SRL

Kerro kaverille:
16.02.2017


Anna-Julia Kontio ja Willow-koira lähtivät kohti Saksaa ja uusia seikkailuja. Kuva: SRL / Jutta Koivula.

Esteratsastajat rakensivat joukkuehenkeä EM-kilpailuja varten

Esteratsastuksen kärkinimet kokoontuivat alkuviikosta Järvenpäähän keskustelemaan kauden suunnitelmista. Vuoden päätavoite on osallistua joukkueena Ruotsin Göteborgissa 22.-27.8. järjestettäviin Euroopan mestaruuskilpailuihin.

Tapaamisessa olivat mukana muun muassa Niclas Aromaa, Mikko Mäentausta, Juulia Jyläs, Anna-Julia Kontio, Maiju Mallat, Marina Ehrnrooth, Susanna Granroth, Sanna Backlund, Hanna Tardiveau ja Emma Tallberg sekä Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne, psyykkinen valmentaja Mia Stellberg, Huippu-urheilun johtoryhmän puheenjohtaja Antti Linna, HUJO:n esteratsastuksen edustaja Mikko Luhtala sekä tietysti maajoukkuevalmentaja Hervé Godignon.
”Olen ehdottoman varma siitä, että saamme joukkueen Göteborgiin”, vakuutti Godignon.
”Meillä on useita kokeneita ratsastajia, joilla on käytössään hyvät hevoset.”
”Olemme tässä käyneet läpi sitä, ketkä ratsastajat voivat osallistua virallisiin joukkuekilpailuihin eli Nations’ Cupeihin missäkin vaiheessa kautta. Lisäksi meidän täytyy rakentaa tulevien vuosien joukkueita auttamalla uusia ratsukoita uralla eteenpäin.”
Nations´ Cup -kilpailuista vasta kaksi on täysin varmistunut Suomelle. Meiltä lähtee joukkue Norjan Drammeniin ja Tanskan Uggerhalneen. Muita mahdollisia kilpailupaikkoja ovat muun muassa Puolan Sopot ja Itävallan Linz-Ebelsberg.

Parhaat ratsastajat ulkomailla

Suurin osa suomalaisista kansainvälisen tason esteratsastajista asuu Keski-Euroopassa.
Maiju Mallat ratsastaa ranskalaisen Ecurie Sens O Riel -tallin palveluksessa, Juulia Jyläs asuu Hollannissa, jossa hän miehensä kanssa kasvattaa hevosia, Niclas Aromaa, Mikko Mäentausta ja Anna-Julia Kontio ovat kaikki Saksassa, jonne myös menestynein nuori esteratsastajamme Emma Tallberg muuttaa lähiviikkoina. Satu Liukkonen ja Sebastian Numminen asuvat Etelä-Ruotsissa.
”Ranskassa on paljon kahden tähden kansainvälisiä kilpailuja, mutta kolmen tähden tasolla tarjontaa on vähemmän. Minulla on EM-kilpailujen tulosraja valmiiksi tehtynä Vatson Sitten kanssa, mutta tarkoitus on hankkia myös toiselle ratsulleni Usador du Rouet’lle osanotto-oikeus”, Maiju kertoo.
”Kilpailen paljon myös tallin nuoremmilla hevosilla”.

