SRL

Kerro kaverille:
08.11.2017


Eamon McLaughlin EM2017, kuva SRL Sonja Holma

Suomen Ratsastajainliiton Urheilufoorumi 25.11. Helsingissä

Pääpuhujina Kyran ja SatuSebben hevosten ”henkilääkäri”
Eamon McLaughlin sekä huippuluistelija Laura Lepistö

Suomen Ratsastajainliiton Urheilufoorumi tarjoaa kiinnostavaa kuultavaa lauantaina 25. marraskuuta Scandic Park -hotellissa Helsingissä. Pääpuhujina nähdään Eamon McLaughlin, kilpahevosiin erikoistunut irlantilainen eläinlääkäri sekä Laura Lepistö, kansainvälisen huippu-uran tehnyt taitoluistelija. Ohjelmassa on myös kiinnostavia tietoiskuja sekä ratsastuksen eri lajien omat seminaarit.

McLaughlin kertoo puheenvuorossaan, miten eläinlääkäri voi auttaa, kun kiinnostavasta nuoresta hevosesta edetään kultamitalin voittajaksi. Lisäksi hän paneutuu tietoiskuissa systemaattiseen huolehtimiseen kilpahevosten hyvinvoinnista. McLaughlin on toiminut arvokilpailuissa Suomen joukkueen eläinlääkärinä Aachenin EM-kilpailuista vuodesta 2015 alkaen.

- Eamonin vahvuutena on laaja asiakaskunta ja otanta kilpahevosista kansainvälisesti. Hän tekee pitkälti ennakoivaa terveydenhuoltoa, mistä on hyötyä aivan kaiken tasoisille hevosille mm. suoritusuran pitenemisenä. Eamon on erittäin sitoutunut, kisapaikalla aina ensimmäisenä ja viimeisenä tallissa. Hän seuraa kilpailuissa verryttelyt ja suoritukset ja pystyy tarvittaessa auttamaan myös valmennuksellisissa kysymyksissä, Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne kiittää.


Satu Liukkosen EM-rataa seuraamassa Eamon McLaughlin, Matheus Maly, Aki Ylänne, Hervé Godignon ja Sebastian Numminen,
Göteborg 2017, kuva SRL Hanna Heinonen

Suomalaisratsastajien luottolääkäri

McLaughlinilla on hevosklinikka Englannissa lähellä maailmankuulun kouluratsastajan ja valmentajan Kyra Kyrdlundin tallia, ja hän vastaa tämän hevosten lääketieteellisestä hoidosta.

- Arvostan Eamonissa ennen kaikkea sitä, että hän on syvästi kiinnostunut hevosten terveyden hoitamisesta, ei vain ongelmista. Emme odota niin pitkään, että vaurio pahenee ja tulee ontuma, vaan tilanteeseen puututaan hyvissä ajoin. Eamon katsoo hevosen usein myös ratsastuksessa, seuraa ylipäänsä miten hevonen liikkuu, ei vain jalkoja. Hän pystyy usein tekemään diagnoosin vain katsomalla ja tunnustelemalla, ja käyttää ultraa ja röntgeniä sitten arvionsa varmistuksena, Kyrklund kertoo.

- Eamon on paljon mukana isoissa kansainvälisissä kilpailuissa ja vaihtaa samalla mielipiteitä ja kokemuksia kollegoidensa kanssa. Mitä enemmän on tietoa, sitä helpompaa on tehdä päätöksiä.

Kyra Kyrklund EM-kisoissa 2017 Göteborg, kuva Sonja Holma.

Kokeneet arvokisatason esteratsastajat Satu Liukkonen ja Sebastian Numminen ovat myös valinneet McLaughlinin eläinlääkärikseen kotitallilleen Ruotsiin. Pariskunta tunnetaan yhteisnimellä SatuSebbe.

- Eamon muistaa jokaisen hevosen, millaisia ne ovat olleet ja kuinka ne ovat kehittyneet vuosien mittaan. Hänen kanssaan pystyy keskustelemaan helposti, riittää että minulla on joku fiilis hevosesta, ja hän kuuntelee aina. Ja jos tarvitaan hoitoa, hän pystyy valitsemaan sopivan lyhyt- tai pitkäkestoisen vaihtoehdon hevosen kilpailukalenterin ja mahdollisten varoaikojen mukaan, Liukkonen sanoo.

Myös Numminen arvostaa McLaughlinin korkealle kotona ja kisapaikoilla.

- Hän on äärimmäisen hyvä, tietää millä asteikolla työskentelemme ja osaa auttaa hevosia jo ihan pienillä jutuilla, mistä on valtava hyöty ja apu monella tavalla. Hän tekee tosi hyvää yhteistyötä myös kengittäjän kanssa, mikä on erittäin tärkeää. Jos nuoret hevoset eivät liiku alusta alkaen oikein, ei niistä pidemmällä juoksulla tule mitään, Numminen sanoo.

- Isoissa kisoissa on tärkeää, että mukana on eläinlääkäri, johon ratsastajat voivat luottaa. Se tuo turvallisuuden tunnetta ja antaa rauhan keskittyä siihen mitä on tekemässä. Kannattaa lähteä kuuntelemaan, kun paikalla on tämän tason huippu-urheilun asiantuntija, tulisin paikalle varmasti itsekin, jos olisin Suomessa.


