Ratsastajainliiton kevätkokous pidettiin Helsingissä

14.4.2024

Suomen Ratsastajainliitto ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin hybridikokouksena sunnuntaina 14.4. Kokouspaikkana oli Sokos Hotel Tripla Helsingissä. Kokousta pystyi seuraamaan myös nettistriimin välityksellä.

Hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen totesi puheessaan kokousyleisölle, että ratsastuksen sosiaalista lisenssiä kyseenalaistetaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että ratsastusharrastajien rintama on yhtenäinen, ja meidän lähettämä viesti selkeä. Ratsastajainliitolla on hyvä strategia, ja niin rahoittajat, Olympiakomitea, ministeriö kuin myös kansainvälinen ratsastajainliitto, FEI, ja European Equestrian Federation, EEF, arvostavat liittoa.

Hevosen, ja ihmisenkin, hyvinvointiin liittyvään keskusteluun Ratsastajainliitossa on reagoitu nopeastikin perustamalla ilmoituskanava. Manninen muistuttaa, että on tärkeä, että käytössä on kanava, jonka kautta ilmoitetaan ja havainnoidaan. Ratsastajainliitto ei kuitenkaan ole viranomainen tai poliisi, ja asioita käsitellään liitossa oman ja sääntöihin perustuvan menetelmän ja aikataulun mukaan.

Manninen huomauttaa, että vilkas keskustelu niin mediassa kuin somessakin täytyy pystyä pitämään asiallisena ja rakentavana.

”Kun palautetta annetaan, toivon, että se tehdään rakentavasti. Kritiikkiä saa ja tulee olla, mutta se, miten sen tuomme julki, kuvaa millainen yhteisömme on. Meistä jokaisella on vastuunsa lajikuvan muodostamisesta. Myös se määrittää, halutaanko toimintaamme kuulua, nähdäänkö se mielekkääksi, ja millaiseen kulttuuriin lapset ja nuoret kasvavat ja oppivat.”

Ratsastajainliiton taloutta tarkastellaan kriittisesti, niin toimiva johto kuin hallituskin ovat tilanteesta huolissaan. Talouden tasapainottamiseksi on tehty useita toimia.

”Järjestötoiminnassa ei voi tehdä yhtäkkisiä, hallitsemattomia käänteitä, työ on tehtävä vastuullisesti ja kestävästi, osaa toimista säätelevät laki ja hyvä työnantajatapa. Myös sopimuskausia on noudatettava. Kentän näkemykset ja toiveet ovat hyviä, mutta myös hyvin erilaisia, jokainen tarkastelee asioita omasta näkökulmastaan. Meidän toimintamme perustuu kolmeen tärkeään osa-alueeseen, urheiluun, laajaan harrastaja- ja seurakenttään ja yrittäjävetoiseen tallitoimintaan. Ilman yhtä kokonaisuus ei toimi.”

”Jos katsoo viime vuotta, suurimman eron talousarvioon teki alv-tulkinta, joka tuli meille puskista. Kaksi yleishyödyllistä yhdistystä, kansainvälinen ratsastajainliitto, FEI, ja Ratsastajainliitto tekevät keskenään rahasiirtoja, jotka on nyt tulkittu arvonlisäverotuksen piiriin kuuluvaksi.”

Pariisin olympialaisiin ja paralympialaisiin on lähdössä ennätyssuuri joukkue, kolmihenkiset koulu- ja parajoukkueet sekä kaksi kenttäratsastajaa. Vaikka Olympiakomitea vastaa pitkälti urheilijoiden kustannuksista, on huippu-urheilun panostuksesta muodostunut kustannuksia myös liitolle.

”Nautitaan tästä tilanteesta, tuetaan ja tsempataan urheilijoitamme. Otetaan näkyvyydestä kaikki hyöty irti, nostetaan lajiamme esiin myös paikallisesti”, kannustaa Manninen.

Tällä hetkellä tehdään useita toimia kulujen pienentämiseksi, kuten talousjärjestelmän osittaista uudistamista ja työnjakoa. Se vaatii koulutusta ja työnkuvien muokkausta Ratsastajainliiton toimiston työntekijöiltä.

”Organisaation uudistaminen ja toimiston henkilöstön tehtävänkuvien muokkaaminen on käynnissä vastaamaan tämän hetken tarvetta. Maajoukkuevalmennuksessa ollaan siirtymässä maajoukkuekapteeneihin ja henkilökohtaisiin valmentajiin. Osittain se on jo käytössä, osittain siihen siirrytään seuraavalla olympiadilla. Kaikkia sopimuksia, kuten vakuutusta ja jäsenmuotoilua tarkastellaan. Tapahtumiin osallistuminen, kuten messuille, tehdään jatkossa enemmän vapaaehtoisvoimin”, luettelee Manninen uudistuksia.

