SRL

Kerro kaverille:
27.08.2017

21.-27.8. Este-, koulu- ja pararatsastuksen EM Göteborg, Ruotsi
Longines FEI European Championships Gothenburg


Pia Myrskog EM2017, kuva SRL Sonja Holma

Tähtäimessä olympiataso!
- Suomen Pia Myrskog ensimmäisissä EM-kisoissaan Göteborgissa

Pia ”Piude” Myrskog on Göteborgin EM-kilpailuissa ensi kertaa Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEIn, arvokisatason stewardina.

- Stewardin työ on minulle intohimo, ja haaveeni on olla olympialaisissa jonakin päivänä. EM-kilpailut ovat yksi askel kohti tavoitetta, Myrskog sanoo.

Göteborgissa on kymmenittäin stewardeja eri lajeissa, ja he työskentelevät vuoroissa vuorokauden ympäri kaikkialla kilpailualueella lukuun ottamatta itse kilpa-areenaa, joka on tuomariston silmien alla. Myrskog on paikalla estestewardina.

- Stewardin työn keskiössä on hevosen hyvinvointi ja mottona ”auta, ehkäise ja puutu”. Olen tyytyväinen, kun hevoset ovat tyytyväisiä ja mitä vähemmän joudun puuttumaan, sen parempi on stewardin päivä. Valvomme, että hevosia kohdellaan kaikin tavoin hyvin ja oikeudenmukaisesti. Myös reilu peli on tärkeää, esimerkiksi viimeiseen verryttelyyn täällä Göteborgissa pääsee tasan viisi ratsukkoa kerrallaan, ihan sama kenestä ja minkä maan ratsastajasta on kyse, Myrskog toteaa.

Stewardeja on tallissa, juoksutuspaikoilla, syöttelyalueella, hoitopaikoilla, treenikentillä, verryttelyssä sekä tarkastuspisteissä, joissa katsotaan sekä hevonen että sen varusteet. Esimerkiksi esteratsastuksessa tarkastetaan aina mm. jalkojen ja kylkien suojat, kouluratsastuksessa suitsitus ja korvahuput.

Myrskogin ura kansallisena stewardina käynnistyi 2000-luvun alkupuolella. Nykyään hän on FEIn kahden tähden stewardi esteratsastuksessa ja yhden tähden koulu-, kenttä- ja pararatsastuksessa, minkä ohella hän kouluttaa kotimaan stewardeja.

- Mitä enemmän on tähtiä, sitä vaativampiin tehtäviin voi osallistua. EM-kilpailujen johtotehtävissä vaaditaan kolme tähteä. Ulkomaan reissut ovat pieni osa stewardin työtä, kotimaassa minulle tulee sata stewardipäivää vuodessa. Helsinki International Horse Show’n päästewardina olen lokakuussa jo neljättä kertaa, Myrskog toteaa.

Vaikka tähtäin on isompiin kansainvälisiin tehtäviin, palo on aivan yhtä suuri tehdä tärkeää työtä kotimaan kisoissa ja myös eri lajeissa. Kotona arki jakautuu kahteen osaan, oman pienen ratsastuskoulun pyörittämiseen Nurmijärven Lepsämässä menee alkuviikko, viikonloppu stewardina. Myrskogilla on ratsastuksenopettajana alan korkein, mastertason erikoisammattitutkinto. Lisäksi hän on II-tason estevalmentaja, kansallinen estetuomari, tyylituomari ja tyylituomarikouluttaja. Myrskog on kilpaillut itse esteillä kansallisella 150-tasolla asti, alemmalla tasolla myös kentässä ja koulussa. Stewardin tehtävä on vapaaehtoistoimintaa, josta saa lähinnä kulukorvauksen.

- Haluan olla ihmisten ja hevosten kanssa, tuomarin työ on minulle siihen liian etäällä. Samalla ratsastuksenopettajana opin koko ajan kaikesta mitä näen. On kiinnostavaa katsoa mitä hevosten kanssa tehdään kohti hyvää ja onnistunutta suoritusta. Seurata vaikkapa, miten estehevosten valmistautuminen ja verryttely muuttuu. Täällä EM-kisoissa oikeasti vain verrytellään ja hypätään pari pientä estettä, kun kotimaassa otetaan useammin isoja esteitä ennen rataa.


Juulia Jyläs ja Finishing Touch Wareslage verryttelyssä ennen rataa EM2017, kuva Sonja Holma

Pitkien kisaviikonloppujen aikana kotimaassa kiertävästä toimihenkilöporukasta tulee vuosien varrella melkein kuin perhettä, ja kansainvälisessä toiminnassa tapaa saman henkisiä ihmisiä ympäri maailman. Kaiken ytimessä on rakkaus hevoseen ja lajiin.

- On hienoa tutustua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin, joilla on samanlainen palo tehdä hevosten eteen töitä. EM-kisa on ollut huikean hieno kokemus, pitkiä päiviä, hienoja hevosia ja ihmisiä, uusia ja vanhoja ystäviä, neljä upeaa lajia. Stewardin kannalta esteissä on ollut kaikin puolin hyvin siistiä ja rauhallista. Työtä on riittänyt, mutta se on ollut enemmän liikkumista, tallissa kulkemista ja tavallista tekemistä, kuten suojien katsomista. Näistä kisoista lähtee kotiin iloisella mielellä ja isoa kokemusta rikkaampana.

