SRL

Kerro kaverille:
18.04.2017

Tiedote: Kyrkslätt Idrotsförening rf

KyIF Talent toi Pether Marknen Kirkkonummelle

KyIF Talentissa lapset ja nuoret osallistuvat varsinkin alussa sekä koulu että estetunneille, ja valmennusten väliin mahtuu yhteisiä teoriatuokioita näitä tukemaan. Kotivalmennuksessa tai ratsastuskoulun tunneilla tehdään perustyö, Talentiin kokoonnutaan verkostoitumaan, jatkamaan näitä perusoppeja ja vahvistamaan niitä. Joka valmennuksessa käydään myös läpi ollaanko kisattu. Ohjelma toimii marras-huhtikuussa minkä jälkeen suurin osa kiertää kisoja ja keskittyy kotivalmennukseen. Myös ratsastuskouluoppilaat osallistuvat aktiivisesti kotikisoihin sekä koulu että estepuolella.

KyIFin Talent ohjelma toi Peter Marknerin huhtikuun alussa Kirkkonummelle Ratsutila Wiknerille

KyIF Talentin valmennusvuoden kohokohdaksi on väistämättä muodostunut ns. huippuviikonloppu. Alkukeväästä, kun valmennusryhmien dynamiikka pelaa ja kaikki muu säätö on voitettu, on todella antoisaa yhdessä jännittää ja toteuttaa valmennusviikonloppu jonkun kansainvälisen valmentajan vetämänä. Bo Bak Andersen Tanskasta on käynyt luonamme useampana vuonna, ja hiljaisena taustatukena kannustanut meitä todella paljon Talent ohjelman kehittämisessä. Hänelle lähetämme aina sähköposteja miten tytöt edistyvät, kun joku saa jonkun kvaalin tai kun joku saa uuden hevosen. Parhaimpia hetkiä ovat ne, kun Talenttiperheet verkostoituvat ja tietotaito siirtyy perheeltä toiselle. Niistä hetkistä iloitsemme paljon. Yleensä sähköposteihin eivät gurut paljon vastaile, mutta tiedämme konseptin kiinnostavan Bota ja lähetämme kuitenkin viestejä. Bo Bak painottaa hauskanpidon merkitystä pienten lasten oppimisessa. Yhdessä Talentilaisten kanssa olemme pohtineet miksi hakeudutaan tallille, miksi tallilla viihdytään, mistä unelmoidaan. Olemme pohtineet myös edellytyksiä edetä ratsastuksen uralla omista lähtökohdista huomioiden perhe, koulu, hevoset, opetus ja kaikki muu mikä kokonaisuuteen vaikuttaa. Oman ratsastusarjen ja valmennuskuvion avaaminen yhdessä vanhempien ja kokeneen valmentajan kanssa on antoisaa, ja Bo Bakin osallistuminen meidän Talentiin on rohkaissut lasten vanhempia etenemään ja hankkimaan sopivampia sekä hevosia että vaihtoehtoisia valmennusratkaisuja.

En tiedä miksi Pether Markne suostui tulemaan vetämään tämän vuotista huippuviikonloppua, mutta varmaan tietty soittosinnikkyys, sähköpostit, ruotsinkielen kommunikointi ja mielenkiintoinen Talent ohjelmamme sai hänet suostumaan. Neljän vuoden kokemuksella pystyin kertomaan, että KyIF Talent vie nuoria eteenpäin ja vanhemmat ovat hyvin mukana asiassa, että teemme kovasti työtä valmennusten välissä ja ratsastuskoulusta nousee ohjelmaan uusia innokkaita, määrätietoisia ratsastajia sitä mukaan kun toisesta päästä saamme heitä ulos valmennustalleille ja kilpakentille. Halusimme huippuviikonloppua varten valmentajan joka pystyisi pitämään sekä koulu- että estevalmennusta, ja joka toisi meille hyvää perusratsastusta huomioiden hevosen, ja kiteyttämään perheille teoriassa sitä filosofiaa ja ajatusta mitä Pether Markne edustaa.

Teoriatunnilla Petherin kanssa. Kuva Vuokko Pallonen.

Teoriaa varten olin ostanut muutaman Petherin kirjoittaman kirjan "Hästens grundarbete", jota hän esitteli samalla pohdiskellen ääneen omaa tietään huippuratsastajaksi ja valmentajaksi. Tulemalla meidän nuorten ratsastajien eteen puhumaan hän halusi selvästi viestittää, että hänkin on aloittanut ihan samalla tavalla. Ratsastajan tie huipulle on kovaa työtä, oikeitten asioitten hakemista ja tekemistä, sitoutumista, nöyryyttä ja myös sattumuksia, oikeita ihmisiä ja hevosia oikeaan aikaan. Ainaista kyseenalaistamista: olenko tarpeeksi hyvä, teenkö oikeita asioita, turhautumista, perus/perus/perusratsastusta ja miljoonia toistoja.

Yhdessä mietittiin myös jännittääkö huippuratsastajaa, mistä löydetään malttia perustyöskentelyyn, edetäänkö liian hitaasti/liian nopeasti, miten sosialinen media vaikuttaa meidän mielialaan, ja voisiko siitä mahdollisesti saada myös tukea. Mehän koko ajan tunnemme painetta ja jännitämme erillaisia tilanteita, se ei liity pelkästään kilpailemiseen. Olin itse ollut niin hermostunut hakiessani hänet kentältä, että oli pakko kertoa se hänelle heti tavatessa. Kun Pether sitten ennen teoriaesityksen alkua sanoi jännittävänsä esitystä ajattelin että tässä samassa veneessä ollaan. Tuntui aika hassulta kertoa, että ei tässä mitään, turvassa olet, koska kaikki nämä kanssaihmiset täällä ovat todella ystävällisiä ja odottavat kovasti juuri sinua. Yksi junnuista sitten ottikin esiin, että osaa tytöistä jännittää Marknen kanssa ratsastaminen ihan hirveästi, niin mitä hän ajattelee siitä? Siis ”samassa veneessä ollaan kaikki”.