Tulopuoleen vaikuttavat jäsenkehitys, valtionavustukset ja yhteistyökumppanuudet, joissa kaikissa on tulevaisuuden haasteensa ja riskinsä. Ratsastuskouluyrittäjät ovat myös haastavassa tilanteessa, kun yleinen kustannustaso on noussut ja ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttunut. Ratsastajainliitto tukee yrittäjiä muuttuvassa toimintaympäristössä esimerkiksi sähköisillä järjestelmillä ja alustoilla, vahvalla neuvonnalla ja hevosen hyvinvointityöllä.  

Alijäämäinen tilikauden tulos herätti keskustelua

Ratsastajainliiton tilikauden tulos vuodelta 2023 on liiton ja alueiden osalta 138.451 euroa alijäämäinen. Poikkeuksellisena kulueränä liitto on maksanut takautuvasti noin 60 000 euroa arvonlisäveroa FEI-palveluostoistaan vuosilta 2022-2023. Muuttuneen verotulkinnan juridinen arviointi jatkuu vuonna 2024, tavoitteena ennakkoratkaisu ja veronpalautukset. Aluevalmennusten tulot, saadut yleis- ja projektiavustukset sekä Hevosgaalan lipunmyynti ovat vastaavasti nostaneet liiton kokonaistuottoja noin 270 000 eurolla edelliseen tilikauteen verrattuna.

Urheilun keskeisiä tukia on ylläpidetty eri lajien valmentajapalkkioiden, kilpailumaksujen ja edustusratsukoiden matkakorvausten muodossa. Koulu-, kenttä ja pararatsastuksessa erityisenä tavoitteena on ollut turvata Pariisi 2024 –projektin onnistuminen. Useat hankkeet ja määräaikaiset sopimukset päättyvät suunnitellusti vuonna 2024, mikä laskee liiton kokonaiskuluja.

Kotitalouksien ostovoima, yritysten näkymät ja valtion taloustilanne jatkuvat kuitenkin haastavina ja vaikuttavat liiton toimintaan myös lähitulevaisuudessa. Toimenpiteitä liiton talouden tasapainottamiseksi jatketaan vuonna 2024, jotta valmistautuminen seuraavaan olympiadiin voidaan aloittaa vakaalta pohjalta.

Vuoden 2023 tilinpäätöksen vahvistamisen yhteydessä tehtiin esitys, että hallitukselle ja muille tilivelvollisille ei myönnetä vastuuvapautta. Vastaesityksen jälkeen vastuuvapaudesta äänestettiin.  Äänestyksen tulos oli, vastuuvapauden myöntämisen puolesta 138 ääntä, vastaan 28, ja tyhjiä ääniä oli 15. Vuoden 2023 tilinpäätös vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin.
 

Ratsastajainliiton kultaiset ansiomerkit

Aisa Aarnio-Wihuri- (vas.), Anu Hernetkoski ja Satu Väihkönen. Kuva Kati Hurme.

 

Liittokokous myönsi kultaisen ansiomerkin Annaliisa Aarnio-Wihurille, Anu Hernetkoskelle, Marjo Moilaselle ja Satu Väihköselle. Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on vähintään 20 vuoden ajan erittäin ansioituneesti toiminut liiton, jäsenyhdistyksen ja -yhteisön hyväksi, joka on toimenpiteillään tuntuvasti tukenut liiton toimintaa tai erittäin huomattavasti myötävaikuttanut koko maan ratsastusurheilun edistämisessä.

Annaliisa Aarnio-Wihuri, Kaarinan Kenttäratsastajat
Paimiolainen Annaliisa “Aisa” Aarnio-Wihuri on pitkäaikainen toimija ratsastusurheilussa. Hänen alaansa ovat olleet erityisesti kilpailu- ja sääntötoiminta. Aarnio-Wihuri on ollut tekemässä mm. Ratsastajainliiton kilpailujärjestelmää, ollut laatimassa taitoarvostelusääntöjä sekä osallistunut vahvalla panoksella kilpailusääntöasioihin. Hän on ollut SRL:n estekomiteassa niin jäsenenä kuin puheenjohtajanakin. Aarnio-Wihuri on osallistunut nykyisen Kipa-version kehittämiseen ja konsultoinut Ratsastajainliittoa myös Kipaan liittyvissä sopimuksissa. Hän on kouluttanut ja luennoinut veloituksetta niin liitossa (mm. sääntötuntemusta ikäkausiratsastajille) kuin alueellakin. Aarnio-Wihuri on neuvonut aktiivisesti jäsenistöä mm. kipa- ja sääntöasioissa. Hän oli Gumbolen Ratsastajien hallituksessa -90-luvulla ja Kaarinan Kenttäratsastajien hallituksessa 2000-luvun alussa.

