tervetuloa ratsastamaan -kampanja juhlavuoden kunniaksi. Kampanjalla toivotetaan tervetulleiksi ratsastuksen pariin kaikki kiinnostuneet. Etukupongilla saat talleilta tuntuvia tutustumisetuja. Lisätietoa

Heponiityn Ratsastuskoulu, Hyvinkää
Heponiityn Ratsastuskoulusta Tervetuloa Ratsastamaan! -etukupongilla:
- maksuton Tervetuloa tallille -käynti
- uudelle asiakkaalle viiden euron alennus kokeilukerrasta vakiotunneilla
- kupongilla voi osallistua hoitokerhoon viikon ajan, kerrat joka viikko ti, ke ja to
- kupongilla saa yhden tenavatunnin eli ponitalutuskerran lapsille lauantaisin puoleen hintaan
Tallin kotisivut: http://hyvinkaanratsastuskeskus.fi/