SRL

Kerro kaverille:
20.09.2017


Merja Wahlman, tallimestari Mira Valkonen ja rakastettu ja arvostettu opetusmestari, vanha herra Saku, 25.
Saku elää leppoista elämää laitumen kuninkaana ja sen kunniaksi on nimetty uuden maneesin Saku-kahvio.

Syyskuu on Tervetuloa tallille -kuukausi!

Korpikylä – suurenmoinen, koko perheen
kokoinen ratsastuskeskus Hollolassa

Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksessa Hollolan kauniissa maalaismaisemassa on vilskettä ja vilinää, iloisia ratsastajanalkuja ja hymyileviä aikuisia, ympärillään lauma leppoisia, hyväntuulisia hevosia. Paikkaa isännöi Wahlmanin perhe, joka hankki tilan vuonna 2001 – isä Timo, äiti Mervi ja lapset Mikael ja Angelika. Paikalla oli silloin talli sekä eristämätön maneesi, ja äiti Mervin haaveena oli lähinnä hankkia lapsille omat ponit.

- Yksi yrittäjä vuokrasi tilojamme ja kokeili pyörittää täällä ratsastuskoulua kuuden suomenhevosen kanssa, mutta kun se ei toiminut, ajattelimme, että yritämme itse vähän isommalla kokoonpanolla.

Vähän isompi kokoonpanosta totta tosiaan tuli. Tänään Korpikylä on yksi Suomen suurimpia ratsastuskeskuksia ja silloinen, 5-vuotias ponipoika Mikael ”Miksu” Wahlman kuuluu kotimaan kärkikastin esteratsastajiin, jolla on mm. senioreiden Suomen mestaruus 2011 sekä eri ikäkausien SM-mitaleja. Korpikylä on noussut myös merkittäväksi Tähtikilpailujen järjestäjäksi, joka on isännöinyt mm. LähiTapiola GP-estesarjan osakilpailuja.

Koko toiminnan ytimessä on kuitenkin ratsastuskoulu.

- Pidän tästä alasta. Asiakkaista valtaosa on tyytyväisiä ja onnellisia, kun he lähtevät tunnilta. Talli on erinomaista vastapainoa hektiselle ja kiireiselle elämäntavalle, täällä työ ja arjen kiireet unohtuvat. Ratsastuksessa saa myös todella hyvää liikuntaa, ja on hienoa toimia yhdessä eläinten kanssa, luonnon parissa. Kukaan ei ole ratsastajana koskaan täysin valmis. Minusta on mahtavaa seurata oppilaiden kehittymistä, esimerkiksi miten he oppivat lukemaan hevosia aina vain paremmin.


Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskus.

Ratsastuskoululle on varattu 34 hevosen talli, lisäksi kahdessa muussa tallissa on noin 40 karsinaa, joissa majoittuvat täysihoitopalvelussa olevat yksityishevoset, Mikaelin kilpahevoset sekä myös seitsemän varsaa, tallin omia kasvatteja. Käytössä on mittavan kentän ohella kaksi lämpöeristettyä maneesia, joista toinen on myös lämmitetty. Hevosille on laajat, hehtaarien laidunalueet. Omia peltoja heinän ja viljanviljelyyn on noin 30 hehtaaria ja lisäksi käytössä on vuokrapeltoja.


Tunnin lopuksi tehdään virkistävä maastolenkki ratsastuksenohjaaja Tinja Pärnäsen johdolla.

Poneista aloitettiin ja niistä pidetään kiinni

Ratsastuskeskus tarjoaa tunteja, toimintaa ja mahdollisuuksia kaiken ikäisille aivan alkeistunneista tavoitteelliseen valmentautumiseen ja kilpailemiseen asti. Asiakkaita on riittänyt taloustaantumasta huolimatta, ja parhaillaan viiden ponikouluryhmän oheen perustetaan kuudetta. Lapset ja nuoret ovat Merville sydämen asia ja myös se lähtökohta, jolle menestyvä toiminta rakennetaan.

- Tallimme nousu ja ratsastajamäärät perustuvat sille, että olemme jaksaneet satsata ponikoululaisiin. Meillä oli aikanaan yksi ratsastuksenopettaja, joka halusi pitää tunteja vain aikuisille, mutta pysyin tiukkana. Meillä kaikki opettavat myös lapsia. Miksukin sai ensin taluttaa ja auttaa ponikoulussa, ennen kuin pääsi itse ratsastamaan, Mervi hymyilee.

- Ponikouluja on toki raskasta aloittaa ja vetää, hankkia taluttajia, opettaa ja toistaa toistamistaan, mutta jos emme tee ruohonjuuritason työtä, meillä ei ole tulevaisuudessa ratsastajia. Meillä käy edelleen ratsastamassa monia aikuisia, jotka aloittivat ponikoulussamme vuosia sitten.

