SRL

Kerro kaverille:
21.05.2017

Juhlatunnelmaa gaalaillassa

Hevoset Kaivarissa -tapahtuman iltagaala keräsi toistasataa ihmistä Kaivohuoneelle lauantai-iltana. Onnistuneen tapahtuman ilta oli mahtava ja huutokaupassa saatiin kerättyä tuloja Suomen Hevosurheilumuseolle ja hevosurheilun nuorisotoimintaan sekä ravi- että ratsastuspuolelle.

Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall kohotti gaalassa maljan yhteistyölle Suomi 100 -hengen mukaisesti. Hevosalan ravi- ja ratsupuolen puolitoista vuotta sitten alkanut Kaivarin tapahtuman yhteistyö palkittiin upealla kelillä, onnistuneilla esityksillä ja valtavalla yleisömenestyksellä. Tapahtuma houkutteli lauantaina peräti 20.000 kävijää.

Sundwall ehti piipahtaa myös kepparialueella hyppäämässä parin okserin ja muurin yli. Suomalaisten valtaisa keppariharrastus on herättänyt runsaasti kansainvälistä mediahuomiota, joten myös CNN ikuisti Sundwallin hypyt.

Sundwall iloitsi erityisesti pienten lajien, kuten polocrossen, vikeltäjien ja matkaratsastuksen saamasta näkyvyydestä. Pienet lajit saavat harvoin esiintyä näin valtavalle katsojamäärälle.

Gaalassa huutokaupattiin Suomen urheilun lähettilään, Pohjoismaiden voitokkaimman ja Euroopan toiseksi menestyneimmän raviohjastajan Jorma Kontion ajopuku.


Huutokaupan juontajat ratsu- ja ravipuolen tunnetut juontajat Teemu Ahtee ja Lauri Hyvönen ahkeroivat Kaivarissa aamusta iltaan ja kertoivat yhteistyön sujuneen hienosti, sillä molemmat ovat juontajina samalla aaltopituudella.Teemu Ahteelle yksi lauantain elähdyttävimmistä hetkistä oli päivän ensimmäinen ravistartti, joka vauhdikkuus ja intensiteetti tekivät juontajaan valtavan vaikutuksen.


Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtajalle Laura Airaksiselle Kaivaripäivä konkretisoi unelman, joka tapahtuman suunnittelijoilla oli mielessään: ravi- ja ratsupuoli onnistuivat yhdessä rakentamaan näyteikkunan hevosalan monipuolisuuteen. Kaivarin myötä hevosalan toimijat tulivat pois siiloistaan ja hankkivat yhteistyöllä koko hevosalalle lisää vaikuttavuutta.

Yksi Airaksisen päivän hellyttävistä kohokohdista oli kuulemansa pienen kaupunkilaispojan innostunut huudahdus: ”isä, näin elävän traktorin”.

Hevoset Kaivarissa –tapahtuman johtaja Mikko Luhtala huusi itselleen Unikulman moottoroidun sängyn, joka tulee tarpeeseen uuteen kotiin. Luhtala oli päivästä innoissaan ja kannustaa jatkamaan ravi- ja ratsupuolen yhteistyötä. Koska molemmissa urheilulajeissa partnerina on hevonen, on lajeilla runsaasti yhteisiä intressejä ja yhteistä edunvalvontaa.

Suomen hevosurheilumuseon johtaja Juha Erola kertoi suomenhevosen juhlavuoden poikineen valtavasti kyselyjä suomenhevosen historiasta. Erola iloitsi huutokaupan annista, sillä historian tuntemus edistää hevosalaa muistuttamalla jatkumoista sekä vanhoista kokemuksista ja viisauksista. Moni Kaivarissakin nähty hevosalan tuote on itse asiassa kokenut renessanssin historiasta. Esimerkiksi hevossaunan terveysvaikutukset on tunnettu jo pitkään. Hevosia saunotettiin taannoin esimerkiksi metsäsavotoissa ja rintamalla.

Erola myös vinkkasi, että Ypäjällä sijaitsevassa Hevosurheilumuseossa on Euroopan paras kokoelma keisarillisen Venäjän hovitallien aikaisia hevosurheiluvarusteita, sillä hevosurheilu laukka-, ravi- ja vikellyskisoineen oli Venäjällä korkeatasoista.

Vermon toimitusjohtaja, ratsastajataustainen Piia Blom-Johansson kertoi Kaivarin tapahtuman olleen eräänlainen ponnahduslauta myös Kuninkuusraveille, sillä ravien Kaivarin osasto oli lauantaina vilissyt uusia asiakkaita, joilla ei ole aiempaa ravikokemusta.

Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen osti huutokaupasta ranskalaisen ohjastajataituri Matthieu Abrivardin nimikirjoituksella ja Suomen lipulla sonnustetun kypärän, jota Abrivardi käytti ohjastaessaan suomenhevosuuna Pireuksen neljännelle sijalle Pariisin Vincennecesin radalla vuoden 2017 kylmäverilähdössä.

Uudenmaan Eskadroonan Jan Andersson, Heikki Kela ja Matti Vahla edustivat Kaivarissa ratsuväkeä. Eskadroonan mukana saapuneet suomenhevostammat Pirveliini ja Hessin Emilia houkuttelivat ympärilleen sankat joukot ihailijoita ja hoitivat tilaisuuden suokin suvereenisuudella, vaikka osallistuivatkin ensimmäistä kertaa suureen yleisötapahtumaan.

Kenttäratsastaja Minna Leppälä osti huutokaupasta kavionkestävästä materiaalista valmistetun Harvian hybridihevossaunan.

Hevoset Kaivarissa – gaalaillallinen & hyväntekeväisyyshuutokauppa kokosi Kaivohuoneelle runsaat sata ravi-ja ratsupuolen juhlavierasta. Illan tuotto, 8850 euroa, lahjoitettiin Suomen Hevosurheilumuseolle ja hevosurheilun nuorisotoimintaan ravi- että ratsastuspuolella.

Gaalaillan ja huutokaupan emäntä Tiina Ignatius iloitsi onnistuneesta iltatilaisuudesta. Ignatiukselle Kaivaripäivän mieleenpainuvin hetki oli finaaliin päässeen ravuri Zoltanin valmentajan tunteikas haastattelu, jossa kulminoitui Kaivarin tapahtuman merkitys myös raviurheilun näkyvyydelle.

Tekstit: Riitta Kosonen

Kuvat: Anu Leppänen