SRL

Kerro kaverille:

Ratsastuksen terveysprofiili


Suomen Ratsastajainliitto on ollut ensimmäisten lajien joukossa luomassa omalle lajilleen terveysprofiilia, jossa lajia tarkastellaan ratsastajan terveysliikunnan ja urheilumuodon näkökulmasta. Terveysprofiili on tehty osana kansainvälistä Sports Club for Health -ohjelmaa. Kirjan on toimittanut liikuntatieteiden maisteri Anne Hyttinen.

Ratsastus on erinomainen laji kehonhallinnan, hermo-lihasjärjestelmän, ketteryyden, koordinaation, monien taito-ominaisuuksien ja erityisesti tasapainon harjoittamisen kannalta. Ratsastusta on hyvä täydentää oheisharjoittelulla, johon kirja antaa hyviä vinkkejä. Ratsastaja tarvitsee kehittyäkseen ja menestyäkseen hyvän peruskunnon, mutta sopivalla hevosella ja ammattitaitoisessa ohjauksessa laji soveltuu lähes kaikille, myös erityisliikkujille. Ratsastuksen parissa on mahdollista kehittyä kokonaisvaltaisesti, sekä fyysisesti, psyykkisesti että sosiaalisesti. Hevosella on iso merkitys ratsastajan psyykeen ja suurin syy hevosharrastamiseen onkin rakkaus hevosiin.

Ratsastusta on perinteisesti mietitty enemmän hevosen näkökulmasta. Ratsastajan toiminta on jäänyt toissijaiseksi. Ratsastuksen terveysprofiilin tavoitteena on herättää lukija ajattelemaan ratsastusta nimenomaan ratsastajan näkökulmasta.

Ratsastuksen terveysprofiili kertoo lajista terveyttä edistävänä liikuntana, mutta myös lisää valmentajien ja ohjaajien tietoisuutta. Aikuiset hakevat harrastukseltaan erilaisia ominaisuuksia kuin lapset ja nuoret. Terveysvaikutusten selvitystyössä otettiin fyysisten vaikutusten lisäksi huomioon ratsastuksen sosiaalinen puoli. Työtä varten teetettiin keväällä 2011 nettikysely, johon saatiin lähes 3.000 vastausta. Niistä ilmeni ratsastajien intohimo lajia kohtaan. Suurin osa vastaajista koki ratsastuksen olevan hyväksi henkiselle hyvinvoinnille ja oli saanut lajin parista uusia ystäviä.

Ratsastuksen terveysprofiili on tarkoitettu kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle seuraihmiselle, talliyrittäjälle, ratsastuksenopettajalle ja muille lajin parissa toimijoille. Terveysprofiilia hyödynnetään myös liiton maajoukkue- ja aluevalmennusten yhteydessä sekä valmentajakoulutuksissa.

Terveysprofiilia voi tilata maksutta osoitteesta nina.kaipio@ratsastus.fi tai sen voi tulostaa alla olevasta linkistä.

Terveysprofiili - ladattava versio