SRL

Kerro kaverille:
25.11.2017


Eamon McLaughlin, kuva SRL Sonja Holma

Urheilufoorumissa pohdittiin kilpahevosen hyvinvointia ja urheilijan pitkää urapolkua

Suomen Ratsastajainliiton Urheilufoorumi kokosi lähes kolmesataa ratsastusurheilusta kiinnostunutta lauantaina Scandic Park -hotelliin Helsingissä. Aamupäivän pääpuhujina esiintyivät Eamon McLaughlin, kilpahevosiin erikoistunut irlantilainen eläinlääkäri sekä Laura Lepistö, kansainvälisen huippu-uran tehnyt taitoluistelija.

McLaughlin kertoi puheenvuorossaan miten eläinlääkäri voi auttaa, kun lahjakkaasta nuoresta hevosesta edetään GP-tasolle. McLaughlin on toiminut arvokilpailuissa Suomen joukkueen eläinlääkärinä Aachenin EM-kilpailuista vuodesta 2015 alkaen. Hänellä on oma hevosklinikka Englannissa Kyra Kyrklundin tallin lähellä.

- Luonto ei suunnitellut hevosia ratsuiksi, vaan laiduntaviksi eläimiksi. Ihminen on kesyttänyt hevosen omiin tarkoituksiinsa, ja vastineeksi meidän pitää tarjota niille mahdollisimman mukava ja hyvä elämä. Eläinlääkärin tehtävä on auttaa pitämään hevoset terveinä ja hyvässä kunnossa, McLaughlin sanoi.

Hän kävi läpi nuoren hevosen perinpohjaisen tarkastamisen heti alussa, koska siitä saadaan kattavasti pohjatietoa, jolla hevosen terveydentilaa päästään seuraamaan säännöllisesti. Näin mahdolliset ongelmat voidaan havaita jo heti alkuvaiheessa ennen kuin ne pääsevät pahenemaan. Hän korosti koko tiimin merkitystä hevosen hyvinvoinnin tekijänä ratsastajasta valmentajaan, hevosenhoitajaan, kengittäjään, fysioterapeuttiin ja omistajaan.

- Työstäni 90 prosenttia koskee suorituskyvyn huononemista, ja koko tiimin havainnot hevosesta ovat tässä tärkeitä. Myös siitä on paljon apua, jos hevonen on alun perin tarkastettu huolella, ja voidaan nähdä onko jokin asia muuttunut huonommaksi. Myös hevosen kuntoutus on tärkeää suunnitella yhdessä koko tiimin kanssa.


Laura Lepistö, kuva SRL Sonja Holma

Urheilijan luonne kantaa urheilu-uralta työelämään

Laura Lepistö, 29, on tehnyt huikean 20 vuoden taitoluistelu-uran saavuttaen mm. MM-pronssia, EM-kilpailuissa kaikki mitalit pronssista kultaan sekä olympialaisissa kuudennen sijan. Hän valotti puheenvuorossaan urheilijan polkua aina luistelukoululaisesta huippu-urheilijaksi ja tähän päivään uudella uralla työelämässä. Urheilijan minuudesta on hyötyä molemmissa.

- Huippu-urheilu on kovaa työtä, joka vaatii sataprosenttista sitoutumista. Pitää haluta eteenpäin ja kehittyä. Täytyy myös sietää epäonnistumisia, mikä enemmänkin ruokkii tekemään entistä enemmän. Glamourhetket ovat urheilijan arjessa harvinaisia, pitää osata nauttia matkasta, Lepistö painotti.

Lepistö lopetti kilpauransa 24-vuotiaana vuonna 2012, minkä jälkeen hän luisteli pari vuotta ammattilaisena näytöksissä. Hän aloitti luistelu-uran rinnalla opinnot Aalto Yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuen viime vuonna. Lepistöllä on myös urheilumanagerin koulutus Vierumäeltä. Alkukeväällä Lepistö perusti Jesse Väänäsen ja Juho Heinolan kanssa sisältömarkkinointitoimisto Snou Creativen.

- Yrittäjän elämässä pääsee käyttämään urheilijan ominaisuuksia, kunnianhimoa, halua toteuttaa itseään ja kykyä sietää painetta. Pitää osata asettaa tavoitteita ja välitavoitteita, pelata tiimissä ja epämukavuusalueen kautta kehittyy.

Suomen Ratsastajainliiton syyskokous 26.11. Helsingissä

Suomen Ratsastajainliiton sääntömääräinen vuosikokous järjestetään Helsingissä, Länsi-Pasilassa (Radiokatu 20), sunnuntaina 26.11. klo 11 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 sekä pidetään syyskokouksen henkilövaalit.

Taltioinnit Urheilufoorumista

Urheilufoorumista taltiointeina julkaistaan pääpuheenvuorot ja neljä seminaaria SRL:n kanavalla maanantain aikana.
https://www.youtube.com/user/ratsastajainliitto
- Urapolku, Laura Lepistö
- From exciting young horse to gold medal winner – How the vet can help, Eamon McLaughlin
- Nuorten hevosten kilpailuttaminen, Noora Forsten
- Veterinary welfare management of competition horses – National level,Eamon McLaughlin
- Reilu Peli, Hanna Hovi - kurinpitolautakunta ja Tiina Tarkkala - Reilu peli työryhmä
- Veterinary welfare management of competition horses – International level, Eamon McLaughlin


Ratsastajainliiton hallitus palkitsi liiton kilpailuassistentti Minttu Kuusiston hopeisella ansiomerkillä, joka luovutttiin Urheilufoorumin
yhteydessä. Kuusisto on saanut erityisesti kiitosta kansainvälisiltä kilpailjoilta, joiden ilmoittautumisia kilpailuihin hän hoitaa.
Kuvassa SRL pääsihteeri Fred Sundwall, Minttu Kuusisto ja SRL pj Laura Airaksinen, kuva Sonja Holma.