Aarnio-Wihuri aloitti ratsastuksen 4-vuotiaana Ruskeasuolla Magnus Lillkvistin opissa. Hän kilpaili esteratsastuksen ikäluokkien EM-kilpailuissa ja työskenteli ulkomailla ratsuttajana. Valmentajana hänen oppilaansa koulu- ja esteratsastuksessa ovat kilpailleet ikäluokkien EM-tasolla asti.  Aarnio-Wihuri on pitkäaikainen tallinpitäjä ja hevoskasvattaja. Hän on kouluttanut nuoria hevosia ja pitänyt jalostusoreja. Hyvä ”horse management” on hänellä tärkeää.

Anu Hernetkoski, Nastolan Urheiluratsastajat
Anu Hernetkoski on toisen polven ratsastuskouluyrittäjä ja ratsastuksenohjaaja Lahdesta. Hän on ratsastanut koko ikänsä ja kilpaili nuorempana kouluratsastuksessa aluetasolla ja esteratsastuksessa alue- ja kansallisella tasolla aina 120 cm luokkiin asti.

Ratsutalli Uusmattilasta tuli Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu vuonna 1996. Hernetkoski on opettanut ratsastusta yli 30 vuotta, vuodesta 1993 alkaen. Osa ratsastuskoulun oppilaista on aloittanut jo Hernetkosken isän aikana. Pitkäjänteisyys näkyy kaikessa toiminnassa. Opetuksessa painotetaan hyvää istuntaa, keveitä apuja ja ratsukon yhteistyötä. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo korostuvat kaikessa toiminnassa, kaikkia kohdellaan samalla tavalla taustasta ja taitotasosta riippumatta. Hernetkoski on ratsastuskoulussaan mahdollistanut hevosharrastuksen lukuisille lapsille ja aikuisille. Suosiosta kertoo myös se, että tunneille on koko ajan jonoa.

Nastola seuraa aktiivisesti hevosen hyvinvointiin liittyvää kehitystä. Tallin sijainti maaseutualueella mahdollistaa opetushevosten pääsyn laitumelle kesäisin.

Hernetkoski on 30 vuotta täyttävän Nastolan Urheiluratastajat ry:n perustajajäsen. Tallin ja seuran yhteistyö on tiivistä mahdollistaen kilpailujen ja erilaisten tapahtumien mutkattoman järjestämisen. Hernetkoskea kuvaillaan ystävälliseksi ja helposti lähestyttäväksi. Ilman häntä monella olisi jäänyt hevoskipinä syttymättä. Ratsutalli Uusmattilasta on kasvanut Hernetkosken innoittamana useita hevosalan ammattilaisia.

Marjo Moilanen, Laajavuoren Ratsukot

Marjo Moilanen puolisonsa Kari Masalinin kanssa. Kuva Jouni Kinkkula.

Marjo Moilanen Vihtavuorelta on pitänyt SRL:n jäsentallia ja ratsastuskoulua jo 29-vuotta. Hän on toiminut Keski-Suomessa merkittävänä vaikuttajana ja kehittäjänä ratsastuksen ja hevosurheilun parissa. Moilanen on tuonut monia uusia ratsastajia harrastuksen pariin. Hän työskentelee myös ammattivalmentajana ja tuomarina. Moilanen kilpailee ja valmentautuu aktiivisesti suomenhevosorillaan Haavetangolla. Moilaselle tiedon lisääminen nuorille ratsastajille ja harrastajille sekä hankkeiden, kuten Keski-Suomessa ruokkeen lenkki hevosihmisille, läpivienti ovat lähellä sydäntä.

 

 

Satu Väihkönen, Hattel Riders
Tervakoskelainen Satu Väihkönen on lääketieteen lisensiaatti ja työterveyshuollon erikoislääkäri. Hän kilpaili esteratsastuksessa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla 1980-luvulla. Väihkönen kuului maajoukkueeseen ja ratsasti Nations Cup -joukkueessa. Hän voitti kansainvälisen Finnderbyn vuonna 1985. Väihkönen palasi kilpa-areenoille 2020-luvulla, ja kilpaili myös Helsinki Horse Show´ssa.

