SRL

Kerro kaverille:
23.04.2017

Suomen Ratsastajainliiton vuosikokous Helsingissä 23.4.2017


Jukka-Pekka Leskinen nähdään Kaivarissa ratsain katrillissa, kuva SRL Laura Laakso.

Jukka-Pekka Leskiselle Kultainen kannus

Suomen Ratsastajainliiton sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Helsingissä sunnuntaina. Kokouksessa palkittiin ratsastusvaikuttaja Jukka-Pekka Leskinen Kangasalta Kultaisella kannuksella. Kultainen kannus jaetaan suomalaista ratsastustoimintaa merkittävästi edistäneille henkilöille tai yhteisöille Suomen Ratsastajainliiton hallituksen päätöksestä.

Leskinen on tehnyt pitkän uran suomalaisessa ratsastusurheilussa. Hän on toiminut kuusi vuotta Ratsastajainliiton puheenjohtajana vuosina 2009–15. Leskinen on ollut myös Ratsastajainliiton hallituksen jäsen vuosina 1987–91 sekä 1995–97. Leskinen on ollut myös Hevospiston hallituksen puheenjohtaja vuosina 2007–08 ja hallituksessa1996–98.

Leskinen on meritoitunut myös ratsastuksen kansainvälisissä tehtävissä. Hän on toiminut Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEIn, kehitysohjelman johtoryhmässä vuosina 2011–15. FEI Solidarity keskittyy Olympic Solidarity -ohjelman tapaan kehittämään mahdollisuuksia tulevan sukupolven urheilijoille ympäri maailman.

Leskinen on syntynyt huhtikuussa 1947 ja ratsastanut vuodesta 1963. Hän on voittanut urallaan mm. kenttäratsastuksen Suomen mestaruuden 1978 ja saavuttanut kansainvälistä menestystä aina EM-edustukseen asti. Hänellä on vankka, vuosien kokemus myös tallinpitäjänä ja hän on mm. perustanut Keravan Ratsastuskoulun ja Wääksyn Ratsastuskeskuksen.

Leskisen sydän sykkii edelleen urheilulle, hän ratsastaa ja kilpailee säännöllisesti. Leskinen nähdään ratsailla katrillissa myös koko hevosalan historiallisessa Hevoset Kaivarissa -suurtapahtumassa 20.–21. toukokuuta Helsingin Kaivopuistossa.


Laura Airaksinen, Jukka-Pekka Leskinen ja Fred Sundwall, kuva SRL Laura Laakso

Säästötoimissa onnistuttiin
ja valtionavustus kasvoi

Liiton tulos vuodelta 2016 oli liiton ja alueiden osalta 118.600 euroa ylijäämäinen budjetoidun 3.500 sijaan. Tuloksen taustalla ovat säästöt mm. henkilöstökuluissa ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatu 40.000 euron korotus toiminta-avustukseen.

- Ylijäämäinen tulos on ensiarvoisen tärkeää kahden vahvasti alijäämäisen vuoden jälkeen. Kuluvan vuoden budjetti on laadittu erittäin tiukaksi ja tuottotavoitteet jäävät suunnitellusta, joten jatkamme edelleen säästötoimia. Vuoden 2018 budjetti on haasteellinen, sillä kilpailupalvelumme Kipan uudistaminen USA:ssa järjestettävät MM-kilpailut edellyttävät liitolta tuntuvaa rahapanosta. Vuoden 2016 hyvä tulos tuo tähän hyvinkin tarpeellisen puskurin, liiton pääsihteeri Fred Sundwall toteaa.

OKM:n yleisavustus ratsastukselle kasvoi vuodelle 2017 edelleen 35.000 euroa, ja kokonaissumma on tänä vuonna 715.000 euroa.

- Kahden vuoden aikana ratsastus on saanut yhteensä 75.000 euroa lisää. Ansiokas Reilu Peli -työmme on tämän vuoden korotuksen taustalla. Voimme olla erittäin tyytyväisiä tapahtuneeseen tason nousuun, Sundwall iloitsee.

