SRL

Kerro kaverille:
27.04.2017


Talliyrittäjä Virpi Ranta ja iki-ihana luottoponi Prinssi, jonka kanssa ratsaille pääsee
Kaivarissa. Kuva SRL Laura Laakso.

Hevoset Kaivarissa: Ainutlaatuinen mahdollisuus nousta ratsaille
Stadin sydämessä toukokuussa

Hevoset Kaivarissa -suurtapahtuma tuo 20.-21. toukokuuta sata hevosta Helsingin Kaivopuistoon. Osalla niistä on erittäin arvokas tehtävä talutusratsuina, joiden kanssa lapset ja aikuiset pääsevät ottamaan tuntumaa sekä ratsastukseen että Helsingin Kaivopuiston keväisiin maisemiin satulasta käsin. Mukana on sekä pieniä poneja että myös aikuisille sopivia ratsuja.

Talutusratsastusta on järjestämässä kaksi pääkaupunkiseudun merkittävää ratsastuskoulua, Vantaan Poni-Haka ja Helsingin Tuomarinkartanon Ratsastusopisto.

- Hevoset ovat niin hienoja eläimiä, että niitä kannattaa Kaivarissakin esitellä ja samalla tuoda ratsastusharrastusta lähemmäksi tavallisen ihmisen arkea. Käymme paljon eri tapahtumissa ja meillä on talutusratsastuksista mahtavia kokemuksia. Kun lapset ovat ensi kertaa ratsailla, ensimmäinen puolisko kierroksesta menee jännittäessä, sen jälkeen rentoudutaan ja päätteeksi saadaan valtavan hienot hymyt. Se on aina ihana hetki, hymyilee Poni-Haan talliyrittäjä Virpi Ranta.

- Toivon, että pystymme Kaivarissa näyttämään, mikä tekee ratsastuksesta niin hienon harrastuksen. Hevosta ei tarvitse pelätä, se voi olla ystävä!

Ratsastuksenopettaja Petra Larni ja elegantti Esmeralda osallistuvat ratsastuskoulujen väliseen estekilpailuun Kaivarissa. Kuva SRL Laura Laakso.

Ainutlaatuinen yhteys

Ranta on taustaltaan kilparatsastaja, joka nuorena voitti junioreiden Suomen mestaruuden kouluratsastuksessa ja edusti aina PM- ja EM-tasolla asti. Kauppatieteiden maisterina hän teki 25 vuoden uran liike-elämässä, kunnes erinäisten vaiheiden jälkeen päätyi kokonaan hevosten pariin, Poni-Haan pitäjäksi vajaat kolme vuotta sitten. Hevosten taika pitää lujasti otteessaan.

- Ratsastus on harrastus, jossa syntyy ainutlaatuinen yhteys luontokappaleeseen ja luontoon. On hämmästyttävää, miten hyvinkin pienillä eleillä ihminen pystyy käsittelemään niin isoa eläintä. On aina hieno hetki, kun hevonen ja ihminen todella kohtaavat, saavat yhteyden puolin ja toisin.

Poni-Haassa kaikenikäisiä ratsastajia pienistä lapsista yli 70-vuotiaisiin. Yhteisöllisyys merkittävässä roolissa ratsastuskoulun toiminnassa.

- Me koemme, että olemme sosiaalinen yritys. Meillä on ihanat asiakkaat, superkivat työntekijät ja upeat hevoset. Nuorisotoiminta tosi tärkeä osa koulun toimintaa ja hevosten hoitamisen kulttuuri on meillä kunniassa. Ratsastaminen on vain puolet harrastuksesta, hevosten kanssa oleminen ja sosiaalinen ajan viettäminen tallin puolella on aivan yhtä tärkeää.

Hevosia on 25 ja poneja 18, ja ne ovat kaikki Rannalle yhtä rakkaita.

- Jokaisella on ihan oma luonne ja persoonallisuus. Joku on vireä, toinen on rauhallisempi, yksi huumorintajuinen ja kolmas tosikko. On seurallisia ja pidättyvämpiä, nokkelia ja vähän hitaampia liikkeissään. Hevosten touhuja ja keskinäisiä suhteita on hauskaa ja mielenkiintoista seurata, Ranta sanoo.

