SRL

Kerro kaverille:
03.09.2012


Katja Karjalainen sekä mitalistit 1B ryhmän vapaaohjelmassa Pepo Puch keskellä ja Lee Pearson oikealla, kuva FEI / Liz Gregg

Katja Karjalainen ja Rosie hopealle Lontoon paralympialaissa

Katja Karjalainen voitti Lontoon paralympialaisissa hopeaa vammaisratsastuksessa hevosellaan Rosie. Karjalaisen uran ensimmäinen paralympiamitali tuli 1b-ryhmän vapaaohjelmassa musiikilla ennätystuloksella 74,250 prosenttia maksimipisteistä.

Kultaa voitti aiemmin kenttäratsastuksessa olympiatasolla kilpaillut itävaltalainen Josef ”Pepo” Puch hevosella Fine Feeling huimalla 79,15 prosentin tuloksella. Karjalainen löi yhdeksänkertainen paralympiakultamitalistin britti Lee Pearsonin hevosella Gentleman vain viiden sadasosaprosentin turvin.

Katja Karjalainen ja Rosie, kuva Suomen Paralympiakomitea / Maiju Torvinen.

- Yleisö taputti jo kun menimme areenalle ja Elli (Rosie) todella heräsi henkiin. Ajattelin vaan, että päästäkää Elli irti, että pääsemme raviin. Riskillä menin radan, minulla ei ollut mitään menetettävää. Nyt on viimeinen hetki korjata ja näyttää, mitä olemme kotona treeneissä tehneet, kuvaili mäntsäläläinen Karjalainen tunnelmiaan Lontoossa.

Ilta-auringon laskiessa suomalaisratsukko lähti viimeisenä radalle täyden katsomon edessä. Karjalaisen kasvoilta paistoi ilo ja Rosie liikkui pirteästi ja eteenpäinpyrkivästi.

- Kun Katja ratsasti ulos areenalta, jäin odottamaan pisteitä. Kun kakkossija lävähti ruutuun, ei sitä voinut uskoa. Ei Katjakaan uskonut, kun hänelle sen juoksin kertomaan. Sen jälkeen itkumäärästä ei meinannut tulla loppua, kuvaili hopeahetkeä joukkueenjohtaja ja maajoukkuevalmentaja Arto-Pekka Heino.

Karjalainen käytti vapaaohjelmassaan tuttua Muumi-teemaa. Musiikista oli apua myös valmisteluissa, sillä aamulla Karjalaisella oli ongelmia löytää kisavirettä.

- Aamulla oli ihan ontto olo. Ei minkäänlaista tunnetta mihinkään suuntaan. Konsultoin jopa urheilupsykologia. Hän antoi viimeiseksi ohjeeksi kuunnella sitä Muumia, ja se auttoi.

Suorituksen alkaessa Karjalainen koki vielä kauhunhetkiä, kun avustaja Tanja Takkula käytti ensimmäistä kertaa huudon sijaan pilliä antaessaan Karjalaiselle radalla merkkejä.

- Kun Tanja puhalsi pilliin, en kuullut yhtään mitään. En kuullut suorituksen aikana yhtään ainutta vihellystä. Musiikki meni niin yhteen pillin äänen kanssa, että se peitti vihellyksen. Ajattelin, etten voi tehdä muuta kuin heittäytyä musiikin mukaan. Se ohjasi minua tarkkaan laaditussa ohjelmassa, Karjalainen sanoi.

Hopeamitali tuntui kaulassa painavalta ja isolta.

- Se on kuin juomalasin alunen. Tokko kiloa, mutta painava. Haluan kiittää tiimiä, kotijoukkoja ja kaikkia kannustajia, lähetti kiitollinen Karjalainen terveisiä Suomeen.

Jaana Kivimäki ja Grivis pistesijalla - seitsemäs

Suomalaismenestystä kuninkaallisessa Greenwich Parkin ratsastuskeskuksessa täydensi paralympialaisten ensikertalaisen Jaana Kivimäen onnistuminen Grivis-ratsullaan. Kivimäki teki ehjän, onnistuneen ohjelman Titanic-elokuvamusiikin siivittämänä. Tuomarit palkitsivat ohjelman 68,7 prosentin tuloksella, ja Kivimäki sijoittui seitsemänneksi.

- Heti kun musiikki alkoi soida, Grivis muuttui kevyeksi ja rauhalliseksi. Teimme erittäin tasaisen radan, mikä on meille harvinaista. Pysyin musiikissa hyvin mukana ja nautin suorituksesta. Olen todella tyytyväinen. Suoritus ei olisi voinut mennä paremmin, kouvolalainen Kivimäki kertasi.

