SRL

Kerro kaverille:
05.09.2017

Suomenhevosen viikon kunniaksi juttua suomenhevosista ratsastuskoulussa


Nelli Mäkipää - Voitto Sisu, Vilja Heikkinen - Osma-Poika, Emilia Villa - Mittu ja Mea Laakko - Timma Vironmäen ponitallilla.

Monitoimiset suomenhevoset luottoratsuina Vironmäen Ponitallilla

Vironmäen Ponitallilla Orimattilassa on upeat puitteet ja pitkät perinteet, joita on ollut luomassa ja vaalimassa kolme pitkän linjan hevosnaista. Ratsastuskoulun pitäjänä työ on palkitsevaa, mutta ajoittain myös raskasta. Eteenpäin on kuitenkin kevyempi kulkea, kun rinnalla on työtovereina rehti ja reipas joukko suomenhevosia.


Sanna Vironmäki ja Erkki Räp eli Räpsy

- Suomenhevoset ovat ratsastuskouluissa nousussa. On huomattu, miten kivoja ja monipuolisia ne ovat ja onhan niitä myös jalostettu ratsusuuntaan. Meidän suomenhevosillamme mennään koulu- ja esteratsastuksen ohella maastoesteitä, hiihtoratsastusta, vikellystä, ohjasajoa, harrastetaan hevosagilitya ratsain ja taluttaen, ja onpa niillä joskus ajettu puita metsästä ja niitetty heinää, yrittäjä ja ratsastuksenohjaaja Sanna Vironmäki kertoo.

- Olen ollut koko ikäni suomenhevosten kanssa tekemisissä. Niitä on hyvinkin eriluonteisia, mutta kaiken kaikkiaan ne ovat järkeviä ja reiluja. Niiden kanssa on kivaa ja helppoa työskennellä, vaikka ne välillä ovatkin vähän itsepäisiä. Suomenhevonen on reilu ja oppivainen, se yrittää vaikka se osaisikaan, sanoo että kerro mitä teen ja tekee sitten parhaansa. Turhanpäivästä hötkyämistä niiden kanssa ei ole.


Tiia Strömberg - Ailan Carri Vironmäen ponitallin puiston maastoesteillä.

Vironmäen Ponitalli toimii ratsastuskouluna jo kolmannessa sukupolvessa. Sannan äiti Pirjo Vironmäki aloitti pienimuotoisen tuntitoiminnan vanhempiensa maatilalla Orimattilan Niinikosken kylässä 1970-luvulla, ja perusti Vironmäen Ponitallin Olloistentien varrelle vuonna 1981. Nykyään toiminnassa on mukana myös Sannan tytär, hevosharrasteohjaaja Tiia Strömberg.

Tallissa on 16 ratsua, joista tuntikäytössä on 8 suomenhevosta ja 5 ponia. Lisäksi on Strömbergillä on oma puoliveriratsu ja suomenhevonen, ja ohessa ratsun tehtäviin opettelee hiljakseen yksi kolmivuotias liinaharja.

- Jos joskus joudun pyörittämään tätä paikkaa yksin, vaihdan kaikki suomenhevosiin. Tuntitoiminnassa ne ovat rauhallisia, niitä ei paljon kiinnosta, jos vieressä lepattaa jokin pressu. Oma puoliveriseni hevoseni pelkää jopa perhosia. Ja suomenhevoset pärjäävät aika pienellä, heinällä ja kauralla. Niitä ei tarvitse juuri loimittaa tai klipata, ja ne ovat aika perusterveitä, Strömberg toteaa.


Tiia Strömberg - Ailan Carri ja Anna Suppola - Erkki Räp nauttimassa vesikylvystä. Ensin Räpsy hetken mietti pitääkö
veteen mennä, sen jälkeen tuumi ettei lähtisi pois.

Huikeat puitteet ihanassa maalaismaisemassa

Talli ja puitteet ovat toimivat, harkitut ja harrastepaikkoja on runsaasti. Maneesin, kahden ratsastuskentän ja metsälenkin ohella tarjolla on kaunis puisto viehättävine maastoesteineen, jotka ovat sopivan kokoisia ratsastuskoulun oppilaiden käyttöön. Kaikkialla on upeita istutuksia ja yleisilme on huoliteltu ja siisti, paikka istuu kaiken kaikkiaan kauniisti ja luontevasti ympäröivään maalaismaisemaan.

Ja jos suomenhevonen ja puitteet ovat monipuoliset, niin on ratsastuskoulun toimintakin.

- Meillä on tuntitoiminnan ohella leirejä, valmennuksia, retkiä, tapahtumia, juhlia ja hoitokursseja. Kilpailuja järjestämme yhteistyössä Orimattilan Ratsastajien kanssa. Ei ole oikeastaan mitään, mitä meillä ei ole, Vironmäki hymyilee.


Sara Heikkinen - Rupiinin Lento reippaasti yli esteiden.

Palvelut ovat täydentyneet äskettäin myös yksityishevosten omalla tallisiivellä, jossa on kahdeksan paikkaa.

