SRL

Kerro kaverille:
05.04.2017

Keppareista kouluratsastukseen, ritareista ravureihin
– Kaivopuistoon rakentuu hevosmaailma

Toukokuun kolmas viikonloppu Helsingin Kaivopuistossa on kaikkea muuta kuin tavanomainen. Hevoset valtaavat Helsingin ytimen, kun Hevoset Kaivarissa-tapahtuma tuo Kaivopuistoon sata kavioeläintä ja runsaasti yleisöä. Koko perheen ilmaistapahtumaan odotetaan ainakin 30.000 kävijää 20.-21. toukokuuta.

Jättimäisessä hevostapahtumassa on jokaiselle jotakin. Hevoset ovat mukana nähtävinä, kuultavina ja koskettavina monessa roolissa. Paikalla on rotujen koko kirjo sievistä miniatyyrihevosista Suomen todennäköisesti suurimpaan hevoseen, percherontamma Ullaan.

Perheen pienimmät pääsevät kirmaamaan Suomen suurimmalle keppihevosareenalle ja hellimään kotieläinpihan kavereita. Isommille on tarjolla mm. mittava expo, lajinäytöksiä ja kilpailuja. Paikalla viihtyy koko pitkän päivä kattavien ravintolapalveluiden katveessa.

AG-Tallin vikeltäjiä mediatialisuudessa Vermon raviradalla, hevonen Kaladins, kuva SRL Sonja Holma.

Hevoset Kaivarissa -tapahtuma rakennetaan yhteisvoimin hevosalan järjestöjen ja kolmensadan vapaaehtoisen kanssa. Rakentamiseen tarvitaan muun muassa kolme kilometriä aitaa, 3.000 neliömetriä telttoja, vajaat 1.000 tonnia hiekkaa ja 120 bajamajaa.

- Ratsastuskenttiä ja ravisuoraa varten ajetaan yhteensä sata kuorma-autollista hiekkaa. Kaivarissa rakennuspäiviä on ainoastaan neljä ja valmista infraa ainutlaatuiselle tapahtumalle ei ole, tapahtumajohtaja Mikko Luhtala kuvailee jättiurakkaa.

Hevoset hurmaavat Kaivarissa sadoin tavoin

Ratsastuksen ja raviurheilun lajit esittäytyvät sadan hevosen voimin, ja luvassa on kilpailuja sekä näytöksiä. Tärkeä osa tapahtumaa on myös se, että yleisö pääsee lähelle hevosta: harjaamaan, taputtamaan tai ottamaan selfien hevosen kanssa. Luvassa on myös mm. talutusratsastusta ja kärryajelua kaikenikäisille.

Suomen suurimmalle keppihevosareenalle pääsee vauhtiin, vaikkei olisi ennestään omaa kepparia. Hevosalan järjestöt ovat keränneet keppihevosia pitkin kevättä Kaivarin tapahtumaa varten. Viikonlopun jälkeen keppihevoset saavat uudet omistajat ja hoitajat Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry:n kautta.

- Usein keppariareenoilla on kilpailuja, mutta Kaivarissa on ns. open track eli rata on avoin vapaalle hyppäämiselle, Mikko Luhtala täsmentää.

Kaivarissa nähdään useita kilpailuja, kuten ratsastuskoulujen välinen esteratsastuskilpailu, islanninhevosten passijuoksu sekä ravureiden Cityravit. Näytöksissä esitellään mm. lännen-, kenttä- ja matkaratsastusta sekä vikellystä ja raviratsastusta. Kiehtovista uusista lajeista esittelyssä ovat vauhdikas ratsastusjousiammunta ja polocrosse sekä taiturimainen working equitation.

Väkevät työhevoset esittelevät voimiaan omassa näytöksessään, ja ratsuväen uljaista perinneratsukoista voi edetä historiaan, ritariaikojen hurjaan turnajaisnäytökseen.

Kansallishevosemme suomenhevonen esittäytyy Kaivarissa useassa roolissa, ja sunnuntai on sen erityinen juhlapäivä. Kouluratsastuksessa on luvassa mm. suomenhevosten kaksintanssi, Pas de Deux.

Tapahtumaan tulee myös kymmeniä eri hevosalan toimijoita esittelemään toimintaansa.