Ponikouluun pääsee 5-6-vuotiaana. Ratsastusaikaa on alkuun puoli tuntia, ja muu aika käytetään tuiki tarpeellisten hevostaitojen opetteluun. Paikalla on opettaja tai tallin henkilökuntaa opastamassa miten poni hoidetaan ja laitetaan kuntoon tuntia varten.

- Kun osataan keventää ravissa ja varustaa poni itse, siirrytään ponijatkoon. Silloin opetellaan laukkaamaan, ja tunnit kestävät tunnin. Meillä on myös alkeisryhmiä vähän vanhemmille. Siitä eteenpäin järjestetään jatkotunteja sekä este- ja koulutunteja. Lisäksi meillä mm. kursseja, leirejä, valmennuksia ja kilpailutoimintaa.


Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksen toinen maneesi.

Vanha, hyvä hoitajakulttuuri on kunniassaan Korpikylässä ja sitä tuetaan tallin puolesta.

- Heppakerhossa opetellaan taitoja, ja hoitajakokouksessa käydään läpi mitä saa ja ei saa tehdä, jaetaan hoitohevoset ja -ponit. Meillä on myös aikuisia hevostenhoitajia, jotka käyvät tallilla useamman kerran viikossa.

Korpikylässä ei ole erillistä puhelinaikaa asiakkaille.

- Kun yritin aikanaan saada viisivuotiaalle Miksulle ponituntia, soittoaikaa oli lähitallilla puoli tuntia arkisin, unohdin aina soittaa ja tilaisuus meni ohi. Meillä on jatkuva puhelinpäivystys koko päivän, ja illalla puhelin kääntyy esimerkiksi minulle. Asiakkaan pitää voida soittaa ratsastuskoululle helposti ihan kuin mihin tahansa palveluun, Mervi korostaa.


Ylitse esteiden...

Kilpailutoimintaa kaikilla tavoilla ja tasoilla

Ratsastuskoulun oppilaita kannustetaan myös kilpailemaan. Tallin Autumn Tour koostuu viidestä osakilpailuista, joista kolme käydään esteillä ja kaksi kouluratsastuksessa. Parhaat palkitaan pikkujouluissa kunnon pokaaleilla, ja jaossa on myös ilmaisia ratsastustunteja, vaatteita ja muita palkintoja. Kilpailu käydään sopivasti eri tasoilla. Ihan pienimmät saavat tsemppipalkintoja ja palkintoruusukkeeseen riittää puhdas rata matalilla puomeilla.

- Oppilaat osallistuvat todella mielellään kilpailuihin sekä esteillä että koulussa. Monilla on kilpailuviettiä ja samalla näkee oman kehityksensä. Ratsastuskoulussa on aika helppoa ja edullista kilpailla, kun vertaa omalla hevosella kilpailemiseen.


... ja hieno ruusuke palkinnoksi.

Ratsastuskeskus toimii tiiviissä yhteistyössä Korpikylän Ratsastajien kanssa, joka järjestää tallilla omia seuratason kilpailujaan. Seuratoiminta on rikas lisäulottuvuus hevosharrastukseen, ja vapaaehtoiset ovat mukana myös Korpikylän isompien kisojen järjestelyissä.

- Meillä on vahva yhteistyö, ja seuran tytöille ja pojille, kaikille talkoolaisille kuuluu iso kiitos. On tärkeää, että on hyvä ja toimiva ratsastusseura. He tekevät retkiä ja reissuja, tukevat edustusratsastajia aluetasolla ja siitä edelleen. Aura Vasama edusti aina lapsiratsastajien EM-kisoissa asti ja voitti juuri SM-kultaa. Joukkueiden SM-kilpailuissa Aura, Miksu ja Sari Simola voittivat vain kolmen joukkueella hopeaa, päihittivät Hattel Horsen uusinnassa.

Kesäisin Mervi ja Timo seuraavat poikaansa usein myös kilpailumatkoille, joten hevosentäyteinen elämä jatkuu vaihtumissa maisemissa myös yli viikonloppujen.


Yhdessä on kiva tehdä ja seurassa viihtyy!


Sami Raunio, aktiivinen ratsastaja ja seuratoiminnan kantavia voimia nuoren hevosen kanssa radalla.

Ratsastuskeskus koko perheen elämäntapana

Ratsastuskeskus työllistää kolme opettajaa ja neljä tallityöntekijää. Lisäksi se pitää työn touhussa koko Wahlmanin perheen. Isä Timon tapaa yleensä keskeltä rakennustyömaata tai kenttää lanaamasta. Poika Mikael valmentaa, ratsuttaa ja kilpailee samalla kun opiskelee viimeistä vuottaan rakennusinsinööriksi. Tytär Angelika hoitaa toimistoa, mutta viihtyy parhaiten koneiden ääressä, ajaa traktoria tai kaivinkonetta, korjaa ja remontoi sekä vapaa-aikanaan vielä rassaa ja rakentaa autoja.


