SRL

Kerro kaverille:
12.05.2017


Ben Simonsén - SG Hard Rock, Savijärvi 2017 kuva SRL Sonja Holma

Savijärvellä ajetaan mittavat valjakoiden PM-kisat heinäkuussa

Valjakkoajon Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailut järjestetään Sipoossa Savijärven areenalla 20.-23. heinäkuuta kansainvälisinä CAI2*-luokkina. Alustavan tiedon mukaan Savijärvi Top Driving houkuttelee paikalle runsaat joukkueet Norjasta ja Ruotsista, ja edustusta on luvassa myös Tanskasta, Virosta ja Liettuasta. Mukana on myös eri ikäluokkien kilpailijoita.

Parhaimmillaan paikalle saapuu huikeat 60-80 valjakkoa, joista parikymmentä kansallisiin luokkiin. Pohjoismaiden ja Baltian mestaruusluokkien lisäksi kilpailussa ajetaan helppoja ja vaativia kotimaisia luokkia.

- Meillä on selkeästi ainakin 2-3 kultamitaliehdokasta, jos kaikki osuu kuinka pitää. Hevosyksikkö- ja ponijoukkueet tulevat olemaan vahvoja. On pettymys, jos ei tule runsasta mitalisatoa. Odotan ainakin, että Leena voittaa, Savijärven nuori isäntä, Ben Simonsén toteaa viitaten MM-kuski Leena Vähä-Erkkilään, jota hän myös valmentaa.

Sipoolainen opettaja Vähä-Erkkilä oli Samilla, viralliselta nimeltään S.W. Summer's Dream Prince, ponivaljakoiden MM-kisoissa kaksi vuotta sitten 25:s, ja kouluosuuden jälkeen hienosti kymmenes. Tänä vuonna MM-kisat käydään Mindenissä, Saksassa elokuussa, ja ne ovat kauden päätavoite.


Leena Vähä-Erkkilän Sami on todella hienossa kuosissa ja liikkuu näyttävästi ja elastisesti esittäen mm. erittäin näyttäviä ravilisäyksiä.

Simonsén aloitti valjakkoajon vuonna 1994, minkä jälkeen hän on kilpaillut menestyksekkäästi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla sekä hevosyksiköissä että parivaljakoissa. Simonsén on kilpaillut MM-tasolla sekä yksiköissä että pareissa. Artemiksella hän ajoi henkilökohtaista pronssia ja joukkuehopeaa vuonna 2004 Ruotsissa.

PM-kilpailuihin Simonsén tähtää Savijärven omalla kasvatin, FWB-ruuna SG Hard Rockin kanssa.

- Tavoitteena on paikka joukkueeseen, ja jos se ei onnistu, pitää näyttää henkilökohtaisessa kilpailussa, että valinta olisi kannattanut, Simonsén virnistää.

Jalostuksessa huipputason valjakkohevosen reseptiin kuuluu optimaalisella tasolla GP-estehevosen pää ja suuri sydän yhdistettynä GP-kouluhevosen liikkeisiin.

- Kasvatus on erittäin suuressa roolissa tässäkin jalostuksessa. Myös hevosen rakenne on tärkeä, sillä heikot kohdat periytyvät. Korrekti rakenne tekee hevosesta vahvan ja kestävän, Simonsén kertoo.


Ben Simonsén - SG Hard Rock, kuva SRL Sonja Holma2

Ajaminen on haastava taitolaji.

- Käsi tekee kehyksen, piiskan narun liike tai hipaisu toimii pohkeena ja ääni istuntana, se sekä rauhoittaa että ajaa eteen. Vaikeinta on opettaa kuskeille ja hyvä tukeva käsi, joka ei vedä tai ole löysä ja ennakoi sekä hevosen että vaunun liikettä.

Savijärvi on Suomen johtava valjakkoajokeskus. Siellä on järjestetty tähän mennessä valjakkokilpailut 30 kertaa, ja se soveltuu hienosti isojen kisojen areenaksi. Kilpailut alkavat perjantaina 20. heinäkuuta koulukokeella. Lauantaina on edessä näyttävä ja vauhdikas maratonkoe. Kisarata viritetään huippuunsa ja luvassa on huippuluokan kilpailuolosuhteet. Kilpailun päättää sunnuntaina ajettava perinteitä kunnioittava tarkkuuskoe.

-PM-kilpailun puitteet halutaan saada erinomaiselle kansainväliselle tasolle. Savijärven rata on ainutlaatuinen, mukana on paljon erilaisia esteitä, Simonsén kertoo.

Valjakkoajo saapui Suomeen vuonna 1987, kun sipoolaisen Savijärven kartanon isäntä Rolf Simonsén innostui lajista.

Kilpailun järjestää Husaariratsastajat ry, kilpailun johtajina toimivat Marit Sivén ja Tapani Peltonen. Kansainvälisen tuomariston puheenjohtaja on belgialainen Bert Jambon ja ratamestareita ovat itävaltalainen Kurt Seidl, norjalainen Odd Rune Vikheim ja Suomen Lauri Lehtiö.

Yleisöllä on kilpailuihin vapaa pääsy ja tarjolla todella upea kattaus valjakkoajon vauhtia ja viehätystä!