SRL

Kerro kaverille:
27.08.2013

Nouse Ratsaille 2013

Anne Ahonen ja tytär Bettina Luopioisten Ratsastuskeskuksessa.

Luopioisten Ratsastuskeskuksen maalaisidylli henkii hyvinvointia

Laatutallissa vaalitaan elämänlaatua hevosille,
ratsastajille ja perheen väelle

Pienimuotoista ja laadukasta, hevosta arvostaen ja kunnioittaen, turvallisuuden ehdoilla. Ihana keidas arjen kiireen keskellä tarjoaa antoisaa yhteiseloa kiehtovan harrastekumppanin, hevosen rinnalla.

Luopioisten Ratsastuskeskus sijaitsee idyllisessä maaseudun rauhassa Aitoossa, Pälkäneellä. Ratsastuskoulu aloitti toimintansa vuonna 1996, jolloin paikan vetäjä, yrittäjä Marissa Henttinen, valmistui Ypäjältä ratsastuksenopettajaksi. Hän on täydentänyt myöhemmin koulutustaan ja lukeutuu nyt arvostettujen master-tason opettajien joukkoon ja hänet on myös valittu Vuoden ratsastuksenopettajaksi 1999.

Henttisen perhe muutti asumaan sukutilalle, ja Marissa sai ensimmäisen hevosensa ollessaan 13-vuotias. Liikkeelle lähdettiin kahdesta karsinasta vanhassa navetassa, mistä toiminta kasvoi hiljalleen ja laajentui parhaimmillaan isoksi ja aktiiviseksi ratsastuskouluksi. Siitä paikka on muovautunut edelleen omistajansa oloiseksi, toiminta on nykyään pienimuotoisempaa ja tavoitteena on laadukkuus ja hyvinvointi – sekä hevosille että ratsastajille.

Tänä päivänä tallissa asuu 20 hevosta, joista puolet on opetuskäytössä ja loput perheen omia. Henttinen vastaa yksin tallin toiminnasta ja tunneista, mutta koko perhe on mukana tavalla tai toisella. Henttisen isä viljelee hevosten heinät ja kaurat omilla pelloilla, muusikko-avomies on suorittanut kengittäjän ammattitutkinnon ja äiti harrastaa myös ratsastusta.

- Tämä formaatti tuntuu nyt hyvälle. Vapaapäiviä ei juuri ole, ja aamusta iltaan riittää pientä puuhaa, mutta pidän työstäni enkä koe, että se olisi raskasta. Nautin seurata, miten ratsastajat ja hevoset kehittyvät ja välillä tunnen suurta ylpeyttä nähdessäni hienoja onnistumisia, Henttinen hymyilee.

- Hyvinvoiva hevonen nauttii työstään ja reagoi herkästi pieniin apuihin. Positiivisen fiiliksen kautta se tekee mielellään yhteistyötä ja antaa itsestään paljon ratsastajalleen. Monet kokeneet ratsastajat osaavat arvostaa hevosiamme ja olosuhteita, joissa ne elävät. Minulle pohjana kaikessa on hevosen arvostus ja kunnioitus. Tyytyväisenä ja levollisena hevonen on kaikkein kauneimmillaan, Henttinen sanoo.

Hevoset nauttivat kesällä suurista laitumista laumoina. Niiden työstä opetuksessa on pyritty tekemään mahdollisimman mielekästä.Hyvin koulutetut, innokkaat hevoset ja pienet opetusryhmät houkuttavat asiakkaita kauempaakin. Ratsastuskouluun tulee asiakkaita paikkakuntalaisten ohella Luopioisista, Pälkäneeltä, Tampereelta ja Hämeenlinnasta sekä enimmäkseen pääkaupunkiseudulta saapuvista kesäasukkaista.

Marissa Henttinen neuvoo Bettina Ahosta.