Tyytyväisiä hevosia ja omistautuneita hoitajia

Myrskogin kokemuksen mukaan hevoset viihtyvät varsin hyvin kisapaikoilla.

- Tämän tason kilpahevoset ovat kokeneita reissaajia, tallissa on leppoisa tunnelma. Hevoset ovat rentoja ja rauhallisia, syövät, nukkuvat ja makaavat, ovat kuin kotonaan. Talli menee kiinni puolilta öin ja aukeaa viideltä, sen aikaa hevosilla on oma rauha. Stewardit ovat täällä töissä myös öisin, mikä on sikäli hyvä, että huomaisimme jos jollakin hevosella ongelmia, kuten ähkyoireita.

Ystävä- ja tuttavapiiriin liittyvät usein myös hevosten hoitajat. Valvonnan ohella stewardit auttavat, vastaavat kysymyksiin ja etsivät tarvittaessa vaikkapa kengittäjän numeron.


Nip Tuck, Carl Hesterin hevonen nauttii rentoilusta ruohikolla hoitajansa kanssa, mutta stewardin valvovan silmän alla edelleen, kuva Sonja Holma.

- Tämän tason hoitajat todella välittävät hevosistaan. Jos ratsastajat ovat huippuammattilaisia, niin ovat groomitkin. Parhaat heistä tekevät työtään hevosen vuoksi enemmän kuin ratsastajan, sen näkee esimerkiksi siitä, miten huolella ja antaumuksella he hoitavat hevosensa yötä vasten. Huipputasoilla tallit ovat tip tip, ei minkäänlaista kaaosta käytävillä, kuten alemman tason kisoissa saattaa olla. Hevosissa ei ole hikijälkiä, aluset ovat puhtaat ja runsaat, ja aina on riittävästi saatavilla puhdasta vettä.

- Hyvät suhteet hevosten hoitajiin tukevat omaa työtäni. Kun tunnen Horse Show´hun tulevien hevosten hoitajat, pystyn keskustelemaan tarpeista ja olosuhteista heidän kanssaan jo ennakkoon. Pyrin vaikuttamaan myös järjestelyihin kaikkien eduksi, tänä vuonna Horse Show´hun saadaan esimerkiksi lisää vesipisteitä sekä erillinen juoksutusareena hevosille.


Seuraamassa Kaisla Osaran suoritusta kuvaaja Hanna Heinonen, Pia Myrskog, urheilujohtaja Aki Ylänne, eläinlääkäri
Eamon McLaughlin ja maajoukkuevalmentaja Janne Bergh EM2017, kuva Sonja Holma.

Myrskog on iloinen, eloisa ja vilkas, hänen silmänsä ovat nopeat, tarkat ja näkevät kaiken – yleensä jo ennen kuin ongelmaa on päässyt syntymään. Kun nuorta ratsastajaa harmittaa epäonnistuminen, Myrskog hyvinkin ilmestyy vierelle ennen kuin se mahdollisesti pääsisi purkautumaan edelleen hevoseen. Mahdolliset ongelmatilanteet hän ratkoo diplomaattisesti, ystävällisen jämäkästi.

Vaikka omassa lajissa ei ehdi nähdä kisasuorituksia juuri lainkaan, vuoroista ylijäävällä ajalla Myrskogin löytää kyllä areenan reunalta - katsomassa vaikkapa pararatsastajien suorituksia, ja tietysti kannustamassa suomalaisia.

EM-kilpailu päättyy sunnuntaina klo 15 Suomen aikaa alkavaan henkilökohtaiseen finaaliin, jonka ensimmäiselle kierrokselle pääsee 25 parasta ja toiselle 12:n kärki. Kilpailu televisioidaan Yle TV2:ssa klo 18.10 alkaen.

Pia ”Piude” Myrskog

Kansainvälinen FEI stewardi, FEI2* este, FEI1* koulu-, kenttä- ja pararatsastus, myös stewardikouluttaja. Toiminut ratsastuksenopettajana vuodesta 1988, korkein mahdollinen alan mastertason erikoisammattitutkinto, II-tason estevalmentaja. Kansallinen estetuomari, tyylituomari ja tyylituomarikouluttaja. Luottamustehtävissä Suomen Ratsastajainliitossa vuodesta 1998; estekomiteansihteeri ja jäsen. Käynyt ratamestari- ja koulutuomarikurssit. Kilpaillut esteillä kansallisella tasolla 150 cm asti, alemmalla tasolla myös kentässä ja koulussa

Esteratsastuksen henkilökohtaiset EM-finaalit sunnuntaina

Su 27.8. Henkilökohtainen finaali, 2 kierrosta
1. kierros klo 15.00
2. kierros klo 17.05
(Suomen aikaa)

Televisiointi Yle TV2 klo 18.10-20.00

Järjestäjä: www.gothenburg2017.com
Tulospalvelu ja lähtölistat: www.longinestiming.com/#!/equestrian/2017/1380/html/en/longinestiming/index.html


Tarkastuspisteessä radan jälkeen katsotaan suojat ja tunnustellaan jalat.


Kylkisuojan alla kaikki hyvin myös.


Seuraavaksi takajalat


ja lopuksi kaikki dokumentoidaan.