Reilu Peli, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat liiton toiminnassa tärkeitä asioita. Suunnitelma yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteuttamisesta valmistui keväällä 2016. Reilun Pelin -opas ”Yhtä Jalkaa" julkaistiin syksyllä. Opas on herättänyt laajasti kiinnostusta myös ratsastuksen ulkopuolella.

Ratsastajainliitto, Hope-yhdistys sekä Pelastakaa Lapset ja Parasta Lapsille -järjestöt toteuttivat yhteistyössä hyväntekeväisyyshankkeen vähävaraisten ja syrjäytymisuhan alla olevien lapsiperheiden tukemiseksi vuosina 2014–16. Hanke jatkui vuoden loppuun ja kaikkiaan siinä nostettiin ratsaille yli 370 lasta. Hyväntekeväisyyshanke sai Suomen Nuorisoyhteistyön, Allianssin, Nuori toimija -tunnustuksen. Presidentti Tarja Halonen toimi hankkeen suojelijana.

Eläinsuojeluun liittyvät asiat nousivat vahvasti esille Hevosen hyvinvoinnin teemavuotena, jolloin toteutettiin mm. valtakunnallinen koulutuskierros.


SRL kevätkokous, kuva SRL Laura Laakso

Ratsailla Riossa ja
valmennuskeskus Ypäjälle

Elmo Jankari edusti Suomea Rion kesäolympialaisissa ollen kilpailun nuorin kenttäratsastaja. Lontoon hopeamitalisti Katja Karjalainen jatkoi arvokisauraansa paralympiaedustajana nousten Riossa pistesijoille. Toinen saavutettu paralympiapaikka jäi valitettavasti käyttämättä Jaana Kivimäen loukkaantumisen vuoksi. Koulu- ja esteratsastuksen osalta olympiaedustus jäi muutaman sijan päähän olympiarankingissa.

Urheilun kehitysohjelmaa ja sen hankkeiden jalkautusta jatkettiin. Ypäjän valmennuskeskushanketta vietiin aktiivisesti eteenpäin tavoitteena aloittaa toiminta vuoden 2018 alussa. Neuvotteluja käytiin opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa ja ilouutinen Hevosopiston noususta valtakunnallisten valmennuskeskusten joukkoon saatiin jo huhtikuussa. Hevosopisto on ollut pitkään kiinteä osa Ratsastajainliiton valmennusjärjestelmää, jota on kehitetty määrätietoisesti viime vuosina.

Hevosala kutsuu juhlaan
Kaivarin megatapahtumassa

Hevosalan voimat on koottu merkittävään ponnistukseen Mahdollisuuksien hevosen ja Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlintaan. Vuoden 2017 päätapahtumana järjestetään Helsingin Kaivopuistossa 20.–21. toukokuuta ainutkertainen Hevoset Kaivarissa -tapahtuma, joka esittelee suomalaisen hevosmaailman monipuolisuudessaan ja koko kirjossaan suurelle yleisölle. Koko perheen tapahtuma on yleisölle ilmainen.

- Haluan esittää kaikille kutsun Helsingin Kaivopuistoon, Hevoset Kaivarissa -tapahtumaan sekä muihin hevosalan juhlavuoden tilaisuuksiin. Niissä näytämme, miten tärkeä liikuttaja ja monipuolinen kumppani meille suomalaisille hevonen on. Suomi 100 -juhlavuoden teemojen mukaisesti, jotka ovat yhdessä, yllätyksellisyys ja ilo, liiton puheenjohtaja Laura Airaksinen toteaa.


SRL kevätkokous: Hallituksen pj. Laura Airaksinen ja hallituksen jäsenet Marjukka Manninen, Pirkko Herd,
Tomas Stenius,Satu Väihkönen ja Osmo Metsälä sekä pääsihteeri Fred Sundwall, kuva SRL Laura Laakso.

Kevätkokouksen materiaalit: http://www.ratsastus.fi/materiaalisalkku/asiakirjat/liittokokous_2017
Hevoset Kaivarissa: www.hevosetkaivarissa.fi ja www.facebook.com/hevosetkaivarissa
Juhlavuosi: http://www.hippolis.fi/juhlavuosi