- Toivon että hevosemme tekisivät pitkän uran, meillä on opetuskäytössä 15 vuotta työtä tehneitä hevosia. Ikä on vain luku, kaikenikäisille hevosille löytyy niille sopivaa puuhaa. Vanhat ovat oivia opetusmestareita, turvallisia ja luotettavia. En ole mikään hevoskauppias, olen pyrkinyt lupaamaan aina sen, että hevonen pysyy meillä loppuun asti. Siksi minulla on ollut onni ostaa hienon kisauran tehneitä hevosia sekä kouluun että itselleni.

Henttinen on kilpaillut kaikissa olympialajeissa aina esteistä kenttään. Nykyään mielilaji on kouluratsastus, ja hän on edennyt Margot-tammallaan aina vaativiin luokkiin saakka. Paluu kilpakentille on vain ajan kysymys, kun tallin muutosprosessi on saatettu valmiiksi. Henttinen myös kasvattaa pienimuotoisesti hevosia, lähinnä kuitenkin vain omaan käyttöön.

Yksi Suomen kolmestatoista Laatutallista

Luopioisten Ratsastuskeskus on Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli ja se sai Laatutalli-luokituksen joulukuussa 2012. Liitto on luonut Laatuportaat -järjestelmän, jonka avulla tallit voivat kehittää toimintansa kymmenellä eri osa-alueella. Laatuportaissa käydään läpi kattavasti yritystoiminta, asiakaspalvelu, henkilökunnan pätevyys, käytännön turvallisuus, hevosten koulutustaso, varusteet ja hyvinvointi sekä tallit ja ratsastus- ja piha-alueet sekä tarhat ja laitumet.

Järjestelmän tarkoitus ei ole niinkään luokittaa jäsentallejakuin antaa niille työvälineitä toimintansa kehittämiseksi eri osa-alueilla. Tallit, jotka yltävät huippulaatuun kaikissa kohdissa, nimetään Laatutalleiksi, ja ne toimivat edelläkävijöinä alalla.

- Ammattikunnan jäsenten kesken Laatutalli on hieno asia ja sitä osataan arvostaa. Toivoisin, että ammattilaisten kanssa päästäisiin lähempään yhteistyöhön ja keskusteluun koko alalla, mitkä ovat lajissamme hyviä asioita ja miten niitä voi kehittää edelleen. Kokeneiden kollegojen tietotaitoa kannattaisi myös hyödyntää yhä enemmän, Henttinen painottaa.

- Kun kriteerejä käsiteltiin liiton tallitapaamisessa, ajattelin, että ne täyttyvät meillä jo aika hyvin jotain pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta. Mietin pitkään, anonko laatutallikäyntiä, mutta kun tiesin että kaikki kohdat on täytetty, halusin sertifikaatin. Toiveeni on omalta osaltani tuoda esiin, miten tärkeitä hyvin koulutettu ja -voiva hevonen ja ammattitaitoinen henkilökunta ovat lajimme kehittämisen kannalta.

Laatutallin saavuttamiseen liittyy liikuttava tarina.

- Kun Laatutalliauditointi oli ohi ja meidät oli hyväksytty, ensimmäinen hevoseni Nico nukkui seuraavana yönä rauhallisesti pois heinäkasansa viereen korkeassa 31-vuoden iässä. Minulle tuli tunne, että se lähti vasta saatuaan saateltua omistajansa varmasti siihen vaiheeseen, mistä tämä pärjää eteenpäin.

Anne Ahonen ja Susanna Lindholm, kuva SRL, Sonja Holma.

Oppimisen ja innostuksen kautta eteenpäin

Henttinen uskoo lujasti oppimiseen ja kehittymiseen innostuksen pohjana. Syksyllä hän aloittaa opinnot sekä ammattivalmentajan tutkinnossa että maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Yliopiston maatalousekonomian ja yrittäjyyden opinnoista hän toivoo työkaluja yleiseen hevostalouden kehittämiseen. Hän käy myös aktiivisesti alan koulutuksissa, seuraa kilpaurheilua sekä eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita ja yhteiskunnallista keskustelua. Kaiken oppimansa ja tuoreet terveiset retkiltään hän jakaa edelleen tallinsa väelle.

