FRF

Finlands Ryttarförbund

Radiokatu 20, 00240 HELSINKItelefon +358 9 2294 510fax +358 9 1496 864ratsastus@ratsastus.fi Kontaktuppgifter
Kerro kaverille:

Klubbar

Riktigt Ung i Finland -hästklubbar

De riktigt unga utövarna är de allra minsta som kommer till stallet, de som inte ännu går i skolan (barn under sju år). Med de riktigt unga övar vi enkla saker som hur man gör i stallet och hur man beter sig med hästar och lär oss också ridningens grunder. Målet med klubben är att vänja sig vid att vara tillsammans med andra människor och med hästar och att lära sig reglerna i stallet. Det är viktigt att lära sig säkerhetsfrågor redan som barn. Klubbens ansvarsperson är alltid en fullvuxen.

Hästklubbar

Hästklubbar för barn i lågstadieåldern finns i nästan alla stall och det finns ofta egna grupper för olika åldrar och nivåer. I klubbarna lär man sig hästkunskap, det vill säga hästskötsel både i teorin och praktiken och många andra saker som alla som har med hästar att göra behöver kunna. Dessutom brukar klubbarna leka, pyssla, pröva på olika idrottsgrenar och ordna utflykter.

Klubbledarna är minst 14 år gamla och har genomgått FRF:s Ung i Finland-klubbledarutbildning. FRF:s regioner och föreningar ordnar klubbledarkurser varje år. FRF har också utarbetat material för hästklubbarna. Undervisningen i hästkunskaper bygger på materialet Hevostaitokansio. Dessutom får ledaren en klubbledarhandbok (Hevoskerhon ohjaajan opas). Det finns också ett eget material för klubbmedlemmarna (Hevoskerholainen -työkirja). Materialet finns för närvarande endast på finska men kommer att översättas till svenska.

När kunskaperna och färdigheterna ökar kan klubbmedlemmarna avlägga hästkunskapsmärken som belönas med ett snyggt pins och ett diplom. Klubben är ett roligt komplement till veckans ridlektion och lär ut nödvändiga baskunskaper åt dem som drömmer om en egen sköthäst.

Ungdomsklubbar

Alla stallets unga, oberoende av ålder kan tillhöra ungdomsklubben. Klubben har i allmänhet en egen "styrelse" som de unga själva väljer. Klubben ordnar allt möjligt roligt, dvs. sådant som de unga själv vill göra. Klubben kan ordna t.ex. tävlingar i hästkunskap och ridtävlingar, märkesprov, kurser i hästskötsel, lillajuls fester och föredragstillfällen med experter på olika områden osv. Klubben kan också samla in medel för t.ex en större utflykt eller exkursion genom att ordna olika jippon, tävlingar eller genom buffet verksamhet. Det är bra att ha en myndig person, en tutor, som kontaktperson till ridföreningen eller stallet.

Mer information: Finlands Ryttarförbund/ Nina Kaipio, nina.kaipio@ratsastus.fi, 040 1974 572