SRL

Kerro kaverille:
24.03.2017

Huippunimitys: Maria Collianderista kouluratsastuksen viiden tähden kansainvälinen tuomari

Kansainvälinen Ratsastajainliitto, FEI, julkisti tänään perjantaina tiedon, että helsinkiläinen Maria ”Mascha” Colliander on ylennetty korkeimman tason kansainväliseksi tuomariksi kouluratsastuksessa. Hän on lajin Suomen ensimmäinen nykysysteemin viiden tähden tuomari. Aiemmin vastaavan tason tuomareita nimitettiin O- eli olympiatason tuomareiksi.

- Tämä on ilo, kunnia ja suuri vastuu, joka tekee nöyräksi. Minut on nyt katsottu riittävän taitavaksi, se on aivan huikeaa ja tehtävä itsessään on suuri. Meillä, jotka emme tule kouluratsastuksen ydinmaista, kuten Saksasta ja Hollannista, ura käynnistyy aina hitaammin. Tämä on hieno tunnustus myös suomalaiselle kouluratsastukselle, Colliander toteaa.

Maria Colliander ja Blomman, kuva Terhi Paavola.

Samaan aikaan merkittävän korotuksen sai 6 tuomaria, ja nyt korkeimman tason tuomareita on maailmassa kaikkiaan 36. Muut nimityksen saaneet ovat Janet Foy (USA), Francisco Guerra Diaz (ESP), Irina Maknami (RUS), Raphaël Saleh (FRA) ja Maria Schwennesen (AUS).

Ylennykset astuvat voimaan 1. heinäkuuta, ja tuomarit saavat sen jälkeen arvostella kouluratsastusta myös olympialaisissa sekä senioreiden MM- ja EM-kilpailuissa. Collianderilla on vankka kokemus muista arvokisoista, mm. nuorten kouluhevosten MM-kilpailuista, joissa hän arvostelee tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

- Parhaimmillaan kouluratsastus on kahden huippu-urheilijan saumatonta yhteisymmärrystä - atleettisuutta, pehmeyttä ja suorittamisen iloa. Upeaan suoritukseen eläytyy mukaan, se nostaa tunteet pintaan, Colliander sanoo.

- Kun aloitin kansainvälisen tuomariurani, mentorini oli britti Domini Morgan, todellinen grand old lady. Hänen mottonsa kuului, että tuomarin on oltava aina hevosen puolella, ratsastuksen pitää olla korrektia, harmonista ja hevosystävällistä. Tästä ohjenuorasta olen pitänyt kiinni.

Tie kansainväliseksi tuomariksi kestää vuosia, ja eteneminen uralla perustuu osaavaan tuomarityöskentelyyn ja kouluttautumiseen.

- Joskus 1980-luvun loppupuolella silloinen merkittävä tuomari ja ratsastuksenopettaja Pertti Paloheimo, sanoi että minun ja Kainun (puoliso Jorma Kainulainen, kansallinen GP-tason tuomari) täytyy tulla tuomarikurssille. Olen aina ollut äärettömän kiinnostunut kouluratsastuksesta, mutta minulla ei ole ollut suurta halua kilpailla itse, ja olen ajatellut, että tämä on oma panokseni tälle urheilulle.

- Myöhemmin kyllä kilpailinkin La Bellalla Inter I-tasolla asti, ja samalla kehityin myös paremmaksi tuomariksi. Kun perehdyin syvällisemmin ratsastukseen, samalla ymmärsin miksi tämä laji on niin haastava, opin arvostamaan onnistunutta suoritusta ja näkemään sen, mikä ratsukossa on hyvää pelkkien virheiden sijaan.

Colliander arvostelee tänä viikonloppuna Ypäjän kolmen tähden kilpailuissa. Seuraava etappi on pääsiäisenä Wienissä, minkä jälkeen kalenteri onkin täynnä kilpailuja ja huippuratsastusta.


FEI Update - 24 March 2017

DRESSAGE

New 5* Dressage Judges

Six FEI 4* Dressage judges from Australia, Finland, France, Russia, Spain and the USA have been promoted to 5* status, the highest rank, by the FEI Dressage Technical Committee. The promotions, which will come into effect on 1 July 2017, will allow the judges to officiate in the future at major FEI Dressage events, such as FEI World Cup™ Dressage Finals, FEI Championships at Grand Prix level, FEI World Equestrian Games™, and the Olympic Games.

The list of the new 5* Dressage judges is:

Maria Colliander (FIN)
Janet Foy (USA)
Francisco Guerra Diaz (ESP)
Irina Maknami (RUS)
Raphaël Saleh (FRA)
Maria Schwennesen (AUS)


These promotions will bring the number of 5* Dressage judges to 36.

The FEI would like to congratulate all the Judges on their promotion and wish then much success in their continued judging careers. The sport of Dressage is growing and these appointments reflect its global development and appeal.