- Ammattitaito ja itsensä kehittäminen on tärkeää. Kun on valmis oppimaan uutta ja parantamaan vanhassa, sen kautta löytyy miellyttävä harrastaminen tai kilpaileminen. Minulla on ollut ilo ja kunnia saada oma oppini ammattilaisilta, joille hevonen on ollut ainakaikista tärkein.


Matkalla laitumelta tallille.

Henttinen haluaa, että hänen tallillaan ollaan yhtä suurta perhettä, ja kaikki voivat myötävaikuttaa toimintaan ja ideoida lisää.

- Meillä on hyvin laaja asiakunta pienten lasten talutusratsastuksesta ja minitunneista kokeneisiin. Halutessaan ratsastajat voivat osallistua näytöksiin ja esityksiin, ja jos on riittävän motivoinut, hevosillamme voi myös kilpailla. Maaseudulla kattaus pitää olla laaja, mikä on myös suuri rikkaus, Henttinen iloitsee.

Paikan miesratsastajat innostuivat projektista, jossa harjoiteltiin Karoliini-esitys suuren Pohjansodan merkittävänä näyttämönä toimineen Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlaan. Ratsukaroliineina hevosia piti oppia hallitsemaan ja ratsastamaan rinta rinnan kaikissa askellajeissa, ja ne piti siedättää muskettien paukkeeseen.

- Ainoastaan hyvin koulutettu ja valmisteltu ratsu on voinut toimia sotahevosena, ja ne on pitänyt harjoittaa hyvin tehtäviinsä, missä on tarvittu taitoja, jotka tunnetaan nyt kouluratsastuksessa. Kun peilaa historiaan, ymmärtää ihan toisella tavoin, miksi kouluratsastuksen kiemuroita on tarvittu. Tämä toi miesratsastajille lajin harrastamiseen ja sen ymmärtämiseen syvyyttä samoin kuin se arvostus ja kunnioitus, mikä vanhoista kirjoituksista ja ohjeista huokui hevosia ja hevosmiestaitoja koskien.

Anssi Seppälä ja Keijo Koski.

Luopioisten Ratsastuksessa Nouse Ratsaille –viikon tiimoilta järjestetään vaihtoviikko, jolloin ratsastajat voivat tuoda ystävänsä tutustumaan lajiin. Paikalla on hauska tehtävärastirata mielenkiintoisista aiheista koko viikon. Viikonloppuna Miesratsastajat kertovat Hämeen ratsukaroliinitoiminnastaan ja valmistautumisesta esitykseen. Esillä myös mitä kuljetukseen tarvitaan, kuinka hevoset pestään ja puunataan ja kiillotetaan sekä muuta ohjelmaa. Lisätietoja tallin sivuilta, linkki alla!

Nouse Ratsaille -tapahtuma 2013

Suomen Ratsastajainliiton valtakunnalliset Nouse Ratsaille -päivät järjestetään sunnuntaina 1. syyskuuta. Tänä vuonna tapahtuman järjestäjiksi on ilmoittautunut yli 40 tallia eri puolilta Suomea. Luvassa on hevosesittelyjä, näytöksiä, kilpailuja, seurojen ja kerhotoiminnan esittelyä, näyttelyitä ja paljon muuta kiinnostavaa. Useimmissa tapahtumissa on mahdollisuus myös kokeilla ratsastusta tai kärryajelua. Tänä vuonna teemana ovat hevosalan ammatit, joihin voi tutustua tapahtumissa jaettavan esitteen sekä paikalla olevien alan ammattilaisten avulla.

Tarkat tapahtumatiedot ja paikkakunnat: LINKKI
Tallihakuri: LINKKI
Laatutallitoiminta ja linkit kaikille laatutalleille: http://www.ratsastus.fi/tallien_laatuportaat
Luopioisten Ratsastuskeskus: www.luopioistenratsastuskeskus.com

Muuta kiinnostavaa:
Hevosalan ammatit -esite ja Nouse Ratsaille -päivän muut materiaalit LINKKI
Tilastotietoa ratsastuksesta: LINKKI
Harrasteratsastajan polku: LINKKI
Hevoset Stadikalla -tapahtuma lisätietoa: LINKKI