Ulkokausi alkuun Arezzossa

Monet kansainväliset ratsastajat aloittavat ulkokauden Italian Arezzossa, jossa on tarjolla eri tasojen kansainvälisiä kilpailuja monen viikon ajan hyvissä olosuhteissa. Myös Juulia Jyläs lastaa hevosrekan täyteen ja lähtee lämpimään Italiaan huhtikuun alussa.
”Tarkoitus on kilpailla Arezzon lisäksi San Giovanni in Marginanossa neljän tähden tasolla. Mukaani lähtevät ainakin Finishing Touch Wareslage, Courage T Z, Copain, Emma ja Miss Willow”, Jyläs kertoo.
”Ykkösratsuni Finishing Touch Wareslage kilpailee keskimäärin kerran kuukaudessa, mutta nyt ulkokauden alussa teemme vähän enemmän kilpailuja.”
Juulia Jyläs on ratsastanut Ad van Weteringin valmennuksessa vuoden ajan. Hänellä on tallissa myös iso joukko nuorempia ratsuja. Oma kasvatus tuottaa jatkuvasti hyviä nuoria hevosia.
”Ratsastan nykyisin 6 – 8 hevosta päivässä”, Jyläs kertoo.
Myös Marina Ehrnrooth aloittaa ulkokauden Arezzosta.
”Lähdetään kilpailukauteen tavoitteenani EM-osanotto. Se tuntuu vielä kaukaiselta ajatukselta, mutta tavoite on mahdollisuuksien rajoissa, jos alkukausi sujuu hyvin.
Ehrnrooth kertoo, että linjapäätös kesän kilpailuista tehdään kevään perusteella.
”Jos tulokset ovat hyvät, niin tähdätään EM-areenalle. Vaihtoehto b on sitten keskittyä pääasiassa kotimaan gp-sarjaan.”
Ehrnroothilla on tulevalla kaudella myös toinen ratsu isompiin luokkiin Evli Luikan lisäksi. 10-vuotias tamma Cat Wiesle Z on hypännyt joitakin 145 cm ratoja.
”Se voi jatkossa paikata hieman Luikkaa ja hypätä esimerkiksi gp-karsintaluokkia, jolloin Luikan ei tarvitse tehdä niin paljon luokkia. Lisäksi minulla on tosi lupaava 8-vuotias ratsu Ellington O.A.”

Kontio lähti Saksaan

Anna-Julia Kontio lähti tiistaina kohti Saksaa ja uutta työpaikkaa. J.S. Sportpferde-firma sijaitsee lähellä Kölniä.
”En tiedä vielä yhtään, millaisia hevosia siellä on minua odottamassa”, Anna-Julia hymyili ja myönsi olevansa hyvällä tavalla jännittynyt tulevasta.
”Tallin omistajalla on realistinen ja selkeä ajatusmalli siitä, miten hevosia koulutetaan ja viedään eteenpäin. EM-kilpailuista on vielä aivan liian aikaista sanoa mitään. Jos saan alle oikean hevosen, niin miksipä ei, mutta asiat selviävät kevään mittaan.”
”Luultavasti kilpailemme kuukauden päästä Arezzossa, sillä se on hyvä paikka tutustua uusiin hevosiin ja saada paljon ratakokemusta.”

Mäentaustan ratsu kuntoutumassa

Mikko Mäentaustan ykkösratsu Eternety D on parhaillaan kuntoutumassa jännevammasta. ”Maanantaina käytiin viimeisessä ultraäänitutkimuksessa sen kanssa ja vamma on täysin parantunut. Hevonen on kuitenkin vielä maaliskuun loppuun asti kuntoutuksessa ja palaa sen jälkeen ratsastukseen. Jos kaikki menee hyvin, se aloittaa kilpailemisen ehkä touko- tai kesäkuussa. Periaatteessa se saattaa ehtiä vielä elokuun lopun EM-kilpailuihin. Minulla on lisäksi pari muuta hevosta, jotka kilpailevat 140 cm tasolla. Niiden kanssa kierrän kansallisia sekä pienempiä kansainvälisiä kilpailuja.”
Emma Tallbergin kauden päätavoite on nuorten ratsastajien EM-kilpailuissa, mutta hän on käytettävissä myös senioreiden Nations’ Cup -kilpailuissa. Tallbergin ratsuina kuluvalla kaudella ovat 15-vuotias Dolce Vita Crosby, 9-vuotias Arven ja uusi 8-vuotias Dobbelt Quidam.
”Matkustan parin viikon päästä Holger Hetzelin tallille valmentautumaan. Saan omieni lisäksi ratsastaa ja kilpailuttaa myös heidän hevosiaan”, Emma kertoo.


Herve Godignon piti yhteispalaverin lisäksi ratsastajille valmennuksia Hyvinkäällä ja Järvenpäässä.