Satu Liukkonen ja Gurra Hop hevostarkastuksessa EM2017, vasemalla takana Eamon McLaughlin, kuva SRL Sonja Holma

Laura Lepistö avaa urheilijan
urapolkua huipulle ja sieltä eteenpäin

Laura Lepistö, 29, on tehnyt huikean 20 vuoden taitoluistelu-uran saavuttaen mm. MM-pronssia, EM-kilpailuissa kaikki mitalit pronssista kultaan sekä olympialaisissa kuudennen sijan. Hän valottaa puheenvuorossaan urheilijan polkua aina luistelukoululaisesta tähän päivään eli uran jälkeiseen elämään.

- Olin peruslahjakas, kun aloitin luistelemisen kolmen ja puolen vuoden iässä. Olin luistelua harrastava nuori, kunnes urheilulukion aikana tapahtui isoin käänne ja identiteetin muutos. Piti tehdä päätös, että pyrin huipulle, ja minusta tuli huippu-urheilija. Sillä, että ympärillä oli muita huippu-urheilijoita, joilta sai sparrausta ja kannustusta, vaikutti paljon, Lepistö kertoo.

- Tärkeintä on mieletön palo hommaan, pitää rakastaa mitä tekee ja olla täysin omistautunut. Silloin löytyy tarvittava motivaatio tehdä vähän enemmän ja paremmin kuin muut, mitä ilman huipuksi ei voi tulla. Paljon se vaatii, mutta vielä enemmän se antaa. Olen kasvanut luistelumaailmassa, ja se on tehnyt minusta sellaisen kuin tänään olen.


Laura Lepistö, kuva Jesse Väänänen

Kouluratsastuksella ja taitoluistelulla on selkeä yhtymäkohta vapaaohjelmissa musiikin tahtiin. Lepistö paneutuu aiheeseen kouluratsastuksen lajiseminaarissa käyden läpi, mitä luistelussa korostetaan hyvässä vapaaohjelmassa ja kuinka ohjelman työstäminen etenee.

Lepistö lopetti kilpauransa 24-vuotiaana vuonna 2012, minkä jälkeen hän luisteli pari vuotta ammattilaisena näytöksissä. Hän aloitti luistelu-uran rinnalla opinnot Aalto Yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuen viime vuonna. Lepistöllä on myös urheilumanagerin koulutus Vierumäeltä ja hän on mukana Suomen Taitoluisteluliiton hallituksessa.

Alkukeväällä Lepistö perusti Jesse Väänäsen ja Juho Heinolan kanssa sisältömarkkinointitoimisto Snou Creativen.

- Teemme töitä sponsoroinnin parissa, asiakkainamme on esimerkiksi yrityksiä, joita autamme saamaan yhteistyölleen parasta mahdollista näkyvyyttä ja tuloksellisuutta. Konseptoimme ja tuotamme sisältöä kumppanuutta tukien ja autamme myös muilla tavoin, Lepistö sanoo.

Lisäksi Snou Creative manageroi kolmea urheilijaa: parakelaaja, Rion pronssimitalisti Henry Mannia, nuorta, superlahjakasta aitajuoksija Viivi Lehikoista ja sprinttihiihtäjä Martti Jylhää.

Suomen Ratsastajainliiton syyskokous 26.11. Helsingissä

Suomen Ratsastajainliiton sääntömääräinen vuosikokous järjestetään Helsingissä, Länsi-Pasilassa (Radiokatu 20), sunnuntaina 26.11. klo 11 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 sekä pidetään syyskokouksen henkilövaalit. Ehdokkaat esittäytyvät ennen vaaleja, minkä jälkeen jäsenistöllä on mahdollisuus esittää heille kysymyksiä. Päivitämme syyskokouksen tarkemmat materiaalit, kuten ehdotuksen toimintasuunnitelmaksi 2018, liiton nettisivuille viimeistään perjantaina 10.11.2017.

Urheilufoorumin ohjelma: http://www.ratsastus.fi/urheilufoorumi2017
Syyskokous: http://www.ratsastus.fi/syyskokous2017 / Henkilövaalien ehdokkaat

Suomen Ratsastajainliiton
Urheilufoorumi & lajiseminaarit 2017

Lauantaina 25.11.2017 klo 10.00-19.00 Scandic Park, Mannerheimintie 46, 00260 Helsinki.

ALUSTAVA OHJELMA

9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi

10.00 – 12.30
Urapolku, Laura Lepistö
From exciting young horse to gold medal winner
– How the vet can help, Eamon McLaughlin

12.30 – 13.30 Lounas

13.30 – 14.15 Tietoiskut I
Kilpailutoiminnan ajankohtaiset, Osmo Metsälä
Nuorten hevosten kilpailuttaminen, Noora Forsten
Ratsastajan istunnan toiminnallisuus, Aira Toivola
SRL tallijärjestelmän uudistus, Minna Peltonen
Valmentajalla on väliä, Kirsi Hämäläinen
Veterinary welfare management of competition horses – National level,Eamon McLaughlin

14.15–15.00 Tietoiskut II
Kenttäratsastus - taitoarvostelun perusteet, Seppo Laine
Reilu Peli, Hanna Hovi - kurinpitolautakunta ja Tiina Tarkkala - Reilu peli työryhmä
SRL tallijärjestelmän uudistus, Minna Peltonen
Tähtikilpailujärjestäjät, Aki Ylänne, Harri Nordström ja Fred Sundwall
Valmennuskeskus, Urheiluakatemia, Talent toiminta, Eero Simojoki
Veterinary welfare management of competition horses – International level, Eamon McLaughlin

15.00 – 15.30 Iltapäiväkahvi

15.30 – 19.00 Lajiseminaarit
seminaareissa mm.
- Vapaaohjelman rakentaminen, Laura Lepistö
- Veterinary care before and during competition season, Eamon McLaughlin