Mikael Wahlman ja Silvercup Finnderbyn 2016 voittajina, kuva SRL Heidi Lammi.

Mervi Wahlman on silminnähden onnellinen ihminen, kädet kiireisinä täynnä tehtävää, mukana työn touhussa koko perhe, koirat jaloissa pyörimässä ja ympärillä kaunis maalaismaisema.

- Yrittäjälle tämä on raskas ala ja sijoitettuun pääomaan nähden huonoa bisnestä. Jos olisimme sijoittaneet saman vaikka asuntoihin, eläisimme aika rentoa elämää. Ratsastuskeskuksessa työ ei koskaan lopu, ja sitä on joka päivä. Nyt onneksi Angelika ja Miksu pystyvät jo ottamaan paikan joiksikin päiviksi vastuulleen, vaikka silloinkin kyllä puhelin soi useamman kerran, Mervi kertoo.

- Olen lapsistani todella ylpeä. Molemmat osaavat kantaa vastuuta mistä tahansa tehtävästä. Kun Miksu tulee illalla kotiin koulusta tai salilta, ei ole sitä kertaa, etteikö kiertäisi ja katsoisi, että hevosilla on kaikki hyvin.


Laitumella on lauman hyvä viettä hevosenpäiviä.

Hevosilla on Korpikylässä mahdollisuus hyvään ja hevosenmukaiseen elämään.

- Opetushevoset laiduntavat kesät isoilla laitumilla ja talvella suuressa tarhassa, näin sopu säilyy ryhmässä ja eläinlääkärinkulut pieninä. Olen todella eläinrakas. Kun kesäiltana ei ole enää asiakkaita, on mahtava mennä ulos kävelemään keskelle koko 34 hevosen laumaa ja katsoa niiden touhuja. Tykkään hevosista aivan hirveästi, Mervi Wahlman hymyilee.

Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksen kotisivut: www.ratsastuskeskus.net


Tallilta löytyy ystäviä kaikille!

Tervetuloa tallille!

Koko ratsastusyhteisö juhlii satavuotiasta Suomea ja 110-vuotiasta suomenhevosta. Koko syyskuu on omistettu hevostallien tapahtumille ja tempauksille.
Tervetuloa ratsastamaan kampanja: http://www.ratsastus.fi/tervetuloa_ratsastamaan
Suomi 100- juhlavuoden hevosalan tapahtumia: http://hippolis.fi/juhlavuosi/tapahtumakalenteri/

Suomen Ratsastajainliiton jäsentallit: http://www.ratsastus.fi/ratsastuskoulut_ja_tallit/tallihakuri


Tallimestari Mira Valkonen ja nuori hevonen seuraamassa Korpikylän Kartanon Ratsastuskeskuksen tapahtumia.

Ratsastus on hauska, haastava ja monipuolinen harrastus

Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta.

Ratsastusta voi harrastaa perheen ja ystävien kanssa tai yksin, omaksi ilokseen tai kilpailumielessä, ulkona luonnossa ja ratsastushallin suojassa - mahdollisuudet ovat rajattomat. Hevosten käsittely ja hoitaminen on myös olennainen ja kiehtova osa harrastusta. Seuratoiminta tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia lajin parissa toimimiseen.


Ratsastus on vaativa laji, jossa on kysymys ihmisen ja hevosen välisestä yhteistyöstä. Hyväksi ratsastajaksi kehittyminen edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, tasapainoa, rytmitajua ja koordinaatiokykyä, ja näitä ominaisuuksia voi myös kehittää ratsastuksen avulla. Ratsastus edellyttää myös kykyä ymmärtää ja kouluttaa eläintä, vastuuntuntoa, herkkyyttä ja jatkuvaa halua kehittymiseen. Kukaan ei ole ratsastajana koskaan täysin valmis aina löytyy uutta opittavaa. Myös jokainen hevonen on erilainen.

Ratsastus sopii myös useille erityisryhmille, kuten esimerkiksi liikuntavammaisille, ja opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan soveltaa heille sopiviksi. Ratsastusta voidaan käyttää monin tavoin myös kuntoutus- ja terapiatyössä sekä syrjäytymisen ehkäisemisessä.


Hevoset lähtevät laitumelta mieluusti töihin.


Talliin siirrytään pienissä porukoissa hyvässä järjesyksessä, kaikki osaavat tien omiin karsinoihinsa - toki valvonnan alla.


Korpikylän kasvatti, tämän kesän varsa. Tuleva kilpakenttien tähti vai ihana opetushevoneni, sen aika näyttää.


Saku, viisas ja kokenut, tosi ystävä.