Prinssi, 22-vuotias shetlanninponi, on nimensä mukainen hurmuri ja tallin suursuosikki.
Tämä herrasmies on opettanut suurelle osalle Poni-Haan lapsista ratsastuksen taitoja. Kuva Laura Laakso.

Opettaja ja oppilas edustavat yhdessä
ratsastuskouluaan Kaivarin esteillä

Tuomarinkartanon Ratsastusopisto ja Poni-Haka lähettävät molemmat edustusratsukot Hevoset Kaivarissa -tapahtuman ratsastuskoulujen väliseen estekilpailuun. Se hypätään 80 ja 100 cm:n korkuisilla radoilla samalla hevosella, mutta toisen kierroksista ratsastaa opettaja ja toisen oppilas, yhteistulos ratkaisee. Mukaan on lähdössä kymmenen ratsastuskoulua.

Poni-Haasta haasteen ottaa vastaan ratsastuksenopettaja Petra Larni jaTuomarinkylästä Kirsi Degerth-Moldováni, joka aloittaa syksyllä mastertason opettajan opinnot. Hänen esteratsukseen lähtee 11-vuotias ruuna Thunder Night eli kotoisemmin Väinö.


Ratsastuksenopettaja Kirsi Degerth-Moldováni ja Thunder Night osallistuvat ratsastuskoulujen
väliseen estekilpailuun Kaivarissa, arkistokuva SRL Heidi Lammi.

- Olen suorittanut sen kanssa opettajan esteopinnot ja myös kisannut. Väinö tekee lisäksi tunteja, ja yksi oppilaistamme lähtee kilpapariksi Kaivariin. Hän kilpailee myös aluetasolla ja tähtää ratsastuskoululaisten omiin mestaruuksiin, Degerth-Moldováni kertoo.

- Meillä on tunteja kaiken tasoisille, mutta tosi paljon oppilaita, jotka haluavat kilpailla, mihin myös kannustamme. Kun tähtää johonkin, se motivoi harjoittelemaan ratsastuksessa eri tavoin.

Degerth-Moldováni kilpailee itse koulu- ja esteratsastuksessa.

- Haluan löytää radalla mahdollisimman hyvän fiiliksen. Onhan se ihan eri asia kertoa oppilaille mitä radalla tapahtuu, kun itse tietää miltä se tuntuu. Kilpailemisessa tarvitaan päätä pärjäämiseen, ei riitä, että on taitava ratsastaja.


Leevi Moldováni, 7, ja Tuomarinkartanon Ratsastusopiston supersuloinen ja taitava Pino-poni, 15, joka
tulee Kaivariin talutusratsuksi ja on myös Leevin kilpaponi. Kuva SRL Laura Laakso.

Perheiden talli

Degerth-Moldovánin perhe on täynnä hevosihmisiä, ratsastuskoulu heillä on ollut vuodesta 1993. Koulua pitävät myös sisar Sirpa Degerth-Kaldi ja äiti Virpi Hurme. Unkarilainen puoliso Gyula Moldováni, tallimestari, on taitava ratsastaja ja hevostenkäsittelijä, ja lapset Leevi, 7, ja Annina, 9, seuraavat vanhempiaan kaviouralle. Tallissa on 32 hevosta ponia, joista 25 opetuskäytössä.

Annina Moldováni, 9, ja Charad. Kuva SRL Laura Laakso.

- Meillä käy myös useampi äiti ja tytär, jopa isoäiti, äiti ja lapsenlapsi perheinä ratsastamassa. Asiakkaat ovat parhaimmillaan olleet meillä yli 25 vuotta ja ratsastusta löytyy joka ikäiselle ja tasoiselle.

- Hevonen on elävä olento, jonka kanssa pitää olla täysillä hetkessä läsnä, siinä unohtuvat kaikki murheet. Kun löydät ratsailla sen oikean tunteen ja flow’n, se on ihan mahtavaa, sitä pitää saada lisää. Yhtäkkiä asiat menevät oikein ja hevonen on aivan yhtä kanssasi.

