SRL

Kerro kaverille:
18.08.2017


Pauliina Swindells - Ferro S, kuva Heidi Lammi

EM-kenttäratsastus:
Pauliina Swindellsille ja Ferrolle uusi ennätys kouluradalla ja 17. tila

Pauliina Swindells ja 12-vuotias puolalaisruuna Ferro S onnistuivat upeasti kenttäratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailun kouluosuudella perjantaina Puolan Strzegomissa.

- Tämä oli uusi oma ennätykseni, Swindells iloitsi.

- Tarkoitus oli päästä alle 40 miinuspisteen, siitä jäätiin hieman, mutta täytyy olla tyytyväinen. Hevonen on aiemmin usein jännittynyt radalla, mutta nyt se oli rauhallinen ja keskittynyt ja antoi minun vaikuttaa itseensä koko suorituksen ajan.

Swindellsin ja Ferron S:n rikkeetön, lennokas ja elegantti suoritus kouluradalla palkittiin 72,82 prosentin tuloksella, mikä on virhepisteiksi muunnettuna 40,80. Ratsukko on kouluratsastusosuuden jälkeen kokonaiskilpailussa hienosti 17. tilalla.

Team Finland kannustamassa, kuva Heidi Lammi

Kouluratsastuksen taso oli kilpailussa ennätysmäisen korkea. Saksa otti kolmoisjohdon, ja kärkeen nousi huikealla johtotuloksella Bettina Hoy ja Seigneur Medicott (24,60) ennen Ingrid Klimkeä ja Horseware Hale Bobia (30,30). Kolmantena on hallitseva Euroopan mestari, Rion olympiavoittaja Michael Jung ratsulla fischerRocana FST (32,80). Mukana on 77 ratsukkoa 19 maasta.

Swindells ja Ferro saapuivat Strzegomiin jo maanantaina ja valmistautuminen on sujunut hyvin. Ratsukkoa valmentaa brittiläinen Lizzel Winter, eläinlääkärinä toimii saksalainen Michael Siebert ja joukkueenjohtajana Jutta Koivula. Myös Suomen muut Strzegomiin valitut ratsastajat, Sanna Siltakorpi ja Elmo Jankari, saapuivat paikalle kannustamaan Pauliinaa. He joutuivat itse vetäytymään kilpailusta viime tipassa hevosten loukkaannuttua lievästi.


Pauliina Swindells - Ferro S, kuva Heidi Lammi.

Upea maastoesterata tarjoaa
runsaasti haasteita ja tehtävää

Kilpailu jatkuu lauantaina erittäin jännittävällä ja haastavalla maastoesteradalla. Radan pituus on 5.700 metriä ja ihanneaika tasan 10 minuuttia, eli ratsukon on edettävä 570 metriä minuutissa vauhdilla. Perjantaina paahtava, jopa 28 asteen helle vaihtuu yöksi ja aamupäiväksi sateeksi, ja keli viilenee sopivaksi maasto-osuudelle. Sateen pitäisi kuitenkin iltapäivään mennessä ohi, kun Swindells lähtee radalle.

- Rata on todella kaunis ja esteet on suunniteltu ja rakennettu hienosti. Teknisyyttä riittää, sillä radalla on paljon kapeita esteitä, vinosti hypättäviä esteitä, kulmia ja vesiyhdistelmiä, kertoo Swindells.

- Ensimmäinen vaikea yhdistelmä on esteellä neljä, jossa hypätään kolme estettä todella vinoon ja esteiden välissä on vain kolme ja kaksi laukka-askelta. Siinä on tarjolla helpompikin reitti, mutta se vie hyvin paljon aikaa. Samanlainen tekninen vaikeus on myös kolmanneksi viimeisellä esteyhdistelmällä, joten loppuun asti täytyy ratsastaa tarkasti, Swindells pohtii.