- Meillä on iltaisin vain kaksi tuntia, joten yksityisille jää hyvin tilaa. Periaatteessa omat hevosemme tekevät vain tunnin päivässä, joskus kesäleireillä kaksi. Hevoset viettävät todella rentoa elämää, kesät laitumella, kaikki samassa porukassa. Ne ovat päivittäin paljon ulkona, lähtevät aamulla neljältä ulos ja tulevat sisään talliin kolmelta iltapäivällä.


Sanna Vironmäki ja Vironmäen ponitalli

Kovin kustannustehokasta yhden tunnin käyttöaste hevosta kohti ei ole. Hevosia voisi toki olla vähemmänkin, mutta Vironmäellä on oma periaatteensa talon ratsuista.

- Hevosten kasvattaminen ei ole minun juttuni, ostan mieluummin nuoria hevosia, ja ne saavat sitten olla meillä eläkeikään asti. Vanhin on nyt 19-vuotias. Ja kun tänne tulee, täältä lähtee vain yhteen suuntaan. En tykkää, että hevosia laitetaan kiertolaisen elämään, se on eläimelle vihonviimeinen paikka.


Vilja Heikkinen - Raisa-Vili, Nelli Mäkipää - Voitto Sisu ja Milla Konttinen - Keikun Tyttö.

Kokonaisvaltaisesti hevosten kanssa

Tehokkuus ei ole myöskään ratsastustuntien ajatus, vaan se että opitaan nauttimaan ratsastuksesta ja toimimaan monipuolisesti hevosten kanssa.

- Ratsastaminen ei ole meillä pääasia. Hevostaidot ovat tärkeitä, haluan että opitaan hoitamaan hevosia ja mitä kaikkea niiden elämään kuuluu. Ratsastuspäivänä tallilla ollaan kaksi ja puoli tuntia. Tunti ennen aloitetaan hoitaminen ja varustus, ja ratsastuksen jälkeen menee vielä puoli tuntia, Vironmäki kertoo.


Tiia Strömberg - Ailan Carri ja Anna Suppola - Erkki Räp Vironmäen ponitalli, kuva SRL Sonja Holma

Tallin asiakaskunnasta neljäsosa on aikuisia, loput lapsia ja nuoria. Samoin kuin hevoset, asiakkaat viihtyvät talossa pitkään. Aikuisten ryhmät muodostuvat pääasiassa jo lapsena tallilla aloittaneista ratsastajista, vanhin ryhmä on ollut koossa jo 13 vuotta.

- Tykkään katsoa, kun nuorista kehkeytyy ratsastajia, se on minun juttuni. On hienoa nähdä, kun lapset hoksaavat uusia asioita, kuten ohjastuntuman. Että ohjat voi pitää tuntumalla ilman vetämistä, ja käyntiin voi siirtyä pelkällä puolipidätteellä, Vironmäki kertoo.


Nea Snicker, takana Siru Lehtonen, Erkki Räp Vironmäen ponitalli, kuva SRL Sonja Holma

Alkeiskurssiin kuuluu aina vikellystä käynnissä.

- Kun hevosen selässä jumpataan ja sieltä hypätään pois, saadaan rohkeutta ja kehonhallintaa. Kun putoamista ei pelätä, se auttaa rentoutumaan ja kehittymään ratsastuksessa. Vikellyksestä on tullut meillä tosi suosittu juttu.

Vironmäen Ponitallin kotisivut: http://vironmaenponitalli.fi/

Anna hevosen viedä koko syyskuun ajan!

Koko ratsastusyhteisö juhlii satavuotiasta Suomea ja 110-vuotiasta suomenhevosta. Koko syyskuu on omistettu hevostallien tapahtumille ja tempauksille. Syyskuu on Anna hevosen viedä -kuukausi.

Tältä sivustolta löydät SRL:n jäsentallien Suomi 100- juhlavuoden Anna hevosen viedä- kampanjan tapahtumia. Tervetuloa tallille! http://www.ratsastus.fi/anna_hevosen_vieda

Lisätietoja: tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen, minna.peltonen@ratsastus.fi , 0400 231 662


Tiia Strömberg - Ailan Carri

Tietoa suomenhevosesta

Suomen Hippos: http://www.hippos.fi/suomenhevonen
Suomenhevosliitto ry: https://suomenhevosliitto.fi/suomenhevonen/tietoa-suomenhevosesta/
Suomenratsut ry: http://suomenratsut.fi/suomenhevonen
Suomenpienhevosyhdistys ry: http://www.suomenpienhevonen.fi/
Työhevosharrastajat: https://tyohevosharrastajat.fi/

Historiaa
Suomenhevonen sodassa: http://hevosurheilumuseo.fi/nayttelyt_2007.php
Suomen Hevosurheilumuseon useissa näyttelyissä on valotettu suomenhevosen tarinaa: http://hevosurheilumuseo.fi/nayttelyt.php

Esipesu vesiesteessä, Tiia Strömberg - Ailan Carri Vironmäen ponitalli.


Jälkipyykki vesarissa.


Maneesi ja muita tiloja


Tallirakennus

Kaksi kenttää


... ja talli täynnä ihania suomenhevosia