Kaivariin lähtee tallilta iloinen, iso joukko ratsastuksen ystäviä.

- Hevoset Kaivarissa on tapahtuma tosi kiva idea. Meiltä lähtee varmasti iso porukka paikalle kannustamaan. Oppilaissamme on aika pieni vaihtuvuus ja monista on tullut hyviä ystäviä. Meillä on hyvä yhteishenki, kaikki auttavat ja kannustavat toisiaan.

Hevoset Kaivarissa: www.hevosetkaivarissa.fi ja www.facebook.com/hevosetkaivarissa

Lisätietoja ratsastuskouluista
Poni-Haka, www.ponihaka.net
Tuomarinkartanon Ratsastusopisto, www.ratsastusopisto.fi

Hevoset Kaivarissa -suurtapahtuma 20.-21.5. Helsingissä

Hevoset Kaivarissa -suurtapahtumassa hevosala esittelee, miten tärkeä liikuttaja ja monipuolinen kumppani meille suomalaisille hevonen on. Hevonen tuottaa elämyksiä, kokemuksia ja työtä tuhansille ihmisille. Tapahtuma järjestetään la klo 10-20 ja su klo 9-17. Koko perheen tapahtuma näytöksineen ja kilpailuineen on yleisölle ilmainen. Talutusratsastukseen pääsee kahdella eurolla kierros.

Kaivarissa nähdään useiden lajinäytösten lisäksi kilpailuita: Kaivopuisto Grand Prix, islanninhevosten passijuoksukilpailu, ponien esteratsastuskisa sekä ravureiden Cityravit. Näytöksissä esitellään mm. lännen-, kenttä- ja matkaratsastusta sekä vikellystä ja raviratsastusta. Kiehtovista uusista lajeista esittelyssä ovat vauhdikas ratsastusjousiammunta ja polocrosse sekä taiturimainen working equitation.

Väkevät työhevoset esittelevät voimiaan omassa näytöksessään, ja ratsuväen uljaista perinneratsukoista voi edetä historiaan, ritariaikojen hurjaan turnajaisnäytökseen. Kansallishevosemme suomenhevonen esittäytyy Kaivarissa useassa roolissa, ja sunnuntai on sen erityinen juhlapäivä. Kouluratsastuksessa on luvassa mm. suomenhevosten kaksintanssi, Pas de Deux.

Kaikenikäiset pääsevät kokemaan hevoset Kaivarissa monin aistein. Poneja ja hevosia pääsee halaamaan, rapsuttamaan ja ottamaan niiden kanssa selfien. Kepparit ovat vauhdissa Suomen suurimmalla areenalla.
Alueelta löytyy molempina päivinä kattavat ravintolapalvelut, expo-alue näytteilleasettajineen, kotieläinpiha, kärryajelua, Kaivari-brunssit lähialueiden ravintoloiden kanssa, virkistysalue, VIP-alue ja paljon muuta.

Tapahtuma on massiivinen: paikalle tulee 100 hevosta, 300 vapaaehtoista, 900 tonnia hiekkaa ratsastuskenttää ja ravisuoraa varten, 150 bajamajaa ja paljon muuta. Paikalle odotetaan 30 000 kävijää.

Muistilista onnistuneelle viikonlopulle:
Majoitukset etuhintaan Scandic Paasi -hotellissa, varaus 6.5. mennessä
Hevoset Kaivarissa -brunssit la ja su, varaus 11.5. mennessä
Hevoset Kaivarissa -gaala lauantaina, illalliskorttien varaus 10.5. mennessä

Hevosalan järjestöt osallistuvat itsenäisyyden juhlistamiseen yhteisellä Mahdollisuuksien hevonen -kokonaisuudella, joka on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Projektin koordinoinnista vastaa Hippolis. Suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana Suomen Ratsastajainliitto, Hippolis – Hevosalan Osaamiskeskus ry, Suomen Hippos ry, Suomen Hevosurheilumuseo ry, Suomenhevosliitto ry, Hevosopisto Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry, Suomen Hevosurheilulehti Oy, Vermon ravirata Oy, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry ja Satakunnan Hevosjalostusliitto ry. Lisätietoa: LINKKI