Ferro morjenstaa Team Finlandin muita jäseniä radan jälkeen, kuva Heidi Lammi

Radalla on 30 estettä, joista osa on sarjaesteitä sisältäen useamman hypyn. Strzegomissa on mukana kaksi vesiestettä lammilla, jotka ylitetään kummatkin kahteen otteeseen. Joillakin esteillä on vaihtoehtoisia reittejä, usein niistä toinen on vaikeampi, mutta nopeammalla reitillä.

- Toisen vesiesteen sisäänhyppy on haastava, sillä siinä on kaksi estettä yhden laukka-askeleen etäisyydellä ja ensimmäinen niistä on hypättävä 45 asteen kulmassa, jos aikoo ratsastaa suoran tien. Kun esteet ovat vielä aika samanvärisiä, tässä on hevoselle todellinen haaste, Swindells sanoo.

- Toisella vesiesteellä on myös vaikea yhdistelmä, jossa on peräkkäin iso kulmaeste, kapea este ja toinen kulmaeste. Sillä suunnitelmissani on ottaa pitempi tie. Siinä on enemmän metrejä, mutta vähemmän vedessä laukkaamista kuin suorimmalla linjalla.


Pauliina Swindells, kuva Heidi Lammi

Maastokoe on kenttäkilpailun sielu. Siinä punnitaan ratsukon kyky ylittää nopeasti kiinteitä maastoesteitä ja edetä rata ripeässä laukassa alusta loppuun. Hevoset hyppäävät yli tukkien ja ojien, pudottautuvat ja kiipeävät penkereitä, hyppäävät veteen, vedessä ja vedestä pois.

Kilpailussa mitataan myös hevosen kestävyyttä ja palautumista. Ennen sunnuntain rataesteille jatkamista on läpäistävä hevostarkastus, ja maastokoe ei saa myöskään painaa jaloissa, kun ylitetään viimeiset ratkaisevat rataesteet.

Virheitä karttuu maastoesteillä kiellosta, ohimenosta tai voltista 20. Kolmas virhe aiheuttaa suorituksen hylkäämisen, samoin satulasta suistuminen tai ratsukon nurinmeno. Yliaika maksaa yhden virhepisteen jokaiselta alkavalta 0,4 sekunnilta.

SRL:n EM-sivut, lisätietoa, aikatauluja, esittelyjä: http://www.ratsastus.fi/em-kentta2017


Pauliina Swindells halaa valmentajaansa, kuva Heidi Lammi.

Kenttäratsastuksen EM-kilpailut 17.-20.8.2017, Strzegom, Puola

FEI European Eventing Championships Strzegom: http://www.strzegom2017.pl/en/

18.8. Väliaikatulos kouluratsastuskokeen jälkeen, lähti 77 ratsukkoa.
1) Bettina Hoy - Seigneur Medicott, GER 83,59%/24,60
2) Ingrid Klimke - Horseware Hale Bob, GER 79,81/30,30
3) Michael Jung - fischerRocana FST, GER 78,14/32,80
…17) Pauliina Swindells - Ferro S, FIN 72,82/40,80
Täydet tulokset: http://www.results.strzegom2017.pl/
Ratsukon koulutulos kokonaisuudessaan: http://www.results.strzegom2017.pl/live/DressageSheets/dressagesheet0101034.html

Maastoesteradan kartta: http://www.strzegom2017.pl/images/2017/me2017-cross.jpg

Alustava aikataulu - ajat Suomen aikaa

La 19.8.2017
12:30 - 17:30 Maastoesterata

Su 20.8.2017
10:00 Ensimmäinen hevostarkastus
12:30 - 13:45 Rataestekoe, 1.osa
15:15 - 16:30 Rataestekoe, 2.osa, mukana 25 parasta
16:35 - Mitaliseremonia ja päättäjäiset

EM-kilpailujen televisioinnit TV2:ssa

Selostus Seppo Laine
pe 18.8. kouluratsastus, 2. päivä klo 18.00-19.00
la 19.8. maastoestekoe klo 1700-1900
su 20.8. rataestekoe klo 17.00-19.00
- Huom. lähetykset voi katsoa myös jälkikäteen Yle Areenasta