SRL

Kerro kaverille:
07.06.2017


Ruosteella on kaksi hevosta, jotka ovat ylittäneet 68 % GP:ssä, niistä Dixiland yli 70 %. Kuvassa Ruoste ja
huippulupaava Huracan Saumurissa 2017, kuva Rui Pedro Godinho.

Olympialajien EM-kilpailut tähtäimessä ratsastuksessa elokuussa

Kansainvälissä kilpailukalenterissa ratsastuksen olympialajeissa arvokilpailutasolla on käynnissä EM-vuosi. Kenttäratsastuksen EM-kilpailut järjestetään Puolassa Strzegomissa 17.-20. elokuuta ja este-, koulu- ja pararatsastuksen sekä nelivaljakoiden EM:t heti perään Göteborgissa kaupungin sydämessä 21.-27. elokuuta.

Näillä näkymin Suomi on lähettämässä joukkueen koulu-, kenttä- ja pararatsastuksessa. Joukkue on tavoite myös esteillä, mutta epätodennäköisempi sen jälkeen, kun ratsastajilta on jäänyt huipputason hevosia pois.

Kouluratsastajat kisaavat joukkuepaikoista

Kouluratsastuksessa tilanne on sikäli ilahduttava, että joukkuepaikoista käydään kova kamppailu.

- EM-joukkue on todennäköinen. Stella Hagelstam ja New Hill Julitrea ovat suorittaneet jo pidempään tasaisella tasolla, Henri Ruoste on ilahduttanut keväästä alkaen muutamalla loisteliaalla tuloksella ja Mikaela Lindhin ratsut ovat saaneet mukavasti lisää varmuutta. Terhi Stegars on vahva nimi sekä mc-finaaliratsullaan Axis TSF sekä nousevilla GP-hevosillaan. Myös muiden osalta tuloskehitystä seurataan, Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne toteaa.

Kansainvälinen Ratsastajainliitto, FEI, on asettanut arvokilpailujen karsintarajaksi ratsukolta 65 prosenttia. Top Dressage Finland on ottanut tavoitteeksi EM-osallistujille 68 prosentin tulostason, minkä ovat ylittäneet jo yhden tai useamman kerran Stegars – Axis TSF, Ruoste - Dixiland ja Huracan, Lindh - Bellissimo L ja Skovlunds Gamin G, Hagelstam - New Hill Julitrea sekä Kristina Böckmann - Der Kleine Lord. Lisäksi muutama ratsukko on ylittänyt alemman EM-arvokisarajan.

Pararatsastuksessa Tokio-projektin nimissä matkaan lähetetään todennäköisesti kokonainen joukkue. Vahvimmat ehdokkaat ovat kokeneet paralympiatason ratsukot Katja Karjalainen – Dr Doolittle, edelliseltä kilpailunimeltään Woikoski High Flow, ja Jaana Kivimäki – Bellilene.


Elmo Jankari - Duchess Desiree Riossa, kuva SRL Peter Putnam

Kenttään joukkue 20 vuoden jälkeen

Kenttäratsastuksessa vaadittavan EM-karsintarajan on ylittänyt kolme ratsukkoa: Rion olympiaedustaja Elmo Jankari – Duchess Désirée, varsin kokenut arvokisakävijä Sanna Siltakorpi ja Bofey Bridge sekä kahden vuoden aikana vakuuttavasti kolmen tähden tasolle noussut Pauliina Swindells – Ferro S.

- Kolmen ratsukon joukkue on haavoittuvainen, mutta joukkueen lähettäminen on tavoitteena, Ylänne toteaa.

Kenttäratsastajat kilpailevat EM-mitaleista Etelä-Puolan Strzegomissa, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Wroclawin eteläpuolella. Edellisen kerran Suomella on ollut joukkue seniorien EM-kilpailuissa vuonna 1997 Burghleyssä.


Juulia Jyläs ja Courage T Z, Saut Hermès 2017, kuva SRL Outi Räisänen.

Esteitä edessä voitettavana

Esteratsastuksessa virallisen tulosrajan ovat ylittäneet Juulia Jyläs ratsuilla Finishing Touch Wareslage ja Courage T Z sekä Mikko Mäentausta – Eternety D. Heidän ohellaan mm. Satu Liukkosella on käytössä EM-tasolle riittävä ratsu, Celestine.

- Esteratsastuksessa on koettu takaiskuja ja menetetty hevosia joukkueesta mm. myynnin takia. Kaikilla ehdokkailla ei ole vielä tarvittavia karsintatuloksia. Joukkueen kokoon saaminen on edelleen tavoite, mutta toteutuminen epävarmaa. Juulia Jyläs on vahvin nimi, hänellä on tuoreita sijoituksia kansainväliseltä huipputasolta, Ylänne pohtii.

Valintojen aikataulu ja televisioinnit

Nominatiiviset ilmoittautumiset eli pitkä lista, jolta tehdään lopulliset valinnat, ilmoitetaan FEIlle, Kansainväliselle Ratsastajainliitolle Göteborgiin viimeistään 24.7. ja definitiiviset eli lopulliset valinnat 11.8. Vastaavat päivämäärät kenttäratsastuksessa ovat 17.7. ja 13.8.

Yle Urheilu välittää EM-kisat kotikatsomoihin TV2-kanavalla ja Yle Areenassa.

Kilpailujen kotisivut:

Longines FEI European Championships Gothenburg: http://gothenburg2017.com
FEI European Eventing Championships Strzegom: http://www.strzegom2017.pl/pl/