Jaana Kivimäki ja Grivis, kuva Suomen Paralympiakomitea / Maiju Torvinen.

Kivimäki mietti jo lopettavansa kilpauransa Lontoon jälkeen, mutta sai onnistuneesta kisamatkastaan niin paljon lisäpotkua, että suuntaa jo kohti Rio de Janeiroa.

- Lapset sanoivat, että voisin jo lopetella Lontoon jälkeen, koska reissaan heidän mielestä liikaa. Nyt on kyllä niin mieletön fiilis. Ei olisi voinut mennä kisareissu paremmin, kuvaili aiemmin päivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistön tavannut ja siitä vielä lisäpotkua suoritukseensa saanut Kivimäki kuvaili tunnelmiaan.

Kuusinkertainen olympiaratsastaja Kyra Kyrklund tarjosi joukkueelle apuaan ennen kilpailuja ja oli myös auttamassa paikanpäällä lauantaina. Ratsukoiden menestys oli Kyrklundille mieleen.

- Todella hienoa. Vaikka vammaisratsastus on erilaista kuin meidän lajimme, ovat perusasiat samat. Katja pärjäsi tasaisuutensa ja hyvien hermojensa avulla. Jaana ja Grivis esiintyivät hienosti, mutta hänen täytyy vielä kisata isoja kisoja, jotta tuomarit oppivat hänet tuntemaan. Griviksellä on kivat liikkeet ja se on tasainen, ratsukko olisi kuulunut korkeammille sijoille, Kyrklund totesi.

Greenwich Parkissa nähtiin hienoa urheiluhenkeä

Vammaisratsastusta seurasi Greenwich Parkissa täysi katsomollinen yleisöä. Ulkoareenalla suorittaneiden ratsukoiden turvallisuus pyrittiin takaamaan yleisön tarkalla ohjeistamisella. Ratsastajat kertoivat etukäteen, saako heidän suorituksensa jälkeen taputtaa. Aplodeja sai antaa vasta, kun hevonen oli suorituksen jälkeen avustajan talutuksessa. Areenalla sai myös olla haluttaessa olla toinen hevonen suorittavan hevosen seurana.

Ib-ryhmässä ratsukot esittävät koululiikkeitä käynnissä ja ravissa. Ratsastajat ovat pääasiassa pyörätuolin käyttäjiä. Huononäköisenä Karjalaisella on avustaja, joka ilmoittaa huutamalla ratsukon sijainnin kouluradalla.

Lontoon paralympialaisissa nähtiin hienoa urheiluhenkeä ja muiden huomioimista. Suomen joukkue sai ensin itse apua ja tukea monilta joukkueilta ja tapahtuman järjestäjiltä, kun Karjalaisen Rosie ei rivin aiheuttaman lievän tulehduksen vuoksi läpäissyt ensimmäistä eläinlääkäritarkastusta. Suomen vuoro auttaa tuli, kun Meksikon joukkueen II-ryhmän ratsastajalla Fernando Figueroa Romero oli suuria vaikeuksia ratsunsa Uwannabeminen kanssa. Kivimäen avustaja Sini Vähä-Konka ratsasti villiä hevosta perjantaina ja verrytteli sitä sääntöjen mukaisesti lauantaina ennen ratsukon suoritusta.

Iso-Britannialla joukkuekultaa

Joukkuekilpailussa Iso-Britannia vei sunnuntaina kultaa uudella ennätyksellä 468,817 prosenttia maksimipisteistä. Saksa oli hopealla 440,970 prosentin tuloksella. Joukkuekilpailun ensikertalainen Irlanti oli yllättäen pronssilla ja otti samalla ensimmäisen paralympiamitalinsa 428,313 prosentin tuloksella. Hollanti jäi neljänneksi vain puolen prosentin (428,253) erolla. Joukkuekilpailuun osallistui 16 maata, ja joukkueiden ratsukot olivat eri ryhmistä.

Tulokset 3.9.
Ib-ryhmä, henkilökohtainen vapaaohjelma. Lähti 15.
1) Josef Puch/Fine Feeling, AUT 79,150 %
2) Katja Karjalainen/Rosie, FIN 74,250
3) Lee Pearson/Gentleman, GBR74,200
4) Joann Formosa/Worldwide PB, AUS 73,700
5) Jonathan Wentz/Richter Scale, USA 73,000
…7) Jaana Kivimäki/Grivis, FIN 68,700

Täydet tulokset: http://www.paralympic.org/

Tulokset 2.9.
Joukkuekilpailu
1) Iso-Britannia 468,817 %
2) Saksa 440,970
3) Irlanti 428,313