AG-Tallin vikeltäjiä

Esimakuna upea vikellysryhmä
laukkaavan ratsun selässä

Sipoolaisen AG-Tallin vikeltäjäryhmä esiintyi keskiviikon mediatilaisuudessa Vermossa antaen huikean näytteen voimistelutaidoistaan Kaladins-ruunan selässä. Valmentaja ja juoksuttaja Anni Järvelän ohjauksessa raviradalla joukkuevikellystä esittelivät Jessica Laxen, Maija Tissarinen, Sofia Wrede, Roosa Männistö, Roosa Halla, Vilma Männistö ja Jesse Liukkonen.

- Vikellyksessä yhdistyvät hevoset ja voimistelu. Se on kilpalajina todella vaikeaa, ja onnistuessaan näyttää erittäin hienolta. Jatkamme perjantaina Ruotsiin kilpailemaan kansalliseen kahden päivän kansallisiin kilpailuihin kahden joukkueen voimin. Joukkueemme ovat todella motivoituneita ja halu treenata on mielestäni parasta lahjakkuutta.

AG-Tallin vikeltäjät nähdään esiintymässä myös Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa.

- Yritämme tuoda esille, miten kiva laji, kilpalajin ohella hyvä harrastus, meilläkin on aikuisten ja pienten lasten ryhmiä. Tämä on monipuolista hevosharrastamista, johon jää helposti koukkuun.

Kookas ja voimakas Kaladins 176 cm korkea, ja se on vikellyshevosena kaikin herrasmies, jolle käy kaikki. Vikellyksen vastapainona se toimii myös koulu- ja maastoratsuna sekä hyppää pieniä esteitä.


Näin hienoa menoa on mm. luvassa kaivariin.Köppinen, vuoden 2014 ravikuningas, osasi myös arvostaa Kaivarin kiinnostavaa ohjelmaa.

Hevoset Kaivarissa -tapahtuman ohjelmaa

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Alueelta löytyy molempina päivinä kattavat ravintolapalvelut, expo-alue näytteilleasettajineen, kotieläinpiha, kärryajelua, talutusratsastusta, Kaivari-brunssit lähialueiden ravintoloiden kanssa, virkistysalue ja paljon muuta.

Lauantai 20.5. klo 10-20

Näytöksiä:

- Kouluratsastusta
- Vikellystä
- Matkaratsastusta
- Kenttäratsastusta
- All around -lännenratsastusta
- Valjakkoajoa
- Ratsastusjousiammunta
- Polocrosse
- Ratsuväen perinneratsukot
- Työhevosyhdistys
- Monte eli raviratsastus

Kutsukilpailut:

- Ponien esteratsastuskilpailut
- Ratsastuskoulujen välinen esteratsastuskilpailu
- Lämminveristen Cityravit

Sunnuntai 21.5. klo 9-17

Suomenhevosen merkitys Suomelle on kiistatta mittaamattoman arvokas. Suomenhevonen täyttää tänä vuonna 110 vuotta, ja kotimaista rotua juhlistaen Hevoset Kaivarissa -tapahtumaan on sunnuntaille teemoitettu enemmän suomenhevosohjelmaa.

Näytöksiä

- Kouluratsastus
- Vammaisratsastus
- Working equitation
- Turnajaiset
- Ratsuväen perinneratsukot

Kutsukilpailuja

- Suomenhevosten estekilpailu
- Suomenhevosten Cityravit
- Islanninhevosten passijuoksukilpailu
- Esteratsastuksen Kaivopuisto GP

Tapahtumaa voi seurata Facebookissa ja Twitterissä sekä muilla kanavilla aihetunnisteilla #hevosetkaivarissa #cityravit #suomi100

Hevoset Kaivarissa:http://www.hevosetkaivarissa.fi/ ja www.facebook.com/hevosetkaivarissa

AG-Tallin kotisivu: http://www.ag-talli.fi/
Juhlavuosi: http://www.hippolis.fi/juhlavuosi
Päätapahtumia 2017: http://hippolis.fi/juhlavuosi/paatapahtumia/

Hevosalan järjestöt osallistuvat itsenäisyyden juhlistamiseen yhteisellä Mahdollisuuksien hevonen -kokonaisuudella, joka on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Projektin koordinoinnista vastaa Hippolis. Suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana Suomen Ratsastajainliitto, Hippolis – Hevosalan Osaamiskeskus ry, Suomen Hippos ry, Suomen Hevosurheilumuseo ry, Suomenhevosliitto ry, Hevosopisto Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry, Suomen Hevosurheilulehti Oy, Vermon ravirata Oy, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry ja Satakunnan Hevosjalostusliitto ry. Lisätietoa: LINKKI