SRL

Kerro kaverille:
22.10.2017


Nina Fagerström, kuva SRL Laura Laakso

Mitä kuuluu, Nina Fagerström?

Esteratsastaja Nina Fagerström on mukana Helsinki Horse Show’ssa sekä nuorten hevosten arvostelijana että Yle Urheilun tv-lähetysten asiantuntijana. Sunnuntaina hänelle luovutettiin

Muutama vuosi sitten hän kilpaili itse huipputasolla sijoittuen mm. Helsingin maailmancupissa neljänneksi ja seitsemänneksi ratsulla Talent. Maaliskuussa 2011 hän oli suomalaisittain ennätysmäisesti maailmanlistalla sijalla 46.

Keväältä 2012 alkaen uusi ura itsenäisenä yrittäjänä ja kanadalainen elämänkumppani Alexander Rohlingveivät hänet aina Atlantin toiselle puolelle asti, missä hän kilpaili menestyksellä mm. tammalla Flower. Toukokuussa Nina palasi jälleen Eurooppaan ja perusti oman Finca Horses bvba kilpa-, valmennus- ja myyntitallin Belgian Laakdaliin.

- Hyvää kuuluu, kiva olla takaisin Euroopassa. Koko kesä mennyt siinä, että olen saanut organisoitua tallin, hevoset ja työntekijät. Nyt asiat alkavat olla aika hyvin järjestyksessä, ja on aika keskittyä toden teolla hevosten kilpailuttamiseen.

Joukko kilpahevosia on jo matkannut Espanjan aurinkoon Mijakseen, missä hypätään ensi viikolta alkaen kolmiviikkoinen kisakierros kahden ja kolmen tähden tasolla. Mukana ovat Year One R, Vrai Chique JVH Z, Shou D'Ouilly ja Quel Cadans Z, minkä lisäksi nuorten hevosten luokissa hyppäävät Fiero, No Secret ja Belos D'Ouilly.

- On tosi kiva fiilis. Shou ollut minulla reilun kuukauden, olen hypännyt muutamissa kisoissa sillä 135-luokkia. Se on 11-vuotias tamma, jolla on paljon kokemusta jopa 150-tasolta, se tuntuu aika suoraviivaiselta ja helpolta. Omistajalla on toiveissa nostaa se 160-luokkiin ja myydä se jossain vaiheessa.

- Quel Cadanz on kilpaillut aiemmin gp-tasolla ja nyt se palaa tauolta. Se on puoliksi minun ja kanadalaisen omistajan. Vrai on kanadalaisen valmennettavani hevonen, se on startannut 140-tasolla, mutta silläkin on pitkä tauko takana ja aloitamme varovasti. Inki Roihan Year One R on ollut minulla koko kesän, hypännyt paljon paikallisia kilpailua. Se ollut aika epätasainen, nyt haemme sille varmuutta 145-tasolla.


Nina Fagerström - Famanta, HIHS 2017, kuva SRL Hanna Heinonen, www.hannaheinonen.com

Ankaraa työtä yksinyrittäjänä

Kotona Belgiassa puitteet ovat kilpaurheilua ajatellen kohdallaan. Valmennuskeskuksessa on 50 karsinapaikkaa, Fagerströmin hallinnassa niistä tällä hetkellä 17 ja tarvittaessa enemmänkin. Käytössä on tilava ulkokenttä, hyvä maneesi, erillinen juoksutushalli, kävelykone ja metsäteitä maastoiluun, myös laitumia hevosille. Suurimmassa osassa karsinoista ikkunat niin, että hevoset saavat päänsä ulos ja voivat katsella viihtyisästi ympärilleen, mikä on Fagerströmille mieleen. Paluu Eurooppaan oli paluu kotiin.

- Vastaanotto Euroopan ratsastuspiireissä oli lämmin, tunsin että ihmiset muistavat minut vielä hyvin, vaikka olin ollut pitkään poissa. Täällä tunnen olevani aina kartalla, kun liikun paikasta toiseen, Jenkeissä oli valtava manner, johon eksyi ja välimatkat olivat pitkiä.

Oman yrityksen perustaminen ja pyörittäminen on aina riski, ja nyt koko toiminta lepää yksin Ninan harteilla. Avopuoliso Alexanderin on vienyt intohimo eräelämään, hän toimii eräoppaana mm. metsästäjille Yukonissa Kanadassa ja on syttynyt myös valokuvaukseen. Eurooppaan hän on tulossa muutaman viikon päästä.

Kilpatallin pyörittäminen ei ole auringonpaistetta, mukavaa ratsastelua ja kiehtovaa kilpailua, vaan äärettömän kovaa ja haastavaa työtä.

- Toiminta on laajapohjaista, tasapainottelua ratsastuksen, valmennuksen ja hevoskaupan keskellä. Tavoitteena on, että olisi hyviä hevosia, joita saisi kehitettyä ja pidettyä urheiluun, mutta se ei ole vielä tällä hetkellä realistista. Tällä hetkellä keskityn tallin pyörittämiseen ja toiminnan vakauttamiseen, tämä ei ole halpaa hommaa ja minulla ei ole sponsoria tukena. Tekemistä riittää aina, mutta samalla sitä vähän toivoo, että kova työnteko antaisi takaisin konkreettisesti ja elämä vähän helpottaisi, voisi ostaa vaikka oman kodin.

Fagerström ottaa myös valmennettavia vastaan, Suomesta on tullut jo muutamia kyselyjä.

Ninalle luovutettiin sunnuntaina Helsinki International Horse Show´ssa Suomen Ratsastajainliiton arvokkain urheilutunnustus,
Mestariratsastajamerkki, järjestyksessä numero 46. Fagerström saavutti merkin sijoituksilla neljän ja viiden tähden kilpailujen
maailmancupin osakilpailuissa ja GP-luokissa.

Vapaus tehdä omalla tavalla
toi takaisin rakkauden hevosiin

Ninan huippumenestys sijoittuu vuosiin Stephex-tallin ykköspilottina. Hän tähtää edelleen maailman kärkeen, mutta omilla – ja erityisesti hevostensa – ehdoilla.

- Niinä vuosina kun olin Stephexissä, menetin tunnelatauksen hevosiin. Suurella myyntitallilla hevoset vaihtuivat kovaan tahtiin, samoin työntekijät ja läheisimmät ihmiset. Se väsytti minua aika paljon ihmisenä. Nyt olen löytänyt uudelleen rakkauden hevosiin eläiminä ja vaalin sitä tunnetta kaikessa. Hevoset eivät ole vain välineitä menestykseen. Haluan tehdä kaiken hevosten ehdoilla ja nähdä ne ympärilläni hyvinvoivina, onnellisina ja iloisina. Se on minulle tosi tärkeää ja tekee minut iloiseksi.

- Kilpailusuoritus esteillä kestää 60-90 sekuntia, ja kuinka monta tuntia ja vuotta menee ennen kuin hevosen kanssa kilpaillaan voitoista ja menestyksistä. Pitää todellakin nauttia yhteisestä matkanteosta niiden kanssa eikä ratsastaa vain siksi, että haluaa menestyä kilpa-areenoilla. Nautin kun kehitän hevosia, saan tehdä töitä niiden kanssa. Tosi iso osa kaikkea on, että niitä ei pakoteta mihinkään, vaan löydetään aito yhteistyö.

Hyvää matkaa Nina kohti Mijasta ja uutta uraa Euroopassa, toivottavasti tapaamme sinut ensi vuonna Helsingissä - hevostesi kanssa!


Nina Fagerström koeratsastamasa Famantaa, HIHS2017, kuva SRL Sonja Holma