Teorian teemaksi muodostui lähinnä itsepohdiskelu. Jos olimme odottaneet, että Pether Markne tulee kertomaan meille miten meidän pitää toimia, olimme täysin väärässä. Hänhän odotti meidän koko ajan kyseenalaistavan, analysoivan ja löytävän itse itsestämme ja hevosistamme vastauksia. Jännittävää oli myös se, että kun hän käytti esimerkkejä, niin yleensä hän toi ne esiin siten mitä hän oli oppinut valmennettaviltaan eikä toisinpäin.

Marknen filosofiasta sisäistin:
* Että kärsivällisyys kasvaa iän myötä, mutta sitä voi harjoitella jo nuorempana.
* Että hevoselämä ja valmentautuminen voi olla niin intensiivistä että helposti unohtaa asettaa hevostelun oikeisiin mittasuhteisiin, sulkeudutaan kuplaan johon sisällytetään vain hevosihmiset ja hevoset.
* Että kun joutuu niin paljon ponnistamaan ja haastamaan itseään vaikeitten asioitten kanssa niin helposti unohtaa kiireessään kysyä onko perusjutut kunnossa. Petherillä oli lukuisia esimerkkejä siitä, miten ongelmia oli lähdetty hakemaan liian korkealta tasolta, kun niitten ratkaisu löytyikin perusratsastuksesta, ja kun sen sai korjattua niin vaikeatkin asiat sujui.
* Että kilpailumenestys on ihanaa, mutta arjen sujuminen harjoittelussa ja kehityksen löytäminen askel askeleelta on niin paljon paljon tärkeämpää.
* Että koko ajan pitää asettaa itselleen kysymyksiä. Kysymyksiä siitä mitä teen, miltä hevoseni tuntuu, onko hevoseni energinen, onko hevoseni suora, jos muunnan tehtävää miltä hevoseni tuntuu? Sisäpohje ulkotuki!
* Ja tärkeintä kaikessa: itseensä uskominen, joskus valmentajalla ei ole vastausta, vaan ne löytyvät ratsastajalta.
Hevoset ovat uskomattomia - hästen är ett fantastiskt djur - förmänskliga den inte

Miten toteutimme ratsastuksen

Ratsastusryhmiä oli lauantaina kuusi, ja sunnuntaina peräti kahdeksan. Valtava urakka siis, yksityiset kahtena päivänä ja ratsastuskoulu yhtenä. Jokainen oli saanut etukäteen toivoa osallistuuko este tai koulupuolelle. Opimme että ratsastuskerran suunnittelu alkaa jo verryttelystä. Älä stressaa vaan anna verryttelylle aikaa! Suunnittele ratsastuksesi siten, että lisäät vaikeustasoa pikku hiljaa.

Tehtävät jotka näyttivät helpoilta, oli itse asiassa haastavia, ja ne pystyttiin toteuttamaan eri ryhmissä perusrunkoa muuttamatta vaikeustasoa nostaen ryhmätason mukaan. Kavalettityöskentelyllä tarkistimme monen monen perusasian toimivuuden. Linjoja, kaarevia uria, oikeita laukkoja, samassa laukassa pysyminen ja vaihdot määrättyihin kohtiin. Jotkut selvisi tosi hyvin, toisilla olikin hankalampaa. Virheet piti korjata heti, ja jälkeenpäin ajattelinkin että kaikki vaikeudet olikin itse asiassa korjattavissa jo niillä harjoitteilla mitä tehtiin verryttelyssä. Aika ovelaa!

Valmennuksessa. Kuva Vuokko Pallonen.

Kouluratsastuksessa keskityttiin energiaan ja hevosen vaikuttavuuteen sisäpohkeesta eteen ulkotukea vastaan, ratsastettiin paljon tempovaihteluja, keskityttiin istuntaan. Sekä ravissa että laukassa tehtiin paljon hidastuksia ja muunnelmia. Haettiin ylipäätään aktiivisempaa keskustelua hevosen ja ratsastajan välillä ja aktiivisempaa ratsastusta.

En osaa sanoa tuleeko Pether uudestaan, mutta olen todella iloinen, että saimme kokea erilaisen, jollain tavalla aika ainutlaatuisen valmennuksen meidän omien tyttöjen tasolla. Oli kiva tehdä tämä yhdessä kaikkien talentilaisten kanssa. Yhdessä jumpattiin, yhdessä ratsastettiin ja yhdessä kannustettiin, niin kuin aina, mutta jotenkin kuitenkin eri tavalla, taas askelta lähemmäksi kansainvälisiä kenttiä.

Ja syötiin sata munkkia :)

Teksti: KyIF / Charlotta Rosenlew

KyIF Talent ja ratsutila Wikner osana SRL Talent Program laatuohjelmaa

* vuodesta 2013
* marras-huhtikuu
* 6 valmennusviikonloppua 2 testiviikonloppua (koulu ja este)
* 3 ratsastajaa tukevaa teoriaa (vanhempien mukanaolo)
* valmentajina Håkan Wahlman ja Cinna Procope
* 27 osallistujaa, (10 ratsastuskoulun hevosilla)
* Huippuvalmennusviikonloppu kansainvälisen valmentajan vetämänä
* Ypäjän Talent pääsiäis- ja kesäleiri
* Uutena valtakunnallinen Talent cup