Väihkönen on ollut aktiivinen kunnallispolitiikassa ja järjestötoiminnassa. Hän oli mukana jo Lahden Ratsastajien junioritoimikunnassa ja Suomalaisten esteratsastajien klubin hallituksessa 1980-luvulla. Väihkönen oli Ratsastajainliiton hallituksen jäsen vuonna 2017, ja Vaalivaliokunnan puheenjohtaja vuosina 2020-2021. Huippu-urheilun johtoryhmän, HUJO, puheenjohtajana Väihkönen on toiminut vuodesta 2022 alkaen. Huhtikuussa 2023 Väihkönen valittiin Hevosopisto Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi.

 

Kevätkokouksessa jaettiin myös kunniapalkintoja. Nuorille kouluratsastajille luovutettiin Kyra Kyrklund -kannustuspalkinto. Valiomerkit vuoden 2023 parhaille ratsukoille, valjakoille ja vikeltäjälle jaettiin paikan päällä olleille ratsastajille yhdeksässä lajissa (luettelo alla).

 

Kyra Kyrklund -kannustuspalkinnot nuorille kouluratsastajille

Kyra Kyrklund -kannustuspalkinto jaetaan Suomen menestyneimmän ratsastajamme Kyra Kyrklundin, kunniaksi vuosittain vuodesta 2010 alkaen. Palkinnon myötä halutaan huomioida nuorten kouluratsastajien saavutuksia ja kannustaa heitä eteenpäin kilpaurallaan.

Vuoden 2023 Kyra Kyrklund -palkintojen saajat ovat:
- juniori Anniina Kolu, 18, Vesilahti, Vesilahden seudun ratsastajat, 2.500 €
- lapsiratsastaja Milka Kovalainen, 15, Turenki, Kanta-Hämeen Ratsastajat, 2.500 €

Anniina Kolu. Kuva Kati Hurme.

Anniina Kolu ratsasti viime vuonna hienon nousujohteisen kauden junioreissa saavuttaen kansainvälisissä kilpailuissa hienoja tuloksia hevosellaan Ghana. Ratsukko oli junioreiden Suomen mestaruuskilpailuissa hopealla ja osallistui junioreiden PM- ja EM-kilpailuihin.

Milka Kovalainen ratsasti vahvasti lapsissa. Hän voitti useita kansallisia ja kansainvälisiä luokkia ja edusti lapsiratsastajien PM- ja EM-kilpailussa hevosella Damon. Lapsiratsastajien lajimestaruuksissa Kovalainen oli hopealla.   

Esityksen palkittavista ja palkintosumman jakamisesta tekee Ratsastajainliiton kouluratsastuskomitea, jonka liiton hallitus vahvistaa. Palkinto jaetaan 1-3 lupaavalle nuorelle kouluratsastajalle, kuitenkin enintään yhdelle poni-, lapsi-, juniori- tai nuorelle ratsastajalle. Yhdessä ikäryhmässä palkinnon voi saada vain kerran. Palkintosumma on 5.000 euroa. Palkinnot jaettiin ratsastajille Ratsastajainliiton kevätkokouksessa 14.4. Helsingissä.

 

Milka Kovalainen ja Damon. Kuva Iita-Maria Ahtiainen.

 

Aiemmin palkittuja
2022 Nora Svensk (U25), Veera Paloheimo (nuori), Mette Kauppila (juniori)
2021 Peppi Kokko (lapsi), Louise Jönsson (nuori), Lotta Luomajärvi (U25)
2020 Venla Lahtinen (lapsi), Mea Packalen (nuori), Roosa Salo (poni)
2019 Janna Pursiainen (nuori), Pinja Salmela (poni), Eerika Hakala (juniori)

 

Valiomerkkejä jaettiin kevätkokouksessa

Veera Paloheimo (vas.), Mette Kauppila, Vuokko Toivanen, Nea Kostiainen, Maija Yli-Huhtala ja Veera Salminen Kuva Kati Hurme.


Ratsastajainliiton valiomerkin voittaa oman ikäryhmänsä paras ratsukko tai valjakko, eli kilpailijan ja hevosen yhteenlasketut pisteet aikavälillä 1.1.–31.12. ratkaisevat. Ulkomaiden kansallisten kilpailujen sijoitukset otetaan huomioon ratsastajan tekemän ilmoituksen perusteella.

