SRL

Kerro kaverille:

Ratsastuksen urheiluakatemiatoiminta

Urheiluakatemiatoiminnan tavoitteena on edistää huipulle pyrkivien tai jo huipun saavuttaneiden urheilijoiden opiskelua ja ammattiin valmistumista, päivittäisvalmentautumista sekä valmennuksen tukipalveluihin liittyvien asiantuntijoiden saatavuutta.

Urheiluakatemioissa mukana olevilla ja urheiluoppilaitoksissa opiskelevilla ratsastaja-urheilijoilla on opiskelunsa ohella mahdollisuus osallistua lukukausittain 4-5 kolmen päivän valmennusleirille hevosurheilun valtakunnallisessa valmennuskeskuksessa Ypäjällä. Lähijaksoilla urheilija valmentantautuu sekä opiskelee asiantuntijoiden johdolla hevosen valmennusta ja sen suunnittelua, valmennusfysiologiaa, eläinlääkintää, anatomiaa, ruokintaa, kaikkea kilpahevosen elämän onnistumiselle ratkaisevia asioita. Urheilija seuraa yhdessä asiantuntijan kanssa hevosen kehitystä nuoresta kokemattomasta hevosesta aina kilparatsuksi asti. Ratsastusta seurataan monipuolisesti ja analyyttisesti.

Urheiluakatemiatoiminnan myötä ratsastaja saa käyttöönsä kaikki menestyksen avaimet. Akatemiatoiminnan avulla ratsastajalle kehittyy ideaali lihaksisto ja vahva psyyke. Hänen apujaan ovat myös erinomainen istunta ja vaikuttaminen hevoseen. Osana valmentautumista ratsastaja oppii suunnittelemaan oman valmentautumisensa ja kilpailulliset tavoitteet. Akatemiassa kiinnitetään huomiota myös siihen, että ratsastusurheilijalle kehittyy käsitys hevosen ja ratsastajan kehitysvaiheista sekä selkeä kuva oman kehityksen polusta.
Jokaisella opiskelijalla tulee olla oma henkilökohtainen valmentaja, jonka löytämiseen hän saa tarvittaessa apua.

Urheiluakatemiat tarjoavat lajivalmennusta lukuunottamatta monipuolisia palveluita valmennukseen liittyen: fyysistä valmennusta, psyykkistä valmennusta, fysioterapia-, hieronta-, urheilulääkäri- ja testauspalveluita. Ratsastajien lajivalmennus toteutetaan siis näillä edellä mainituilla leireillä/lähijaksoilla valmennuskeskuksessa Ypäjällä. Urheilijat maksavat osallistumisestaan omavastuuosuuden. Lisätietoa lajivalmennusjaksoista ja niiden sisällöistä tiedotetaan yhteishaun valintontojen jälkeen. Kun olet hakeutunut urheiluakatemiaan tai olet jossain urheiluakatemiassa tällä hetkellä, niin ota yhteyttä osoitteeseen eero.simojoki@ratsastus.fi ja ilmoita kiinnostuksesi lajiharjoittelujaksoihin.

Valmennuskeskus ja Suomen Ratsastajainliitto ovat tehneet ratsastuksen urheiluakatemiatoiminnasta yhteistoimintasopimuksen tällä hetkellä Turun Seudun Urheiluakatemian, Forssan Urheiluakatemian sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) kanssa. Ratsastuksen urheiluakatemia toimintaan ovat kuitenkin oikeutettuja osallistumaan myös muissa urheiluakatemioissa ja urheiluoppilaitoksissa opiskelevat ratsastajat. Urheiluakatemioista löydät lisää tietoa täältä. Urheiluakatemioiden alaisuudessa on paljon oppilaitoksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden urheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Erityisen tehtävän saaneiden urheiluoppilaitosten tiedot löytyvät alta ja ohjeet urheiluoppilaitoksiin hakemiseen.

Urheiluoppilaitoshaku 2017

Urheiluoppilaitoshaku 21.2. -14.3.2017

Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (opintopolku.fi) yhteydessä myös urheiluhaun tiedot (mm. laji, saavutukset, ym.). Lisäksi urheilijan tulee lähettää Hakulomake urheiluoppilaitokseen 2017 tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä. Urheiluoppilaitoshakemukset lähetetään hakemisen jälkeen oppilaitoksen toimesta lajiliittoon pisteytettäväksi.

HUOM! Varmista aina hakuohjeet, aikataulu, mahdollinen oppilaitoksen oma hakulomake ja vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.

Ammatillisten urheiluoppilaitosten haku

Hakuprosessi ammatillisen erityisen koulutustehtävän urheiluoppilaitoksiin

Hakijan tulee tarkistaa oppilaitoksen sivuilta, että hänen valitsemansa ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen.
Urheiluansioilla, jotka koostuvat lajiliittopisteistä ja oppilaitoksen omista arvioinneista, voi saada 1-3 lisäpistettä, jotka lisätään hakijan kokonaispisteisiin. Urheiluansiot eivät anna merkittävää etua hakukohteeseen, joten urheilijan kannattaa hakea sellaiseen perustutkintoon, jonne edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa.

Hakuprosessi ja urheiluoppilaitosten opiskelijavalinnan kriteerit 2017

Hakulomake urheiluoppilaitoksiin 2017

Ansöningsblankett, idrottare 2017

Kevään 2017 hakuun liittyvät aikataulut

  • Hakuaika toisen asteen koulutukseen alkaa 21.2 ja hakemuksen on oltava perillä 14.3.2017 klo 15:00 mennessä (myös postitse lähetettävät).
  • Hakulomake urheiluoppilaitokseen 2017 toimitetaan oppilaitokseen viimeistään yhteishaun päättymiseen 14.3.2017 mennessä (myös postitse lähetettävät).
  • Koulutuksen järjestäjät ilmoittavat opiskelijaksi ottamisen tulokset aikaisintaan 15.6.2017.
  • Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 29.6.2017.

Valtakunnalliset urheiluoppilaitokset

Urheilulukiot (13)

Kerttulin lukio, (ent. Aurajoen lukio) Turku
Kastellin lukio, Oulu
Kuopion klassillinen lukio, Kuopio
Kuortaneen lukio, Kuortane
Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Ounasvaaran lukio, Rovaniemi
Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki
Porin suomalaisen yhteislyseon lukio, Pori
Lahden lyseo, Lahti
Sammon keskuslukio, Tampere
Sotkamon lukio, Sotkamo
Schildtin lukio, Jyväskylä
Vörå samgymnasium Vörå, Vöyri

Erityisen tehtävän saaneet urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjät (13)

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka
Helmi Liiketalousopisto, Helsinki
Hyria Koulutus Oy, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Jämsän ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki
Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola
Oulun seudun ammattiopisto
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä
Savon ammatti- ja aikuisopisto Kuopio, Juankoski, Leppävirta, Toivala, Varkaus
Stadin ammattiopisto, Helsinki
Tampereen seudun ammattiopisto
Turun ammatti-instituutti – Åbo Yrkesinstitut


Lisätiedot aiheeseen liittyen:


Eero Simojoki, 040 837 0371
eero.simojoki@ratsastus.fi