SRL

Kerro kaverille:
02.04.2011

Kyra Kyrklund Uppsalan yliopiston professoriksi

Maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu kouluratsastajamme ja valmentajamme Kyra Kyrklund nimitetään Uppsalan maataloustieteiden yliopiston (Sveriges Lantbruksuniversitet SLU) apulaisprofessoriksi huhtikuun 20. päivänä yhdessä ruotsalaisen kenttäratsastusvalmentajan Jan Jönssonin kanssa.

- Kyra Kyrklundin ja Jan Jönssonin avulla uskomme ruotsalaisen ratsastustaidon kehittyvän yhä paremmaksi, kun hippologiaohjelman opetusperiaatteet ja linjaukset yhtenäistyvät. Ajatus syntyi, kun maamme hippologikoulutus vuonna 2010 muuttui kolmivuotiseksi. Uudet apulaisprofessorimme tulevat yliopiston ohella jakamaan osaamistaan valtakunnallisissa koulutuskeskuksissamme Flyingessä ja Strömsholmassa. Aikaisemmin Ruotsissa on nimetty vain muutama apulaisprofessori urheilun saralta, tenniksen ja käsipallon parista, toteaa Carin Wrange Uppsalasta.

- Olemme tietysti suunnattoman ylpeitä Kyra Kyrklundin nimityksestä professoriksi, toteaa Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall. - On valtava meriitti ratsastusurheilullemme ja koko Suomelle että Kyrklund on näin arvostettu valmentaja ja opettaja, eritoten kun Ruotsi on koko Euroopan johtavimpia ratsastusurheilumaita. Ruotsissa on esimerkillisellä tavalla luotu korkeakoulutasoinen hevosalan koulutus, jollaista meillä ei valitettavasti vielä ole Suomessa, Sundwall jatkaa.

- Ja voimme me vähän ylpeillä Jan Jönssonin nimitykselläkin, onhan hän Piia Pantsun appiukko..., pääsihteerimme lisää nauraen.

Kyra Kyrklund on itse luonnollisesti mielissään nimityksestä. - Totta kai olen otettu siitä, että minulle tarjottiin virkaa, se on minulle suuri kunnia. Ratsastusurheilun puolesta olen iloinen siitä, että lajin arvostus varmasti kasvaa kansainvälisestikin professuurien myötä. Työssäni tulen valmentamaan hippologiaopiskelijoita sekä heidän oman ratsastustaitonsa kehittämisessä että ratsastuksenopettajana työskentelyssä, Kyrklund kertoo.

Virkaanastujaiset järjestetään Uppsalassa 20.4, jolloin uudet apulaisprofessorit esittävät ajatuksiaan ja suunnitelmiaan uusista tehtävistä. – Toimi on osa-aikainen ja sovimme että minun osuuteni on noin 10 prosenttia, enempään en muilta valmennus- ja koulutustehtäviltäni voi lupautua, toteaa Kyrklund, joka valmentaa sekä Suomen että Ruotsin kouluratsastusjoukkueita kohti elokuussa järjestettäviä EM-kisoja.

Kyra Kyrklund on maamme kansainvälisesti menestynein kouluratsastaja. Hän on osallistunut kuudesti olympialaisiin kuudella itse kouluttamallaan hevosella ja voittanut mm. MM-hopeaa sekä maailmancupin finaalin hevosella Matador.

Kuvassa Kyra ja Max Ypäjällä kesällä 2010, kuva ulf.

Lue lisää Sveriges Lantbruksuniveristet SLU:n sivuilta.

Kyra