Esteratsastuksessa Maija Yli-Huhtala, Huittinen, ja Birchcape’s Wonderland, seurasta VARSA, kenttäratsastuksessa Sanna Siltakorpi, Saksa, ja Bofey Click, TRS, kouluratsastuksessa vantaalainen Ville Vaurio ja G-Star, DTT ja pararatsastuksessa hausjärveläinen Jonna Aaltonen ja Laxton for U, DTT.

Reiningissä ja All aroundissa valiomerkin saavutti inkoolainen Elena Wuorimaa hevosellaan Haidachino Hollywood, SLIDERS, ja matkaratsastuksessa Espanjassa asuva Alina Garcia Huovinen ja Shagya Florina, HOT. Valjakkoajossa valiomerkin saivat hevosvaljakoissa hämeenlinnalainen Talvikki Järvinen ja Danser T, SUO, ponivaljakoissa Raisa Takkinen, Löytty, ja Kooihuster Harro, ValRa, hevospareissa Jarmo Tauriainen, Pornainen, ja Ignatio ja King, FCDC, ja ponipareissa keravalainen Heidi Koski ja Suontolan Wäinö ja HS Choko, HusR. Vikellyksessä valiomerkin voitti vantaalainen Vuokko Toivanen, AG. Vikellyksessä on käytössä useita ja vaihtuvia hevosia.

 

Katja Karjalainen ja Dr Doolittle. Kuva Hanna Heinonen.

 

Eri lajien ranking-ykkösiksi tulivat senioreissa eli 18-vuotiaissa ja vanhemmissa esteratsastaja Susanna Granroth (Janakkala), kenttäratsastaja Sanna Siltakorpi, kouluratsastaja Emma Kanerva (Saksa), pararatsastaja, kellokoskelainen Katja Karjalainen ja matkaratsastaja Alina Huovinen-Garcia. All Aroundissa ja Reiningissä paras oli Elena Wuorimaa, yksinvikellyksessä Vuokko Toivanen ja valjakkoajossa Talvikki Järvinen.

Valiomerkit 2023

Esteratsastus
Seniorit            Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland, VARSA
Nuoret             Anni Hjerpe ja Callboy, RKR
Juniorit            Jone Illi ja Celtas Quillian, MYRat
Lapset              Sani Illi ja Manouscha van’t Steenputje, MYRat
Ponit                 Veera Salminen ja Nero van de Bucxtale, VITRA

Kenttäratsastus
Seniorit            Sanna Siltakorpi ja Bofey Click, TRS
Nuoret             Lotta Lamberg ja Come In Like a Rose, TRS
Juniorit            Anselmi Laiho ja Krogårdens Tenor, YR
Ponit                 Inkeri Laiho ja Ewan Stone, YR

Kouluratsastus
Seniorit            Ville Vaurio ja G-Star, DTT
Nuoret             Veera Paloheimo ja Wolle Wolkenstein, HyvUra
Juniorit            Mette Kauppila ja Shania, BJÖRK
Lapset              Milka Kovalainen ja Damon, K-HR
Ponit                 Sini Shemeikka ja Caramel Grey, KuoR

Pararatsastus
Seniorit            Jonna Aaltonen ja Laxton for U, DTT
Nuoret             Iina Pukkila ja Extra-Utopia, VRK

All Around
Seniorit            Elena Wuorimaa ja Haidachino Hollywood, SLIDERS

Reining
Seniorit            Elena Wuorimaa ja Haidachino Hollywood, SLIDERS

Matkaratsastus
Seniorit            Alina Garcia Huovinen ja Shagya Florina, HOT
Nuoret             Viljami Häggblom ja Eleanor, RIERAT
Juniorit            Saana Nieminen ja Shagya Buzavirag, RIERAT

Valjakkoajo
Hevosvaljakko Talvikki Järvinen ja Danser T, SUO
Ponivaljakko   Raisa Takkinen ja Kooihuster Harro, ValRa
Hevosparit      Jarmo Tauriainen ja Ignatio, King, FCDC
Poniparit         Heidi Koski ja Suontolan Wäinö ja HS Choko, HusR

Vikellys
A-juniorit, parit Rudi Häkkilä VCF & Nita Tolonen ORK
A-seniorit        Vuokko Toivanen, AG
A-juniorit         Iira Vesterinen, HämR
A-lapset           Neea Kostiainen, AG
Juoksuttaja      Oona Pekkala

Kaikkien lajien ranking-kärjet ja valiomerkkivoittajat: LINKKI